11. 02. 2013

Za nami je še en dober teden na borzah, negativne donosnosti so zaradi političnih težav posameznih držav zabeležile le evropske borze, drugod pa so delniški trgi ob dobrih objavah poslovnih rezultatov družb in v odsotnosti negativnih novic nadaljevali v slogu letošnjega leta – z opazno rastjo.

RegijaV zadnjem tednu
(01.02.2013-08.02.2013)*
Letos
(31.12.2012 - 08.02.2013)*
Svet - MSCI World* +1,91% +4,13%
ZDA - S&P 500* +2,69% +5,17%
Evropa - DJ STOXX 600* -0,30% +2,74%
Japonska - Topix* +3,73% +2,31%
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* +1,23% -0,65%

* Donosnost cenovnega indeksa v EUR

Vir: Bloomberg.

Pretekli teden se je pričel nekoliko negotovo, okrepitev zaskrbljenosti glede situacije v Evropi v začetku tedna je bila povezana s sumom korupcije v Španiji in večjo politično nestabilnostjo. Španski predsednik vlade Rajoy je s strani opozicije prejel poziv k odstopu zaradi govoric o prejemanju nelegalnih plačil in suma koruptivnega financiranja njegove stranke. Cene španskih delnic so se znižale (španski delniški indeks: -3,8 %), zahtevane donosnosti do dospetja španskih obveznic pa so ob povečani politični nestabilnosti v državi poskočile (za 23 bazičnih točk; s 5,21 % na 5,44 % pri 10-letni španski državni obveznici). Podobno so se odzvale tudi zahtevane donosnosti do dospetja italijanskih državnih obveznic, kajti sodeč po predvolilnih anketah naj bi se nekdanjemu italijanskemu predsedniku vlade Silviu Berlusconiju povečala podpora ter s tem verjetnost za zmago na volitvah.

Zelo pomemben je bil v preteklem tednu redni mesečni nastop predsednika Evropske centralne banke. Mario Draghi je v svojem govoru poudaril, da močan evro kljub dejstvu, da bi lahko upočasnil stopnjo okrevanja, vidi kot znak vrnitve zaupanja v evroobmočje. Kljub temu je v svojem govoru pustil odprta vrata za dodatne ukrepe, če bi močna valuta omejila izvoz in ogrozila perspektivo za gospodarsko rast. Med tiskovno konferenco je evro v primerjavi z dolarjem tako zdrsel za 0,7 %. Konec tedna je bil uspešen za evropske voditelje, ki so se uskladili glede 7-letnega plana za proračun Evropske Unije. Prvič od ustanovitve Evropske Unije se načrt trošenja (za obdobje od 2014 do 2020) v primerjavi s prejšnjim 7-letnim obdobjem znižuje, in sicer za 35 mrd €, na 960 mrd €.

Krčenje gospodarske aktivnosti v Evropi se umirja, kar so potrdili tudi gospodarski podatki o proizvodni in storitveni aktivnosti v evroobmočju, objavljeni v preteklem tednu. Anketni indeks PMI Composite je dosegel nivo, višji od pričakovanj (pričakovano 48,3; dejansko 48,6). K temu je največ pripomoglo izboljšanje gospodarske aktivnosti v Nemčiji, največji članici evroobmočja, ki je tako na področju storitev in proizvodnje dosegla močno rast.

Napoved izredno ekspanzivne fiskalne kot tudi monetarne politike, predvsem pa nižja vrednost japonske valute kažejo prve znake učinkovanja. Posamezne japonske gospodarske objave v zadnjem času kažejo na stabilizacijo oziroma celo zmerno okrevanje te države. Obseg tovarniških naročil, pomemben vodilni indikator, je na Japonskem v decembru porasel in pozitivno presenetil. Tudi širši indeks vodilnih indikatorjev je v porastu.

V ZDA je bil pretekli teden bogat predvsem z objavami poslovnih rezultatov družb za zadnje četrtletje. Izpostaviti velja največjega ameriškega proizvajalca videoiger Activision Blizzard Inc., ki je v četrtem četrtletju lanskega leta potrojil dobiček, kar je ceno delnice po objavi povišalo za 12,6 %. Delnice irske biotehnološke družbe Elan Corp so bile v preteklem tednu med najmanj donosnimi, na tedenski ravni so upadle za 6,2 %, in sicer  zaradi skrbi vlagateljev, da družba ne bo smotrno uporabila sredstev, ki jih je prejela od prodaje divizije Tysabri (zdravilo proti multipli sklerozi) družbi Biogen.

V Sloveniji je vlada prejšnji četrtek sprejela Klasifikacijo naložb slovenskega državnega holdinga, na podlagi katere bodo naložbe države prenesene na Slovenski državni holding. Tiste med njimi, ki so označene kot »portfeljske«, naj bi bile s časoma odprodane. Kljub temu dejanska odprodaja družb v državni lasti ostaja odvisna predvsem od politične volje in moči ter je zaenkrat še vedno malo verjetna v bližnji prihodnosti, zato tudi ni bilo opaznejšega odziva borze.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Saša Dragonja
Saša Dragonja

CFA, direktorica sektorja za trženje in prodajo

Vsi članki avtorja