04. 02. 2019

Znižanje pričakovanj glede hitrosti normalizacije obrestnih mer v zahodnem svetu in dobri poslovni rezultati so v preteklem tednu pozitivno vplivali na sentiment vlagateljev, kar je privedlo do rasti tečajev tako delniških kot obvezniških trgov. Indeks S&P 500 je tako mesec januar končal z najvišjo rastjo v preteklih tridesetih letih.

Indeks Donosnost v zadnjem tednu (25.01.2019-01.02.2019)*Donosnost letos (31.12.2018-01.02.2019)*

Svet - MSCI World*

+0,87%

+7,72%

ZDA - S&P 500*

+1,06%

+7,96%

Evropa - DJ STOXX 600*

+0,58%

+6,66%

Japonska - Topix*

-0,44%

+5,28%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

+1,18%

+8,65%

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR, vir: Bloomberg.

Poleg poslovnih rezultatov podjetniškega sektorja je v preteklem tednu za pozitivno vzdušje na kapitalskih trgih poskrbel guverner ameriške centralne banke Jerome Powell z izjavo, da je znižal pričakovanja glede prihodnjih dvigov ključne obrestne mere, ki trenutno znaša med 2,25 % in 2,50 %, saj je ta že v nevtralnem območju, ko niti ne spodbuja niti ne zavira ameriškega gospodarstva. S tem je še dodatno pomiril vlagatelje, ki so jih dvigi v lanskem letu že močno skrbeli, in naredil sunkovit obrat v tonu lastne retorike, ki je bila še v lanskem letu precej bolj hrabra. Powell se je tako pridružil predsedniku ECB-ja, Draghiju, pri krotitvi finančnih trgov in se po mnenju številnih udeležencev finančnih trgov uklonil pritiskom kapitalskih trgov. Ravno preplah na račun občutnega skoka obrestnih mer v ZDA in napovedi glede prihodnje dinamike je namreč ob koncu lanskega leta pripomogel k občutnemu pretresu na finančnih trgih. Ob koncu tedna so pozitivno presenetili makroekonomski podatki; ameriško gospodarstvo je namreč v januarju dodalo kar 304 tisoč služb izven kmetijskega sektorja, hkrati pa se je anketni indeks prihodnje proizvodne aktivnosti (PMI manufacturing) povzpel na nivo 56,6, kar nakazuje na nadaljevanje solidne gospodarske rasti v ZDA.

Podatki s stare celine so bili tekom tedna manj navdušujoči. Italijanski BDP se je v zadnjem četrtletju 2018 skrčil za 0,2 % na kvartalni ravni in s tem potrdil že pričakovano tehnično recesijo. Evropsko gospodarstvo je v dobrem letu dni prešlo iz tako imenovane zlate makroekonomske dobe, kot so jo opevali ekonomisti ob koncu leta 2017, v trenutno gospodarsko poslabšanje, ki ga zaznamujejo napovedi skorajšnje recesije, upad kazalnikov PMI, težave v Italiji, brexit in trgovinska vojna. Po drugi strani je pomemben del razloga za znižanje gospodarske aktivnosti prehodne narave, pri čemer izstopajo protesti v Franciji in znižana proizvodnja v avtomobilski industrije na račun novih testov emisij WLTP. Pozitivno pa bi lahko na gospodarsko rast vplivala tudi rast povpraševanja s Kitajske, predvsem na račun novih spodbud, ki so tokrat usmerjene v potrošnjo Kitajcev, kar je med drugim pozitivno tudi za tamkajšnje povpraševanje po avtomobilih.

Po zelo pesimističnem zaključku leta je napoved počasnejše normalizacije denarne politike najpomembnejših centralnih bank v začetku leta 2019 dvignila globalne borze. Januarja 2019 je vodilni ameriški indeks S&P 500 zabeležil najvišjo donosnost v zadnjih tridesetih letih.

Med zmagovalce preteklega tedna spada evropski LVMH, saj je na račun odličnih rezultatov tečaj delnice v preteklem tednu porasel za dobrih 9 %. Za rast indeksa Dow Jones je s svojimi rezultati poskrbel Boeing s 5,79-odstotno evrsko rastjo tečaja. Med ameriškimi tehnološkimi velikani sta pozitivno presenetila Facebook (+10,6 % v evrih) in Apple (+4,97 % v evrih), za razočaranje pa je poskrbel Amazon (-3,19 % v evrih). Vzrok za padec cene delnice Amazona je predvsem v nižji napovedi rasti na račun novih regulacij v ključnem trgu rasti, Indiji. Rezultati Appla so bili sicer mešani, z 15-odstotnim upadom prodaje iPhona na letni ravni, vendar so kljub temu premagali precej nizka pričakovanja analitikov.

Nazaj