23. 05. 2016

Minuli teden je pozitivno presenetilo japonsko gospodarstvo, ki je zraslo precej nad pričakovanji analitikov. Veseli predvsem dejstvo, da je razlog za rast povečana potrošnja, podobno pa velja tudi za ZDA, kjer je maloprodaja zrasla za največ v zadnjem letu. Cena nafte še naprej raste – ustavila se je tik pod 49 dolarji.

V EURV zadnjem tednu (13.5.2016 - 20.5.2016)Letos (31.12.2015 - 20.5.2016)*
Svet - MSCI World* +0,96 % -4,43 %
ZDA - S&P 500* +1,00 % -2,70 %
Evropa - DJ STOXX 600*

+0,99 %

-7,60 %
Japonska - Topix* +0,99 % -7,78 %
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* -0,65 % -4,18 %

* donosnost cenovnega indeksa v EUR, vir: Bloomberg.

Pretekli teden objavljen zapisnik zasedanja ameriški centralne banke (FED) nakazuje možnost naslednjega dviga obrestne mere že v mesecu juniju, če bo ameriška gospodarska rast v drugem četrtletju višja od rasti v prvem četrtletju, če bo brezposelnost ostala na nizkih nivojih in se bo inflacija še naprej približevala 2 %. Odziv kapitalskih trgov je bil negativen, saj višja obrestna mera podraži posojila, kar posledično zmanjša investicije gospodarstva. Fed svojo namero utemeljuje še z okrevajočim nepremičninskim trgom, ki kaže znake stabilizacije, industrijska proizvodnja je aprila zrasla nad pričakovanji, še bolj pa veseli prebujenje ameriškega potrošnika, ki se odraža v večjem potrošnikovem zaupanju in najvišji rasti vrednosti maloprodaje v zadnjem letu. Potrošnja namreč predstavlja prek 70 % ameriškega bruto domačega proizvoda (BDP). Skladno s tem je zrasel tudi t.i. vodilni indeks, ki napoveduje stanje gospodarstva v naslednjih 6 do 9 mesecih.

Rast japonskega gospodarstva na letni ravni je v prvem četrtletju močno presegla pričakovanja analitikov. Ti so namreč pričakovali v povprečju le 0,3 % rast, uradni podatki pa kažejo na 1,7 % rast. Japonsko gospodarstvo se je očitno učinkovito odzvalo na rast jena ter ohlajanje kitajskega gospodarstva. Še posebej je ta novica spodbudna, ker je rast posledica večjega domačega povpraševanja, kar pomeni, da se je rast plač prenesla v domačo potrošnjo. Pozitivno so se trgi odzvali tudi na morebiten dvig obrestne mere v ZDA, saj bi dvigovanje obrestnih mer v ZDA lahko negativno vplivalo na vrednost japonskega jena v primerjavi z ameriškim dolarjem. Kljub temu pa je bil odziv na borzi mlačen, saj znaki okrevanja povečujejo možnost dviga stopnje prometnega davka. Japonski premier Shinzo Abe že dalj časa napoveduje dvig davka v prihodnjem letu, kar bi lahko znatno zavrlo nadaljnje okrevanje gospodarstva.

Cena nafte je minuli teden narasla na najvišjo vrednost od novembra lani, rast pa se je ustavila le nekaj pod 49 dolarjev na sodček, kar je predvsem posledica zmanjševanja svetovne proizvodnje. V Nigeriji so namreč uporniki v delti Nigra razstrelili več naftne infrastrukture, zaradi česar je produkcija nafte v največji afriški izvoznici upadel na 22-letno dno. Proizvodnja nafte je znatno upadla tudi v Venezueli, ki se ubada z resnimi socialnimi in gospodarskimi težavami, poleg tega pa je tudi v ZDA vse več bankrotov družb, ki nafto pridobivajo iz skrilavcev.

Minuli teden je kapitalske trge presenetila namera nemške kemične družbe Bayer, da bi prevzela ameriškega konkurenta Monsanto. S tem je Bayer odgovoril na zadnji val konsolidacij v tej panogi. Pred kratkim sta se namreč združili družbi Dupont in Dow Chemical, Syngento pa je, potem ko je ta odbila poskus prevzema s strani Monsanta, prevzel kitajski konkurent China National Chemical corporation. Uradne ponudbe Bayer še ni dal, najverjetneje pa bi cena prevzema presegla 40 milijard evrov, kolikor je trenutna tržna kapitalizacija Monsanta. V tem primeru bi bil to tudi največji prevzem kateregakoli nemškega podjetja in bi tudi za korporacijo, kot je Bayer, predstavljal precejšen zalogaj. Posledično je po tej novici padla tudi vrednost nemškega podjetja za dobrih 8 %, kar je največji enodnevni upad v zadnjih sedmih letih, medtem ko je tečaj delnice Monsanta zrasel za 3,5 %.  

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Rok Brezigar
Rok Brezigar

Višji upravitelj premoženja

Vsi članki avtorja