22. 04. 2013

Pretekli teden je minil v znamenju manj vedrega razpoloženja vlagateljev, ki ga je povzročila nepričakovana upočasnitev gospodarske rasti Kitajske ter posledična pocenitev surovin in delnic. Rahlo znižanje napovedi Mednarodnega denarnega sklada glede svetovne gospodarske rasti ter četrtletni rezultati pod pričakovanji nekaterih družb so dodatno pripomogli k nižanju ključnih delniških indeksov. S tem se je nekoliko zmanjšala sicer visoka borzna donosnost v letošnjem letu.

 

RegijaV zadnjem tednu (12.4.2013 - 19.4.2013)*Letos (31.12.2012 - 19.4.2013)*
Svet - MSCI World* -2,15% +7,31%
ZDA - S&P 500* -1,91% +10,13%
Evropa - DJ STOXX 600* -2,46% +1,98%
Japonska - Topix* -1,89% +15,08%
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* -0,62% -3,23%

 * Donosnost cenovnega indeksa v EUR; vir: Bloomberg.

V začetku tedna je presenetila objava o gospodarski rasti Kitajske v prvem četrtletju letos, ki je v medletni primerjavi znašala 7,7 % in tako ni dosegla napovedi analitikov, ki so pričakovali 8 % rast. Upočasnitev rasti je zaskrbljujoč podatek tako za vlagatelje kot tudi številna podjetja po vsem svetu, na katere ima drugo največje svetovno gospodarstvo vpliv, saj gre za najdaljšo serijo kitajske gospodarske rasti pod 8 % v zadnjih 20 letih. Kitajska, ki se je v zadnjih letih zanašala predvsem na investicije in izvoz, se bo morala za doseganje trajno visoke gospodarske rasti osredotočiti na ukrepe, ki bodo povečali domače povpraševanje in tako zmanjšali odvisnost od izvoza.

Razočaranje nad ohlajanjem kitajske gospodarske rasti je delno vplivalo tudi na nadaljevanje padanja cen surovin. Poleg nafte, bakra in aluminija se je v minulem tednu za 5,14 % pocenilo zlato, ki je doseglo najnižjo vrednost v zadnjih dveh letih. K temu je dodatno pripomogel strah vlagateljev, da bi po Cipru tudi ostale evropske centralne banke začele prodajati zlato, poleg tega pa zaradi pomanjkanja inflacijskih pritiskov v ZDA vlagatelji nimajo motiva za kupovanje zlata kot zaščite pred inflacijo.

V ZDA je indeks vodilnih gospodarskih kazalnikov v marcu po trimesečni rasti nepričakovano upadel za 0,1 %. Negativno novico predstavlja tudi objava s trga dela, da se je število novih prosilcev za nadomestilo v primeru brezposelnosti v tedenski primerjavi rahlo povišalo. Po drugi strani precej boljši podatki prihajajo z nepremičninskega trga, ki ga poganjajo izjemno nizke obrestne mere in močno povpraševanje po najemu stanovanj. Število novogradenj se je marca v primerjavi s februarjem povišalo za 7 % in s tem doseglo najvišjo raven od junija 2008, poleg tega pa banke sproščajo rezervacije za slaba posojila, kar kaže na to, da ameriško gospodarstvo uspešno nadaljuje z okrevanjem.

Mednarodni denarni sklad (MDS) je v poročilu, objavljenem sredi preteklega tedna, znižal napovedi svetovne gospodarske rasti. V primerjavi z januarsko 3,5-odstotno napovedjo zdaj za letošnje leto pričakujejo nižjo 3,3 % gospodarsko rast, v letu 2014 pa 4 %. Med ključnimi vzroki za popravek napovedi navzdol so izpostavili vztrajajočo recesijo evroobmočja, ki mu letos napovedujejo 0,3 % krčenje, ter upočasnitev gospodarske rasti drugod po svetu. Evropski borzni teden je bil sicer glede makroekonomskih objav dokaj miren, nekoliko je razočaral le kazalnik nemškega zaupanja v gospodarstvo. Ta je z marčevskih 48,4 v aprilu upadel na 36,3 točk in tako prekinil 4 mesece dolg niz rasti. Po besedah člana monetarnega odbora Evropske centralne banke Jensa Weidmanna obstaja možnost dodatnega nižanja ključne obrestne mere, če bi se gospodarske razmere v evroobmočju poslabšale.

Neopazne niso ostale niti objave rezultatov družb za preteklo četrtletje. Do sedaj so bili objavljeni podatki 103 od približno 500 podjetij, ki sestavljajo indeks S&P. Sicer skromna pričakovanja analitikov glede dobička je preseglo 72 % družb, za negativna presenečenja pa so med drugimi poskrbele zlasti nekatere ameriške banke ter podjetja Yahoo, EBay in IBM. Za razliko od teh je Microsoft, največji svetovni proizvajalec programske opreme, dosegel dobiček, višji od napovedi analitikov. To mu je, kljub šibkemu povpraševanju po osebnih računalnikih z novim operacijskim sistemom Windows 8, uspelo z zniževanjem stroškov in povečanjem prodaje programske opreme za podjetja. Še več rezultatov družb sledi v prihodnjih dneh, ko bo objavljena tudi gospodarska rast ZDA v letošnjem prvem četrtletju. Kljub ne tako majhnemu padcu v minulem tednu so borzni indeksi tik pod rekordnimi ravnmi.

                                                                  

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Anja Cajner
Anja Cajner

Namestnica direktorja sektorja za nadzor nad tveganji

Vsi članki avtorja