10. 02. 2014

Solidne makroekonomske objave in dobri poslovni rezultati večjih podjetij so v preteklem tednu ustavili padanje tečajev delnic na razvitih kapitalskih trgih. Izjema je bil le japonski delniški trg, ki po lanski izjemni donosnosti v letošnjem letu precej zaostaja za donosnostmi ostalih razvitih trgov.

RegijaV zadnjem tednu (31.1.2014-7.2.2014)Letos (31.12.2013- 7.2.2014)*
Svet - MSCI World -0,03% -1,77%
ZDA - S&P 500 -0,05% -1,58%
Evropa - DJ STOXX 600 +0,80% -0,97%
Japonska - Topix -3,43% -4,93%
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets -0,77% -5,37%

* Donosnost cenovnega indeksa v EUR; vir: Bloomberg.

Ameriško gospodarstvo je v januarju ustvarilo manj novih delovnih mest od pričakovanj. Razloge gre pripisati tako slabemu vremenu v ZDA kot tudi zmanjšanju zaposlovanja s strani ameriške države, ki je celo znižala število delovnih mest za 29.000. Nasprotno temu je privatni sektor ustvaril kar 142.000 novih delovnih mest, največ v gradbeništvu, kar je pripomoglo k znižanju stopnje brezposelnosti za desetinko odstotne točke na 6,6 %. Razveseljujoč je bil tudi podatek o 3,2 %-ni rasti produktivnosti ameriškega gospodarstva v lanskem zadnjem četrtletju in navzgor popravljeni rasti produktivnosti v lanskem tretjem četrtletju na kar 3,6 %. Rast produktivnosti je dobra osnova za rast dobičkov podjetij v prihodnjih četrtletjih, napovedan pospešek gospodarske rasti pa za rast prihodkov podjetij.

V Evropi so bile pretekli teden oči investitorjev uprte v zasedanje Evropske centralne banke (ECB), predvsem v govor predsednika Maria Draghija. Zasedanje v nasprotju s pričakovanji ni postreglo z znižanjem temeljne obrestne mere niti z dodatnimi ekspanzivnimi denarnimi ukrepi, s katerimi bi ECB lahko skušala dodatno spodbuditi gospodarsko aktivnost v Evropi. Draghi je dopustil možnost ukrepov na marčevskemu zasedanju ECB, v kolikor bi se intenzivnost evropskih težav stopnjevala. Razlogi za morebitne ukrepe bi lahko bila nizka inflacija, ki je v januarju znašala le 0,7 %, nizka gospodarska rast, predvsem v evropskih državah, ki se spopadajo z visoko zadolženostjo ali pa težave v nekaterih razvijajočih se trgih, ki negativno vplivajo na evropski izvoz.

Po lanski izjemni donosnosti japonski delniški trg v letošnjem letu ne dohaja večine delniških trgov razvitih držav, vlagatelji se namreč že peti zaporedni teden umikajo iz japonskih delniških naložb. Trenda niso ustavili niti relativno dobri objavljeni poslovni rezultati japonskih družb za lansko zadnje četrtletje. Med njimi je kar 64 % podjetij preseglo povprečje pričakovanj analitikov glede višine doseženega dobička. Vlagatelji pa so pozitivno sprejeli novico o reorganizaciji podjetja Sony, ki bo v letošnjem letu prodala divizijo osebnih računalnikov in bistveno znižala stroške dela.

Tudi več kot tri četrtine podjetij, uvrščenih v borzni indeks S&P 500, je že objavilo poslovne rezultate za zadnje četrtletje lanskega leta. Večina med njimi je s poslovnimi rezultati pozitivno presenetila analitike, saj je kar 76 % podjetij preseglo pričakovanja glede višine dobičkov, 66 % pa pričakovanja glede prodaje. Po podatkih terminala Bloomberg so tako omenjena podjetja v povprečju povečala dobičke za 8,3 % in prodajo za 2,7 %. S poslovnimi rezultati pa razveseljujejo tudi manjša podjetja, ki niso vključena v omenjeni indeks. Izpostaviti velja podjetje ManPower Group (MAN US), ki je v zadnjem četrtletju lanskega leta na račun tečajnih razlik in racionalizacije poslovanja povečalo čisti dobiček za kar 63 %, v podjetju pa ostajajo optimistični tudi za letošnje leto.

Med poslovnimi rezultati, objavljenimi v Evropi, velja izpostaviti podjetje ArcelorMittal, ki je v zadnjem lanskem četrtletju izboljšalo poslovanje na račun vse nižjih cen vhodnih surovin. V omenjenem podjetju po optimističnem prvem mesecu leta pričakujejo nadaljevanje rasti povpraševanja iz ZDA in Evrope, ki naj bi več kot nadomestilo nekoliko nižje povpraševanje iz razvijajočih se držav.

Krepitev gospodarske aktivnosti v razvitem svetu v letošnjem letu poleg gospodarskih objav potrjujejo tudi poslovni rezultati in obeti za poslovanje borznih podjetij v letošnjem letu.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

mag. Matej Mazi, CFA
mag. Matej Mazi, CFA

Namestnik direktorja sektorja investicijskih skladov

Vsi članki avtorja