29. 06. 2020

Nova širitev primerov obolenj z virusom Covid-19 v ZDA ter s tem povezana tveganja gospodarskega okrevanja in nadaljevanje afere Wirecard sta bila le dva izmed dogodkov, ki sta poskrbela za negativno donosnost ključnih delniških kapitalskih trgov. Pozitivni makroekonomski podatki niso bili dovolj, da bi bile borze obarvane zeleno.

Indeks  Donosnost v zadnjem tednu* (19.6.2020-26.6.2020) Donosnost letos* (31.12.2019-26.6.2020)

Svet - MSCI World*

-2,65%

-7,44%

ZDA - S&P 500*

-3,18%

-5,96%

Evropa - DJ STOXX 600*

-1,89%

-12,30%

Japonska - Topix*

-0,95%

-5,85%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

-0,47%

-9,41%

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR

Vir: Bloomberg.

Ponovna rast števila novih obolenj z virusom Covid-19 v ZDA je v preteklem tednu poskrbela za ohladitev evforije, povezane z nadaljnjo širitvijo monetarnih ukrepov s strani ameriškega FED-a. Delniške trge so sicer pomirile objave relativno dobrih makroekonomskih podatkov ter pričakovanja nadaljnje podpore s strani tako monetarnih kot fiskalnih inštitucij. Za del pozitivnega makroekonomskega sentimenta je poskrbel kazalnik Markit Eurozone PMI, ki odraža gospodarsko aktivnost v območju evra. Le-ta je v mesecu juniju meril 47,5 indeksnih točk, kar je bilo precej nad pričakovanim nivojem (43 i.t.) ter podatkom iz preteklega meseca (31,9 i.t.). Kljub pozitivnemu presenečenju evropske gospodarske aktivnosti je kazalnik z nivojem pod 50 i.t. v juniju še vedno zabeležil gospodarsko krčenje. Za dodaten kanček optimizma so poskrbeli podatki o številu restavracijskih rezervacij v Nemčiji s strani družbe OpenTable, le-te so se v državi ob koncu maja namreč že vrnile na predkrizno raven.

V preteklem tednu smo bili priča tudi nadaljevanju afere nemške družbe Wirecard, ki je zaradi manjkajočih 1,9 milijarde EUR ter številnih nepojasnjenih računovodskih pomanjkljivosti postala prvi predstavnik nemškega indeksa DAX, ki je končal v prisilni poravnavi. Tečaj delnic je konec tedna znašal 1,28 evra, kar predstavlja skoraj 99 % padec od začetka leta. Na vročem sedežu sta se znašla tudi nemški regulator BaFin in revizijska hiša Ernst & Young, zadnja je že več kot 10 let odgovorna za revizijo padle zvezde in je bila tudi sama deležna številnih škandalov v preteklih letih, med drugim tudi vpletenost v lansko afero pranja denarja danskih bank ter revizijo propadlih družb Thomas Cook ter HMC Health, pri katerih se tudi porajajo številna vprašanja glede ustreznosti revizijskih postopkov. Vse bolj kaže, da bo škandal Wirecard imel precejšen vpliv na finančne trge, vlagatelji in regulatorji se namreč sprašujejo, kako je družbi tako dolgo uspelo prikrivati nepravilnosti. Pojavljajo se tudi vprašanja glede ustreznosti trenutnega sistema revizij, v katerem lahko podjetja brez utemeljitve zamenjajo revizijske hiše, pri čemer so le-te motivirane, da obdržijo stranke.

Lufthansa je po odobritvi s strani največjega delničarja (Heinz Hermann Thiele) končala pogajanja z nemško državo za nujno potrebnih 9 milijard EUR likvidnostnih sredstev. Nemčija bo v sklopu dokapitalizacije postala 20-odstotna lastnica družbe. Kljub obljubam, da se država v poslovanje družbe ne bo vključevala, se številni udeleženci trgov sprašujejo, ali bo družba imela zadostno fleksibilnost pri pričakovanem nižanju števila zaposlenih in bodočem poslovanju. Tudi nizozemski del francosko-nizozemske letalske družbe Air France-KLM je v preteklem tednu prejel odobritev za 2,4 milijarde evrov kreditnih linij z 90-odstotno garancijo s strani nizozemske vlade in eno milijardo neposrednega posojila države. Francoski del družbe pa je že v aprilu prejel sedem milijard EUR državne pomoči. Družba American Airlines je v tednu pridobila 3,5 milijarde USD sredstev v obliki privatnega dolga in novo prodanih delnic.

Za novico iz ameriškega finančnega sistema je v tednu ponovno poskrbel FED z zahtevo, da vse večje ameriške banke zamrznejo višino dividende v tretjem četrtletju na nivojih iz drugega četrtletja, hkrati jim je v omenjenem obdobju prepovedal odkup lastnih delnic. Bančni sistem je sicer po mnenju centralne banke glede na rezultate rednega testiranja kapitalskih ustreznosti Dodd-Frank v dobrem stanju, tako da gre predvsem za preventivni ukrep, ki bo zagotovil zadostno kapitalsko ustreznost sistema za nadaljnjo kreditiranje gospodarstva v preostanku leta.

 

Nazaj