04. 05. 2020

Vse več držav odpravlja omejitve gibanja zaradi pandemije. Španci so se tako pretekli vikend prvič po dveh mesecih lahko veselili nekaznovane rekreacije na prostem.

Indeks  Donosnost v zadnjem tednu* (24.4.2020-1.5.2020) Donosnost letos* (31.12.2019-1.5.2020)

Svet - MSCI World*

-0,91%

-12,42%

ZDA - S&P 500*

-2,01%

-9,89%

Evropa - DJ STOXX 600*

+2,58%

-17,96%

Japonska - Topix*

-0,50%

-12,38%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

+2,37%

-15,48%

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR

Vir: Bloomberg.

Slike iz prenatrpanih bolnišnic širom po svetu so v zadnjem času zamenjale podobe sprehajalcev, ki se nastavljajo toplim pomladnim sončnim žarkom. Španija je objavila podatek o najmanjšem številu dnevnih smrti zaradi koronavirusa v zadnjem mesecu in pol. Podobne podatke sta objavili tudi Italija in Francija. Več kot 4 milijone Italijanov se tako s tem tednom vrača na delo, ki pa denimo za razliko od Slovencev še vedno ne morejo potovati med regijami brez utemeljenih razlogov.

Podobno sončen je bil mesec april na kapitalskih trgih. Ameriški splošni delniški indeks S&P 500 je dosegel največjo mesečno rast po letu 1987 in je tako pretekli mesec zaključil zgolj še 10 % pod izhodiščno vrednostjo z začetka letošnjega leta. Trenutno stanje v gospodarstvu je slabo, zato odlično stanje na borznem parketu zbuja dvome o morebitni nadaljnji rasti. Hitra rast delniških tečajev tako sloni na pozitivnih pričakovanjih o uspešni omejitvi škode na vseh področjih, ki jo povzroča pandemija, in enormni likvidnosti v finančnem sistemu, ki jo tudi z inovativnimi pristopi zagotavljajo praktično vse najpomembnejše svetovne centralne banke.

Petkovo, prvomajsko, trgovanje na borzah v ZDA je bilo pod težo zaostrovanj odnosov s Kitajsko in slabših rezultatov poslovanja podjetja Amazon od pričakovanih vse prej kot praznično. Jeff Bezos, ustanovitelj in šef Amazona ter eden najbogatejših ljudi, je vlagatelje posvaril, da bi kljub rekordni prodaji v drugem četrtletju podjetje lahko imelo izgubo. Podjetje bo namenilo najmanj 4 milijarde USD za varnost svojih zaposlenih in strank, kar bo vplivalo na manjši dobiček. Ameriški spletni trgovec, katerega delnice so samo v letošnjem letu pridobile več kot 30 % na svoji vrednosti, je zaradi svojega poslovnega modela (spletna prodaja, storitve v oblaku) in velikosti sicer eden od zmagovalcev te krize. Pozitivno za podjetje je, da bo strogih ukrepov ob upadanju števila novo okuženih vedno manj, navade kupcev, pridobljene v času korona krize, pa bodo vsaj deloma ostale.

Ameriški predsednik Trump je ob zaključku meseca poskrbel za dodatno stopnjo negotovosti, saj je poudaril, da Bela hiša razpolaga z močnimi dokazi, da virus Covid-19 izhaja iz kitajskega laboratorija v Wuhanu. Ob tem ni izključil možnosti uvedbe dodatnih trgovinskih omejitev pri poslovanju s Kitajsko.

Že tako razburljive prve majske dni je dodatno začinil s ščepcem negotovosti še eden najbolj cenjenih borznih profesionalcev, Warren Buffet, z izjavo, da ne verjame, da kdorkoli ve, kaj se bo na kapitalskih trgih zgodilo jutri, naslednji teden, naslednji mesec oziroma naslednje leto. Izjava sama po sebi ni nič posebnega in drži vedno ne glede na obdobje, v katerem se nahajamo. Pozornost zbuja izražena dodatna previdnost 89 letnega večnega optimista, sploh ob dejstvu, da je njegovo podjetje Berkshire Hathaway v celoti odprodalo vse svoje naložbe iz letalske industrije (American Airlines Group, United Airlines Holdings, Delta Air Lines in Southwest Airlines). Olje na žerjavico je dodatno prilil z izjavo: »Želim jim srečo«.

Hkrati pa je Buffet ponovil staro modrost o smiselnosti dolgoročnega varčevanja v delnicah, s čimer se je težko ne strinjati.

 

 

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Simon Logar, mag.
Simon Logar, mag.

Direktor sektorja investicijskih skladov

Vsi članki avtorja