14. 08. 2017

Povečana geopolitična tveganja, povezana z grožnjami med ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom, so v preteklem tednu negativno vplivala na kapitalske trge. Tako so ključni delniški indeksi pretekli teden zaključili nižje, poraslo pa je povpraševanje po zlatu.

V EURV zadnjem tednu (7.8.2017-11.8.2017)Letos (31.12.2016-11.8.2017)*
Svet - MSCI World* -2,00 % +0,37 %
ZDA - S&P 500* -1,92 % -1,50 %
Evropa - DJ STOXX 600*

-2,59 %

+5,79 %

Japonska - Topix* +0,47 % +3,14 %
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* -2,79 %

+9,86 %

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR, vir: Bloomberg.

Ameriške delnice so pretekli borzni teden začele spodbudno. Oba ključna indeksa, Dow Jones in S&P 500, sta namreč dosegla novi najvišji vrednosti. Dow Jones je letos zabeležil že 35. rekord, indeks S&P 500 pa je v letošnjem letu trgovalni dan zaključil z rekordno vrednostjo 30-krat. Višjim vrednostim tečajev so pomagali dobri rezultati družb in stabilen trg dela, dodatno pa nizka stopnja inflacije oddaljuje verjetnost naslednjega dviga obrestne mere v naslednje leto. Več kot 90 % družb, vključenih v indeks S&P 500, je že objavilo rezultate za drugo četrtletje, pri čemer je 75 % družb z rezultati dobičkov pozitivno presenetilo. A v nadaljevanju tedna je tvit ameriškega predsednika Trumpa, s katerim je Severni Koreji zagrozil z ognjem in gnevom, v kolikor ne prenehajo groziti z jedrskim orožjem, potisnil delniške indekse v rdeče območje. Komentar je sledil objavi informacij japonskega obrambnega ministrstva o tem, da je Severna Koreja zelo verjetno že razvila jedrsko orožje, ter o uvedbi novih sankcij zoper Severno Korejo s strani Združenih narodov. Resolucijo o uvedbi dodatnih sankcij je na pobudo ZDA podprl celoten varnostni svet Združenih narodov kot odgovor na julijske raketne preizkuse. Z dodatnimi sankcijami želijo Severni Koreji omejiti izvoz premoga, železa, svinca in morske hrane, prebivalcem Severne Koreje in njihovim podjetjem pa onemogočiti pridobitev delovnih dovoljenj za delo v tujini oziroma sklepanje partnerstev. Po oceni ZDA naj bi se z omenjenimi sankcijami izvoz Severne Koreje zmanjšal za tretjino, s čimer želijo prisiliti Pjongjang k vrnitvi pogajanj o jedrskem in raketnem programu.

Grožnje z obeh strani so povečale nervozo na finančnih trgih, zaradi česar so se vlagatelji odločili unovčiti dobičke in prenesti sredstva v pregovorno bolj varne naložbe. Upad vrednosti delniškega premoženja so najbolj čutili vlagatelji v južnokorejske delnice, naraslo pa je povpraševanje po obvezniških naložbah, na vrednosti sta pridobila tudi švicarski frank in japonski jen, zaostajalo pa ni niti zlato. Cena slednjega je v preteklem tednu porasla za 2,4 %.

Za razliko od geopolitičnega področja je v preteklem tednu za nekaj dobre volje potrošnikov poskrbelo črno zlato. V preteklem tednu je namreč cena sodčka zahodnoteksaške nafte upadla za 1,5 %. Eden od razlogov za padec cene je neizpolnjevanje obljubljenega zmanjšanja črpanja nafte s strani članic Organizacije držav izvoznic nafte (OPEC). V juliju so namreč dosegle le 75 % skladnost z obljubljenim zmanjšanjem, kar je najnižja raven od januarja 2017, ko so članice in nekatere nečlanice podpisale zavezo o zmanjšanju količine načrpane nafte. Padca cene ni preprečilo niti povečano povpraševanje. Poraba črnega zlata na razvitih trgih je v drugem četrtletju presegla pričakovanja, s tem pa je OPEC tudi dvignil napoved povpraševanja po nafti za letošnje in naslednje leto.

V filmskem svetu pa je presenetila novica, da eden največjih filmskih ustvarjalcev - Walt Disney - v prihodnosti ne bo več ponujal svojih filmov na spletni platformi Netflix. Za to potezo se je Disney odločil zaradi vse večje popularnosti Netflixa, ki je znatno negativno vplival na prihodke, ustvarjene s predvajanjem filmov na konvencionalnih TV programih. Tudi Disneyev športni kanal ESPN se ubada s težavami zaradi nižjih prihodkov oglaševanja, zaradi česar namerava Disney v naslednjem letu predstaviti ESPN-ovo spletno platformo za ogled športnih prenosov, v letu 2019 pa bodo predstaviti spletno platformo za ogled Disneyevih filmov in serij. Vlagatelji so sicer glede samostojne poti skeptični, kar se je na dan objave odrazilo s 3,9 % padcem tečaja Disneyjeve delnice.

Nazaj