30. 09. 2019

Pretekli teden je zaznamoval začetek preiskave pred sprožitvijo postopka za odstavitev Donalda Trumpa. Umiritev trgovinske napetosti med Kitajsko in ZDA posledično ni bila dovolj, da bi vrednosti ključnih svetovnih borznih indeksov v zadnjem tednu porasle.

Indeks Donosnost v zadnjem tednu* (20.09.2019-27.09.2019)Donosnost letos* (31.12.2018-27.09.2019)

Svet - MSCI World*

-0,32%

+23,37%

ZDA - S&P 500*

-0,41%

+25,51%

Evropa - DJ STOXX 600*

-0,26%

+19,80%

Japonska - Topix*

+0,81%

+17,61%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

-1,29%

+11,20%

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR

Vir: Bloomberg.

Padci tečajev so bili predvsem posledica negotovosti v zvezi s političnim dogajanjem v ZDA, pri čemer tokrat ni v ospredju trgovinska vojna s Kitajsko. Onkraj Atlantika je namreč v središče pozornosti stopil začetek preiskave pred sprožitvijo postopka za odstavitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa. V javnost je prišlo poročilo žvižgača, v katerem navaja, da naj bi predsednik Trump zlorabil svoj položaj, ko je nagovarjal ukrajinskega predsednika k vmešavanju v prihodnje predsedniške volitve leta 2020, medtem ko naj bi Bela hiša skušala dokaze pomesti pod preprogo. Za odstavitev predsednika ZDA mora najprej izglasovati predstavniški dom ter jo nato potrditi še senat, kjer ima večino republikanska stranka, ki Trumpa podpira. V zgodovini ZDA se še ni zgodilo, da bi senat izglasoval odstavitev predsednika države.

Do konca tedna je negotovost vlagateljev nekoliko pomirilo zagotovilo Kitajske, da je pripravljena kupovati več ameriških proizvodov, ob tem pa bi bile ZDA pripravljene znižati carine na kitajsko blago. Svetla točka je bil ameriški proizvajalec oblačil Nike. Tečaj delnice športnega velikana je ob objavi dobrih četrtletnih rezultatov v preteklem tednu pridobil 7,1 % ter dosegel rekordno vrednost. Prihodki podjetja so v zadnjem četrtletju zrasli za 7 % na letni ravni, dobiček pa kar za 29 %. Podjetje dobro kljubuje tudi trgovinskim sporom, saj so prihodki na Kitajskem porasli za 22 %.

Na stari celini je bilo najbolj pestro politično dogajanje v Veliki Britaniji, kjer je najvišje sodišče presodilo, da so bili nasveti, ki jih je premier Boris Johnson predstavil britanski kraljici kot razloge za ustavitev dela britanskega parlamenta, nezakoniti. Pozivi k odstopu prihajajo tudi znotraj njegove stranke. Borze v Evropi je v začetku tedna pretresla novica o začetku postopka prisilne likvidacije družbe Thomas Cook, ene največjih turističnih agencij na svetu. Družba se je več let spopadala s slabšanjem poslovanja, saj se niso uspešno prilagodili na prihod konkurenčnih spletnih agencij ter nizkocenovnih ponudnikov letalskih prevozov. Še vse do konca preteklega tedna je kazalo, da bo podjetje dobilo denar za poplačilo dobaviteljev in bank, vendar se to ni zgodilo. Zaradi tega je okoli 600 tisoč, večinoma britanskih turistov, obtičalo v tujini. Za pozitivno novico je poskrbela Francija, ki je predstavila načrt o znižanju davkov, s katerim bi obudila domače gospodarstvo.

Spodbudne novice so prišle tudi iz Savdske Arabije, kjer proizvodnja nafte po napadih, ki so se zgodili pred dobrima dvema tednoma, okreva hitreje od pričakovanj. Kljub vzpostavitvi polne proizvodnje, pa si savdski izvoz nafte še ni popolnoma opomogel. Cena za sodček nafte je posledično v preteklem tednu upadla za dobre 3 %.

Med gospodarskimi objavami je bilo v ZDA v prejšnjem tednu objavljeno poročilo o zasebni potrošnji za avgust. Rast potrošnje je znašala 0,1 %, kar je manj od pričakovane 0,4 odstotne rasti. Kljub manjši upočasnitvi rasti potrošnje kaže, da bo ameriško gospodarstvo v tretjem četrtletju doseglo solidno rast. Pravo nasprotje kaže gospodarska klima v Nemčiji, ki je zaradi sporov v trgovinskih pogajanjih med ZDA in Kitajsko znatno bolj na udaru. Nemški inštitut IFO je namreč objavil kazalnik o pričakovanjih nemških direktorjev za prihodnjih šest mesecev, ki je padel na najnižjo točko po juliju 2009.

Nazaj