16. 06. 2014

Ob pomanjkanju svežih novic so pomembnejši svetovni borzni indeksi z izjemo Evrope pretekli teden zaključili v zelenem območju. Na gibanje tečajev delnic je vplivalo poročilo Svetovne banke, v katerem je nekoliko znižala napoved za letošnjo rast svetovnega gospodarstva, ter stopnjevanje nasilja v Iraku.

RegijaV zadnjem tednu (6.6.2014-13.6.2014)Letos (31.12.2013- 13.6.2014)*
Svet - MSCI World +0,38% +5,96%
ZDA - S&P 500 +0,11% +6,75%
Evropa - DJ STOXX 600 -0,07% +5,73%
Japonska - Topix +2,08% +0,34%
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets +1,20% +6,63%

* Donosnost cenovnega indeksa v EUR; vir: Bloomberg.

Svetovna banka je zaradi ostrih zimskih vremenskih razmer v ZDA ter konflikta v Ukrajini letošnjo napoved za rast svetovnega gospodarstva znižala za 0,4 % točke glede na januarsko napoved. Svetovna banka v junijski napovedi pričakuje 2,8 % globalno rast, kar vseeno predstavlja višjo rast glede na lansko leto, ko se je svetovno gospodarstvo okrepilo za 2,4 %. Poročilo o obetih za svetovno gospodarstvo navaja, da se bo gospodarska rast okrepila v večini razvitih držav, zlasti v ZDA in v evroobmočju. Rast razvitih ekonomij pa bo pozitivno vplivala tudi na gospodarsko okrevanje trgov v razvoju. Kljub temu je Svetovna banka pretekli teden znižala napoved gospodarske rasti tudi za države v razvoju. Tokratno znižanje v veliki meri odraža šibkost kitajskega gospodarstva, katerega rast se še vedno upočasnjuje. Kot kaže junijska napoved, bo rast v državah v razvoju že tretje leto zapored ostala pod petimi odstotki.

Ob skromni meri objavljenih makroekonomskih podatkov v ZDA je pretekli teden najbolj odmevala novica, da so se cene v prodaji na debelo v ZDA maja nepričakovano znižale. To nakazuje, da povpraševanje čez lužo še ni dovolj trdno, da bi inflacijo približalo k ciljni dvoodstotni vrednosti, ki jo zasleduje Ameriška centralna banka (Fed). Razočaral pa je tudi podatek z ameriškega trga dela, saj je število novih prosilcev za nadomestilo v času brezposelnosti pretekli teden nepričakovano poraslo.

Na gibanje cen delnic je v preteklem tednu vplivalo tudi stopnjevanje nasilja v Iraku. Prodor skrajnežev, ki nadzorujejo že precejšen del iraškega ozemlja, je namreč vznemiril borzne vlagatelje, cena nafte brent pa je poskočila na devetmesečni vrh. Ameriški predsednik Barack Obama je sicer že v začetku preteklega tedna izključil možnost napotitve ameriških vojakov v drugo največjo članico OPEC-a, vendar pa se nekateri poznavalci tamkajšnjih razmer že sprašujejo, koliko časa bodo ZDA zdržale s politiko nevmešavanja.

Če ostanemo pri trgu dela, je tokrat prišel spodbuden podatek s stare celine. Zaposlenost v območju z evrom se je namreč po podatkih Eurostata povečala drugo četrtletje zapored, kar kaže, da krepitev evropskega gospodarstva (četrtkov podatek o industrijski proizvodnji v evroobmočju je presegel pričakovanja analitikov) pomaga pri okrevanju trgu dela. Zlasti spodbudno pa je, da okrevajo tudi problematične države iz obrobja evroobmočja. Portugalska, ki je v maju izšla iz programa mednarodne pomoči, je v četrtletni primerjavi glede na lansko prvo tromesečje, zabeležila 1,8 % rast zaposlenosti.

Za razočaranje med evropskimi družbami je poskrbel nemški letalski prevoznik Lufthansa, ki je v minulem tednu zmanjšal napoved dobička iz poslovanja v letošnjem letu. Razlog za slabše poslovanje družbe je v nižji rasti števila prepeljanih potnikov in tovora glede na pričakovanja ter v aprilski stavki pilotov. Cena delnice družbe je po objavi strmoglavila za skoraj 20 %. Med ameriškimi tehnološkimi velikani lahko izpostavimo družbo Intel Corp., ki je izboljšala poslovne obete tako za tekoče četrtletje kot tudi za celotno letošnje leto, pri čemer ji bo pomagala rast povpraševanja s strani podjetij, ki povečujejo svoje izdatke za posodobitev informacijskih sistemov. Cena delnice je dan po objavi poskočila za dobrih 7 % in dosegla desetletni rekord.

Pretekli teden smo bili priča še enemu padlemu mejniku. Nemški osrednji borzni indeks DAX je v ponedeljek presegel psihološko mejo 10 tisoč točk, vendar pa se nad to mejo ni prav dolgo obdržal. Ali mu bo to uspelo že v tem tednu, bo odvisno tudi od podatka o višini inflacije, ki ga bo objavil Statistični urad Evropske unije. Gre namreč za enega najpomembnejših podatkov za delniške trge, saj je v preteklosti vplival na vodenje izjemno ohlapne monetarne politike Evropske centralne banke in posledično na rast borznih tečajev evropskih delnic.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Martin Podberšič

upravitelj premoženja

Vsi članki avtorja