24. 08. 2020

Osrednji ameriški delniški indeks S&P 500 je po četrti zaporedni tedenski rasti dosegel novo rekordno vrednost. Gospodarski podatki in podatki o dobičkih podjetij, objavljeni v prejšnjem tednu, sicer nakazujejo na neenakomerno, a še vedno spodbudno okrevanja ameriškega gospodarstva.

Indeks  Donosnost v zadnjem tednu* (17.8.2020-21.8.2020) Donosnost letos* (31.12.2019-21.8.2020)

Svet - MSCI World*

+0,98%

-2,16%

ZDA - S&P 500*

+1,38%

+1,55%

Evropa - DJ STOXX 600*

-0,78%

-10,27%

Japonska - Topix*

-0,02%

-7,45%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

+0,51%

-4,84%

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR

Vir: Bloomberg.

Optimistično je na rast delniškega trga onkraj Atlantika vplivala prodaja rabljenih hiš, ki je julija na mesečni ravni na račun nizkih obrestnih mer in manjše ponudbe novih domov zabeležila rekordno 24,7 % rast. Spodbudno je na vlagatelje vplivala tudi objava o okrevanju ameriškega gospodarstva. Po podatkih IHS Markit je namreč ameriška gospodarska aktivnost avgusta zabeležila najhitrejšo rast po lanskem februarju (s 51,3 na 54,7). Podjetja so kljub novim zabeleženim primerom koronavirusa, ki po vsej državi ostajajo na visoki ravni, zaznala porast povpraševanja po proizvodih in storitvah. Proizvodna podjetja so beležila večjo rast novih naročil, ponudniki storitev pa so zabeležili ponovno povečanje prodaje. Nasprotno pa so razočarali podatki s trga dela - novi zahtevki za nadomestilo za brezposelnost so se prejšnji teden povzpeli na 1,1 mio, kar je bilo več od pričakovanj.

Na ravni podjetij so bile v prejšnjem tednu največje zmagovalke družbe iz tehnološkega sektorja, ameriški indeks Nasdaq je od začetka letošnjega leta pridobil že 19,4 %, merjeno v evrih. Na sentiment vlagateljev je v večji meri vplivala rast tečaja delnice Appla, ki je v prejšnjem tednu pridobil 8,8 % in kot prvo podjetje na ameriškem kapitalskem trgu presegla tržno kapitalizacijo 2.000 milijard ameriških dolarjev. Rast prihaja le nekaj mesecev pred izdajo oktobrske verzije iPhona, kompatibilnega s 5G tehnologijo, ki bi lahko pomembno vplival na pospešek prodaje v letošnjem zadnjem četrtletju. V središču pozornosti je bila v prejšnjem tednu tudi delnica Tesle, ki z delitvijo delnic 1:5 postaja cenovno dostopnejša in s tem privlačnejša tudi za male vlagatelje. Vrednost delnice Tesle je tako samo v preteklem tednu pridobila skoraj 25 % vrednosti, v letošnjem letu pa že 367,4 %.

Na stari celini je na razpoloženje vlagateljev vplivalo poslabšanje odnosov med ZDA in Kitajsko, dodatno pa tudi vse večja zaskrbljenost, da bi ponovno povečanje koronavirusnih okužb v številnih državah v zadnjih dneh lahko ogrozilo gospodarsko okrevanje. Indeks nabavnih managerjev (PMI), ki meri gospodarsko aktivnost v evroobmočju, je avgusta izgubil zagon in upadel za 3,3 točke (na 51,6). Čeprav je proizvodni sektor zabeležil porast proizvodnje in novih naročil, sta povečanje števila novookuženih in posledično obnovljene omejitve potovanj vplivala na močan upad v storitveni dejavnosti.

Ob odsotnosti drugih pomembnejših informacij je bil na azijskih tleh v ospredju podatek o stanju japonskega gospodarstva. To se je v četrtletju, ki se je končalo konec junija, skrčilo za 7,8 %. Domača potrošnja, ki predstavlja več kot 50 % japonskega BDP, se je zaradi zapiranja podjetij in omejitev glede gibanja v primerjavi z marčevskim četrtletjem zmanjšala za rekordnih 8,2 %. Ob visokem upadu mednarodne trgovine se je zmanjšalo povpraševanje po japonskih izdelkih, kar je močno vplivalo na izvoz, ki se je v primerjavi s predhodnim četrtletjem skrčil za 18,5 %.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

mag. Bianka Logar
mag. Bianka Logar

Namestnica direktorja Sektorja upravljanja portfeljev

Vsi članki avtorja