10. 02. 2020

Strah glede epidemije koronavirusa na Kitajskem se je nekoliko umiril, kar se je pozitivno odrazilo tudi na svetovnih borzah. V ZDA so republikanci v senatu gladko porazili demokrate ter Trumpa oprostili vseh ustavnih obtožb. Rast tečaja Teslinih delnic v prvi polovici tedna je po žepu udarila prodajalce na kratko, ki so stavili na padec tečaja te delnice.

Indeks Donosnost v zadnjem tednu* (31.1.2020-7.2.2020)Donosnost letos* (31.12.2019-7.2.2020)

Svet - MSCI World*

+3,97%

+4,63%

ZDA - S&P 500*

+4,49%

+5,69%

Evropa - DJ STOXX 600*

+3,32%

+2,05%

Japonska - Topix*

+2,83%

+2,23%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

+4,07%

+0,49%

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR

Vir: Bloomberg.

Potem, ko so tečaji na svetovnih kapitalskih trgih slaba dva tedna padali zaradi strahu in negotovosti glede izbruha koronavirusa na Kitajskem, se je pretekli teden trend obrnil. Kitajci so pokazali, da izbruha ne bodo podcenjevali in skladno z omenjenim izvedli več ukrepov, namenjenih zajezitvi epidemije, s čimer so umirili strahove vlagateljev. Poleg tega iz Velike Britanije prihajajo na dan spodbudne novice v zvezi z razvojem cepiva, na Kitajskem pa naj bi že imeli manjše uspehe z razvojem zdravila. Tečaji delnic na šanghajski borzi so tako v tem obdobju nadoknadili že skoraj polovico izgube od izbruha epidemije. Spodbudnim novicam navkljub je nevarnost glede smrtonosnega virusa realna. Epidemija še ni dosegla vrhunca in število obolelih raste, število žrtev pa se že bliža številu 1.000. Ob hitri širitvi virusa se druge države poskušajo čim bolj ograditi od Kitajske. Mednarodni potniški promet je praktično mrtev, vedno težje pa s tujino poslujejo tudi kitajske družbe. Kitajske denarne spodbude podjetjem bodo sicer na kratek rok nekoliko ublažile vpliv na gospodarstvo, a če se nadaljnjega širjenja virusa ne zajezi, bodo vplivi na gospodarstvo lahko bolj daljnosežni.

Vlagatelji v ameriške delnice so očitno samozavestni, da se koronavirus ne bo razširil na ameriška tla, saj so delniški indeksi že izbrisali vso izgubo, ki je bila posledica negotovosti glede potencialne epidemije na ameriških tleh, in so proti koncu tedna celo dosegli nove rekordne vrednosti. K slednjemu so pripomogla kitajska zagotovila, da bodo razpolovili carine na ameriške izdelke in tako spoštovali dogovor z ZDA. Dodatno so k rasti ameriških delnic nekoliko pripomogli tudi nekateri dogodki na ameriškem notranjepolitičnem parketu, ki so povečali možnost ponovne izvolitve Trumpa na letošnjih predsedniških volitvah. Demokratska stranka si je namreč privoščila večji debakel na glasovanju za svojega kandidata v zvezni državi Iowa, ki je otvorila začetek volitev demokratskega nominiranca. Glasovanje se je namreč končalo s tehničnimi težavami v aplikaciji, ki je namenjena glasovanju in že več dni čakamo na končne rezultate. Po zadnjih rezultatih sta v vodstvu samozvani socialist Bernie Sanders in, presenetljivo, relativno neznani Pete Buttigieg, pri čemer trenutno nobeden od kandidatov ne predstavlja resne grožnje zdajšnjemu predsedniku. Dobre novice za Trumpa prihajajo tudi iz ameriškega senata, kjer so ga po pričakovanjih oprostili v obeh točkah ustavne obtožbe. Trump je obtožbe dobro obrnil v svojo prid, saj so se republikanci zaradi napadov demokratov bolj poenotili, Trump pa je na ta račun za letošnje volitve zbral tudi precej več sredstev od pričakovanj.

V preteklem tednu se je še posebno smejalo lastnikom delnic ameriškega proizvajalca električnih avtomobilov Tesle. Delnice družbe so namreč v nekaj dneh zrasle za skoraj 50 % in z vrednostjo 969 dolarjev tudi dosegle svoj rekord. Tesla je konec januarja objavila dokaj spodbudne četrtletne rezultate, a čeprav je bila to iskra, ki je sprožila požar, to ni bil glavni razlog rasti. Pred objavo rezultatov je s Teslinimi delnicami trgovalo veliko t.i. prodajalcev na kratko, to je tistih, ki so stavili na padec cene. Ko pa so dobri rezultati ob nekaj spodbudnih novicah pognali ceno delnice navzgor, so morali prodajalci na kratko, hitro kupiti te delnice. Tako se je na borzi nenadoma pojavilo ogromno povpraševanje po Teslinih delnicah, ki je precej presegalo ponudbo, zaradi česar smo bili priča takšni skokoviti rasti.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Rok Brezigar
Rok Brezigar

Višji upravitelj premoženja

Vsi članki avtorja