18. 09. 2023

Cena nafte je zaradi omejevanja črpanja s strani Rusije in Savdske Arabije prvič v 10-ih mesecih porasla nad 90 dolarjev na sodček. To se je poznalo tudi na zadnjih podatkih o inflaciji v ZDA, ki je nepričakovano zrasla, a novih dvigov obrestne mere vsaj zaenkrat ne pričakujemo, podobno kot v Evropi, kjer naj bi bil 0,25 odstotni dvig v preteklem tednu tudi zadnji. Kitajski makroekonomski podatki pa so poskrbeli za pozitivno presenečenje.

INDEKS

Donosnost v zadnjem tednu*

(8.9.2023 – 15.9.2023)

Donosnost letos*
(31.12.2022 – 15.9.2023
)

Svet - MSCI World

+0,76%

+16,07%

ZDA - S&P 500

+0,18%

+17,73%

Evropa - DJ STOXX 600

+1,60%

+11,89%

Japonska - Topix

+3,19%

+15,80%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets

+1,58%

+5,91%

*vključujoč dividende, preračunano v EUR.

vir: Bloomberg

Stopnja inflacije v ZDA je avgusta zrasla iz 3,2 % na 3,7 % predvsem na račun visokih cen nafte. Cena sodčka je namreč zrasla nad 90 dolarjev, prvič od novembra 2022, potem ko je postalo jasno, da bosta Rusija in Savdska Arabija nadaljevala s prostovoljnim omejevanjem črpanja nafte. Dodaten pritisk predstavljajo tudi cene nepremičnin, ki predstavljajo velik del uteži modela za izračunavanje inflacije, saj cene niso padle že 40 mesecev zapored. Kljub temu nadaljnjih dvigov obrestne mere s strani Ameriške centralne banke (Fed) ne pričakujemo, saj te ne vplivajo na cene nafte, ki so trenutno glavni krivec za višjo inflacijo od pričakovanj in vedno več je optimizma, da bodo ZDA imele t.i. »mehek pristanek«, ko se bo inflacija ohladila na ciljno raven brez večjih pretresov v gospodarstvu. Padec tečajev delnic v zaključku preteklega tedna je predvsem rezultat zaskrbljenosti v visokotehnološkem sektorju. Najprej je Apple imel predstavitev novega Iphona 15, ki je bil sprejet z mešanimi občutki in nekoliko ohladil optimizem glede družbe, a predvsem je na tečaje vplivala novica, da je Tajvanski proizvajalec polprevodnikov zaustavil nakup nekaterih delov. Sektor polprevodnikov je bil namreč eden izmed gonil rasti v letošnjem letu, zato so znaki, da se povpraševanje na trgu zmanjšuje nekoliko prestrašili vlagatelje. Je pa bolj pozitivna novica, da so delnice britanskega oblikovalca mikročipov začele kotirati na borzi Nasdaq in prvi dan zabeležile pozitivno donosnost tečaja. Vlagatelji so bili pozorni tudi na gibanje ameriških zakladnih menic, kjer so donosi rahlo narasli.

Bistveno bolje so jo pretekli teden odnesli evropski delniški indeksi. Pred zasedanjem Evropske centralne banke (ECB) je bilo veliko nejasnosti ali bo banka dvignila obrestno mero ali ne. Inflacija v evroobmočju je namreč še vedno relativno visoka, a visoke obrestne mere in ohlajanje rasti na Kitajskem negativno vplivajo na gospodarsko aktivnost v regiji. ECB se je odločila, da bo vendarle dvignila obrestno mero za 0,25 odstotne točke na 4 %, a hkrati je guvernerka Christine Lagarde nakazala, da najverjetneje novih dvigov ne bo, kar so z zadovoljstvom sprejeli vlagatelji v evropske kapitalske trge. Dobro so se odrezale tudi britanske delnice, saj je padec vrednosti britanskega funta pozitivno vplival predvsem na velike izvozne britanske korporacije, ki so zaradi tega bolj konkurenčne.

Evropske delnice so se dobro odrezale tudi zaradi dobrih novic iz Kitajske, ki se že dalj časa ukvarja s sistemskimi težavami, predvsem na področju nepremičnin. Partija je namreč sprejela določene fiskalne ukrepe namenjene oživitvi gospodarstva in očitno je bila vsaj kratkoročno uspešna. Prodaja je namreč avgusta na letni ravni zrasla za 4,6 %, kar je bistveno več kot so pričakovali analitiki. Anketa Reutersa je namreč napovedovala zgolj 3 % rast, julija pa je bila ta rast 2,5 %. Tudi industrijska proizvodnja je bila nad pričakovanji in je avgusta znašala 4,5 %, medtem ko je mesec prej na letni ravni bila zgolj 3,7 %. Kitajska centralna banka je dejala, da bo zmanjšala količino denarja, ki jo morajo imeti banke v rezervi z namenom povečevanja likvidnosti v gospodarstvu. Čeprav so te novice pozitivne, so težave Kitajske še vedno resne. Globalno povpraševanje po njihovih proizvodih se še naprej ohlaja, domače povpraševanje je šibko, težavam na nepremičninskem trgu pa ni videti konca. Zadnja žrtev je še eno izmed 20 največjih nepremičninskih podjetij Sino Ocean, ki je sporočilo, da zaradi likvidnostnih težav začasno ustavlja plačilo obveznosti dolarskih obveznic.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Rok Brezigar
Rok Brezigar

Višji upravitelj premoženja

Vsi članki avtorja