07. 11. 2016

Nervozo na borzni parket so v zadnjih dneh prinesle predvsem bližajoče se predsedniške volitve v ZDA. Sodeč po rezultatih anket, bo do zadnjega napeto, saj je Hillary Clinton tik pred volitvami izgubila precej prednosti. S tem Donald Trump še ostaja povsem možen kandidat za predsednika ZDA.

V EURV zadnjem tednu (28.10.2016 - 4.11.2016)Letos (31.12.2015 -4.11.2016)*
Svet - MSCI World* -3,37 % -2,40 %
ZDA - S&P 500* -3,48 % -0,27 %
Evropa - DJ STOXX 600*

-3,52 %

-10,12 %

Japonska - Topix* -2,79 % -0,11 %
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* -4,12 %

+8,34 %

* donosnost cenovnega indeksa v EUR, vir: Bloomberg.

Okrevanje v ZDA je dovolj močno, da lahko decembra pričakujemo dvig ključne obrestne mere. Povprečen zaslužek na uro v ZDA je oktobra porasel za 0,4 % oz. za 2,8 % na letni ravni, kar je najhitrejša rast po juliju 2009. Rast plač spodbudno vpliva na potrošnjo in posledično gospodarsko rast, pri čemer v ZDA potrošnja predstavlja 70 % gospodarstva. V oktobru je ameriško gospodarstvo sicer ustvarilo le 161.000 novih delovnih mest, torej manj od pričakovanj (178.000), a je bilo hkrati število novih delovnih mest za pretekla dva meseca precej popravljeno navzgor.

Anketni indeks o gospodarski aktivnosti evroobmočja (Markit Eurozone Composite PMI) za mesec oktober kaže, da je tudi stara celina zadnje četrtletje 2016 pričela solidno. Na to, da se Evropa počasi vendarle prebuja, kažejo tudi rastoči anketni indeks ZEW, ki izraža pričakovanja glede gospodarske rasti, anketni indeks Inštituta za ekonomske raziskave Ifo, ki meri gospodarsko klimo v evroobmočju, ter indeks gospodarskega sentimenta, ki ga objavlja Evropska komisija.

Angleška centralna banka je dvignila napovedi za kratkoročno gospodarsko rast in inflacijo, zato so člani Odbora za monetarno politiko izglasovali nespremenjeno monetarno politiko, predvidoma do februarja. Britanski funt je v preteklem tednu porasel, deloma zaradi znižanja verjetnosti za nadaljnja nižanja obrestnih mer, zlasti pa po novici, da je višje sodišče v Združenem kraljestvu odločilo, da vlada za sprožitev izstopa Združenega kraljestva iz EU (t.i. Article 50) potrebuje tudi odobritev parlamenta. Omenjena odločitev sicer še najbolj otežuje pravočasno izpolnjevanje obljub predsednici vlade Theresi May, ki naj bi z dvoletnimi pogajanji po zahtevi za izstop pričela že marca. O tem, ali je odobritev poslancev res potrebna, bo odločalo še vrhovno sodišče, ki naj bi odločitev glede ustreznosti sodbe višjega sodišča podalo v januarju.

Cena nafte se je na tedenski ravni znižala za skoraj 10 %, saj so tržni udeleženci vse bolj skeptični, ali bo OPEC-ov dogovor o omejitvi proizvodnje nafte posameznih držav uspešen. Na padec cene nafte je v sredo vplivala tudi objava ameriške Energy Information Administration, da je zaloga pretekli teden porasla za rekordnih 14,4 milijonov sodčkov.

85 % družb v delniškem indeksu S&P 500 je že poročalo o poslovnih rezultatih za tretje četrtletje in po dosedanjih objavah dobički ameriških družb prvič po začetku leta 2015 spet rastejo. V Evropi pa so za presenečenje poskrbele posamezne banke: poslovni rezultati, boljši od pričakovanj, so denimo takoj po objavi povišali tečaj delnice francoske banke Societe Generale (dnevna donosnost: +5,5 %), medtem ko je tečaj delnice Credit Suisse Group po objavi rezultatov upadel (dnevna donosnost: -7,1 %), saj je bil objavljen dobiček povezan pretežno z enkratnimi dogodki. S poslovnimi rezultati za tretje četrtletje je sredi preteklega tedna izjemno presenetila tudi farmacevtska družba Individor Plc., tečaj delnice je na dnevni ravni porasel za 10,6 %.

Pričakovanja glede razpleta ameriških predsedniških volitev so pretekli teden zasenčila skoraj vse dogodke na kapitalskih trgih, zato so se vlagatelji umikali iz tveganih naložb. Že v torek bo ameriška volilna zgodba zaključena in se bodo v ospredje spet lahko vrnile druge za kapitalske trge pomembne teme. Trgi pa so se pozitivno odzvali že na zadnjo novico, da FBI po pregledu dodatnih informacij o primeru elektronske pošte v času delovanja Hillary Clinton na mestu državne sekretarke ne namerava spremeniti sklepa preiskave, saj ni našel nepravilnosti za kazenski pregon.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Saša Dragonja
Saša Dragonja

CFA, direktorica sektorja za trženje in prodajo

Vsi članki avtorja