01. 12. 2014

Dobri makroekonomski podatki v ZDA navdajajo z optimizmom glede nadaljevanja okrevanja največjega svetovnega gospodarstva kot tudi tamkajšnjega potrošnika. Pozitivno novico za globalno rast predstavlja tudi četrtkov padec cene nafte, ki predstavlja največji dnevni upad po letu 2011.

RegijaV zadnjem tednu (21.11.2014-28.11.2014)*Letos (31.12.2013 - 28.11.2014)*
Svet - MSCI World* -0,25% +16,12%
ZDA - S&P 500* -0,18% +24,04%
Evropa - DJ STOXX 600* +0,58% +5,79%
Japonska - Topix* -0,44% +6,39%
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* -0,34% +11,11%

* Donosnost cenovnega indeksa v EUR; vir: Bloomberg.

Pretekli teden je OECD objavil napoved za letošnjo svetovno gospodarsko rast, ki bo po zadnji napovedi znašala 3,3 %  ter se bo v naslednjih dveh letih povečevala v območje štirih odstotkov. Za spodbujanje krhkega okrevanja in znižanje visoke brezposelnosti OECD priporoča evropskim državam odločnejšo uporabo monetarne in fiskalne politike ter izvajanje strukturnih ukrepov. Med razvitimi gospodarstvi pa v višji prestavi okreva ameriško gospodarstvo, ki bo po novembrski napovedi v naslednjih dveh letih beležilo približno triodstotno rast. Po drugi strani pa se za deželo vzhajajočega sonca po letošnji slabi izkušnji dviga prometnega davka v prihodnjih dveh letih napoveduje manj kot enoodstotna gospodarska rast. OECD pričakuje tudi nadaljevanje ohlajanja kitajske rasti v območje pod sedem odstotkov, kar sicer poročilo navaja kot znižanje v smeri dolgoročno vzdržne gospodarske rasti.  

V torek objavljeni podatki o gospodarski rasti ZDA so pozitivno presenetili borzne vlagatelje, saj se je ameriško gospodarstvo v tretjem četrtletju okrepilo za 3,9 % (prevedeno na letno raven), kar je precej več od napovedi analitikov. Rast je posledica tudi krepitve osebne potrošnje, kar je obetalo dobro prodajo na t.i. »črni petek«. Termin namreč označuje začetek božične nakupovalne sezone, ko trgovci ponudijo svoje izdelke po znižanih cenah. Da so ameriški kupci dejansko pozitivno razpoloženi, je tako le še potrdila petkova prodaja internetnih trgovcev eBay in Amazon, ki se je glede na lanskoletni črni petek povečala za približno četrtino.

Pozitivna novica je prišla tudi iz Nemčije. Razpoloženje v nemških podjetjih (meritev inštituta Ifo) se je v novembru okrepilo bolj od pričakovanj analitikov. Opazno izboljšanje nemške poslovne klime je posledica večjega optimizma nemških družb glede trenutnih razmer kot tudi obetov za prihodnost. Predelovalna panoga, ki sestavlja omenjen indeks, je zabeležila krepitev razpoloženja, in to prvič  po šestih zaporednih mesecih upadanja.

Organizacija držav izvoznic nafte (OPEC) je poskrbela za strmoglavljene cene nafte. Na četrtkovem zasedanju se je namreč odločila ohraniti črpanje nafte pri dosedanjih 30 milijonih sodov dnevno. Čeprav so se nekatere šibke članice kartela zavzemale za zmanjšanje dnevne količine načrpane nafte, pa se je OPEC odločil, da ne bo spreminjal dogovorjene kvote črpanja iz leta 2011. Zahteve nekaterih članic po zmanjšanju proizvodnje nafte so posledica nadaljevanja medvedjega trenda, predvsem zaradi obsežnih zalog in vse večje svetovne proizvodnje. Četrtkova odločitev na Dunaju pa je izbila sodu dno, saj je cena za sodček teksaške nafte upadla za 10 % v območje 65 dolarjev, kar je najnižja raven v zadnjih petih letih.

Preteki teden so se posledično v prostem padu znašle delnice naftnih podjetij, po drugi strani pa so na vrednosti pridobile delnice letalskih družb, saj bodo njihovi stroški goriva nižji. Tako je samo v petek delnica naftne družbe Halliburton izgubila desetino svoje vrednosti, medtem ko je cena delnice nemškega letalskega prevoznika Lufthansa porastla za pet odstotkov. Nižje cene nafte pa se poznajo tudi na žepih in razpoloženju potrošnikov, saj lahko sedaj več sredstev namenijo prazničnim nakupom.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Martin Podberšič

upravitelj premoženja

Vsi članki avtorja