10. 04. 2017

V preteklem tednu je bila pozornost vlagateljev v večji meri usmerjena v srečanje predsednikov ZDA in Kitajske, ki je predstavljalo pomemben mejnik v razvoju medsebojnih odnosov med državama v prihodnje. Konec tedna pa sta srečanje zasenčila nepričakovan ameriški napad na sirsko vojaško letališče ter slabši podatki s trga dela v ZDA, ki sta vnesla nekoliko nervoze med vlagatelje. Kljub temu so vlagatelji z izkupičkom v prejšnjem tednu lahko zadovoljni – z izjemo Japonske so ostali kapitalski trgi pridobili na vrednosti.

V EURV zadnjem tednu (31.3.2017 - 7.4.2017)Letos (30.12.2016-31.3.2017)*
Svet - MSCI World* +0,54 % +5,60 %
ZDA - S&P 500* +0,68 % +5,29 %
Evropa - DJ STOXX 600*

+0,15 %

+6,46 %

Japonska - Topix* -0,46 % +3,43 %
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* +1,31 %

+11,36 %

*donosnost cenovnega indeksa v EUR, vir: Bloomberg.

Po prvotno spodbudnih podatkih s trga dela v ZDA v sredi tedna (zmanjšanje števila vlog za nadomestilo za brezposelnost) je v petek razočaralo poročilo, da je ameriško gospodarstvo v mesecu marcu ustvarilo zgolj 98 tisoč novih delovnih mest, kar je manj od pričakovanj in najmanj vse od lanskega maja. Prvotno razočaranje vlagateljev nad objavo je omilil podatek, da je manjši porast predvsem posledica hladnejšega vremena v mesecu marcu, ki je zmanjšalo zaposlovanje v gradbeni industriji, pa tudi nadaljnja rast urne postavke delavcev, kar je pozitivno za prihodnjo potrošnjo. Stopnja brezposelnosti se je hkrati spustila na raven 4,5 %, kar je najmanj v zadnjih desetih letih, kar kaže, da gospodarstvo ZDA ostaja v dobri kondiciji. Objava s trga dela tako po vsej verjetnosti tudi ne bo vplivala na načrtovano zaostrovanje denarne politike Fed-a, kar so poleg načrtovanih dvigov obrestnih mer v letošnjem letu nakazali tudi v prejšnjem tednu objavljeni zapiski zasedanja ameriških centralnih bankirjev.

Na tedenski ravni so se na ameriških tleh dobro odrezale delnice energetskih družb. Te so po objavi povečanega povpraševanja v rafinerijah, novicah o večjih možnostih članic OPEC-a za podaljšanje dogovorjenih kvot črpanja surove nafte in vojaškem napadu v Siriji zaradi porasta cen nafte pridobile na vrednosti. Nekoliko manj je bila ugodna objava podatkov v avtomobilski industriji. Zadnji podatki o prodaji avtomobilov so bili namreč pod pričakovanji in nakazujejo, da Američani postajajo previdnejši pri nakupih jeklenih konjičkov. Na ravni podjetij pa kljub temu velja izpostaviti proizvajalca električnih avtomobilov Tesla. Po novici, da bo družba v prvem letošnjem četrtletju prodala več kot 25 tisoč vozil, kar je za 70 % več kot v istem obdobju lani in hkrati več od pričakovanj, so delnice družbe po objavi močno poskočile, na tedenski ravni pa pridobile skoraj 10 %. Tesla se sicer pripravlja na začetek prodaje cenejšega, za masovni trg bolj privlačnega Model 3, ki naj bi ga lansirala proti koncu leta in za katerega so pri družbi že lansko leto prejeli visokih 373.000 naročil.

Na stari celini je bilo prejšnji teden v ospredju zasedanje ECB, ki je v skladu s pričakovanji ohranila denarno politiko nespremenjeno. Rast cen življenjskih potrebščin se je v Evropi v zadnjih mesecih sicer okrepila, gospodarski obeti za evro-območje ostajajo optimistični. Kljub porastu stopnje inflacije pa ta po mnenju predsednika g. Draghija še ni na ravni, ki bi lahko bila vzdržna brez dodatne podpore ECB. Obrestne mere bodo tako po vsej verjetnosti ostale nizke tudi po zaključku programa odkupovanja obveznic, ki se izteče konec leta. Po izjemno dobrih objavah anketnega indeksa prihodnje proizvodne in storitvene aktivnosti za februar, kar je bila najvišja vrednost v zadnjih 6 letih, je omenjeni indeks marca še dodatno porasel. Iz samega poročila je možno razbrati, da je število novih naročil zraslo na najvišje nivoje vse od aprila 2011. To je ob večji zasedenosti kapacitet vodilo v novo zaposlovanje, ki je bilo celo najhitrejše v skoraj 10 letih. Ob boljšem počutju evropskih potrošnikov podjetja nanje tudi čedalje lažje prevalijo višje vhodne stroške.  Politična tveganja v Evropi je nekoliko pomirila tudi zadnja javnomnenjska raziskava, ki La Penovi po zadnjem soočenju za predsedniške volitve v Franciji ni naklonjena. Novica je vsaj začasno umirila razmere tudi na borznem parketu in znižala zahtevane donosnosti francoskih državnih obveznic.

Prejšnji teden se je zaključila še ena zgodba v trendu konsolidacije farmacevtskih generikov. Vodstvo nemškega podjetja Stada Arzneimittel je sprejelo ponudbo zasebnih skladov Bain in Cinven za prevzem podjetja. Posel, ki bo kupcu omogočil dostop do nemškega in ruskega trga, je vlagatelje v preteklem tednu nagradil z 12 % donosnostjo, v zadnjih 4 mesecih pa je tečaj delnice porasel za skoraj 50 %.

Japonsko gospodarstvo je marca beležilo mešane rezultate. Medtem ko se je indeks nabavnih managerjev (PMI) že šesti mesec zapored povečal, je rahlo razočaral podatek o prihodnji proizvodni aktivnosti. Ta je bil marca najnižji v zadnjih 4 mesecih, in sicer predvsem na račun upočasnitve proizvodnje in novih naročil, kar nakazuje na upočasnitev gospodarstva v tem segmentu.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

mag. Bianka Logar
mag. Bianka Logar

Namestnica direktorja Sektorja upravljanja portfeljev

Vsi članki avtorja