05. 03. 2018

Govor novega guvernerja Fed-a in napoved Donalda Trumpa o uvedbi tarif sta v preteklem tednu krepila strah na borzah in poskrbela za enega bolj rdečih tednov v zadnjem obdobju. Da je doma najlepše, dokazujejo statistični podatki iz Slovenije. Naše gospodarstvo namreč beleži eno najhitrejših rasti BDP-ja v razvitem delu sveta.

V EURV zadnjem tednu (23.2.2018-2.3.2018)*Letos (31.12.2017-2.3.2018)*

Svet - MSCI World*

-2,37 %

-2,68 %

ZDA - S&P 500*

-2,03 %

-1,37 %

Evropa - DJ STOXX 600*

-3,67 %

-5,40 %

Japonska - Topix*

-2,09 %

-2,10 %

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

-2,85 %

-0,18 %

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR, vir: Bloomberg.

Novi šef ameriške centralne banke Jerome Powell je prejšnji teden v svojem prvem uradnem govoru poskrbel za zvišanje pričakovanj glede števila letošnjih dvigov ključne obrestne mere, in sicer s treh na štiri. Trg z veliko gotovostjo prvo zvišanje pričakuje že konec meseca marca, saj je glede na vrednost terminskih pogodb verjetnost dviga praktično 100-odstotna. Delniški trgi so po daljšem času mesec zaključili z negativno mesečno donosnostjo. Letošnji februar je tako prvi mesec po letu 2016, v katerem je večina delniških indeksov na mesečni ravni zabeležila negativne donosnosti. S krepitvijo pričakovanj glede hitrejše rasti obrestnih mer v ZDA se je februarja za 1,66 % zvišala tudi vrednost dolarja glede na širšo košarico valut in 1,80 % glede na evro, valutni par EURUSD je tako mesec zaključil pri 1,2194 dolarja za evro.

Da so akterji onkraj luže v preteklem tednu najbolj krojili usodo finančnih trgov, je prispeval tudi Donald Trump, ki je s svojimi protekcionističnimi potezami vnesel povečano negotovosti na kapitalske trge. Ameriški predsednik je namreč napovedal uvedbo tarif na uvoz jekla (25 %) in aluminija (10 %). Ameriške delnice so novico sprejele negativno, saj so vsi osrednji ameriški delniški indeksi takoj po novici zabeležili padec vrednosti. Vlagatelje je sedaj strah pred morebitnimi povračilnimi ukrepi trgovinskih partneric ZDA, ki bi v skrajnem primeru vodili v trgovinsko vojno.

Na ravni posameznih družb je trge v preteklem tednu presenetila konkurenčna ponudba Comcasta, sicer največjega ponudnika kabelske televizije v ZDA (ponudnik storitev, kot so Xfinity, NBC, Univarsal Pictures…), za prevzem angleške televizijske mreže SKY, ki ima med drugim v lasti tudi pravice nad nogometno ligo prvakov (angl. Champions League). Že pred časom, se je namreč za SKY ogrel zloglasni medijski magnat Robert Murdoch oz. njegov  21st Century Fox, ki se že od decembra 2016 trudi pridobiti večinsko lastništvo nad SKY-em (trenutno ima v lasti 39% podjetja). Comcastova ponudba v višini 22 mrd GBP, ki predstavlja 16% premijo glede ponudbo 21st Century Foxa, bo verjetno spodbudila Fox k zvišanju ponudbe.

Da ni vse tako negativno oz. rdeče, je v preteklem tednu pripomogla Slovenija. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je gospodarska rast v letu 2017 znašala 5,0 %, medtem ko je bila v zadnjem četrtletju lanskega leta celo šest odstotna. Glavni dejavnik močne rasti je bil izvoz, ki se je na letni ravni zvišal za 10,6 %. Razloge za močno rast slovenskega izvoza gre iskati v glavnih trgovinskih partnericah. V najpomembnejši izmed njih, Nemčiji, se je BDP v zadnjem četrtletju 2017 na letni ravni zvišal za 2,9 %. Ob močnem izvozu pa se je krepila tudi domača potrošnja, in sicer predvsem potrošnja gospodinjstev ter bruto investicije v osnovna sredstva. Posledično se je stopnja anketne brezposelnosti v zadnjem četrtletju lanskega leta prvič po sredini leta 2009 znižala pod 6 odstotno raven (na 5,8 %). Kot zanimivost, ob bolj optimističnih potrošnikih je olje na žerjavico gospodarski rasti pristavil še turizem. V celotnem letu 2017 je Slovenijo obiskalo 3,4 milijone tujih turistov, kar je 16,7 % več kot v letu 2016.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Jaša Perossa
Jaša Perossa

Direktor sektorja upravljanja portfeljev

Vsi članki avtorja