08. 04. 2013

Ameriške gospodarske objave preteklega tedna so bile hladen tuš, ki je povzročil kratek predah pri sicer zelo lepi rasti delnic v letošnjem letu. Odločitev Japonske centralne banke, da gre z izjemnimi monetarnimi spodbudami po stopinjah drugih svetovnih centralnih bank, je poskrbela za vsaj nekaj navdušenja vlagateljev.

 

RegijaV zadnjem tednu (29.3.2013 - 5.4.2013)*Letos (31.12.2012 - 5.4.2013)*
Svet - MSCI World* -2,53% +8,70%
ZDA - S&P 500* -2,44% +12,56%
Evropa - DJ STOXX 600* -2,26% +3,00%
Japonska - Topix* -1,55% +11,65%
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* -4,02% -2,90%

 * Donosnost cenovnega indeksa v EUR; vir: Bloomberg.

Razlog za negativno razpoloženje na delniškem trgu v ZDA so bili predvsem slabi gospodarski podatki s trga dela. V marcu je bilo namreč ustvarjenih le 88.000 novih delovnih mest (pričakovano 190.000), kar je najnižji prirast po juniju lani. Spodbudna ni bila niti objava o že tretjem tedenskem porastu novih zahtevkov za brezposelnost (385.000; namesto pričakovanih 353.000). Anketni indeks o prihodnji proizvodni aktivnosti v ZDA (indeks ISM Manufacturing) je nakazal na blag porast v proizvodnem sektorju v marcu, a z nižjo stopnjo rasti kot v preteklih mesecih. Počasnejša rast proizvodnje naj bi bila povezana predvsem s krčenjem državnega trošenja, zaradi česar ameriška podjetja pri obsegu naročil in proizvodnji ostajajo zadržana. Osrednje gonilo gospodarskega okrevanja v ZDA trenutno tako ostaja potrošnja gospodinjstev ter nepremičninski sektor. Malenkost slabših gospodarskih podatkov, objavljenih v preteklem tednu, zaenkrat ne moremo tolmačiti kot resno upočasnitev gospodarskega okrevanja.

Izvajanje agresivnejše monetarne politike je pretekli teden napovedala Japonska centralna banka (BoJ), ki naj bi do konca naslednjega leta preko nakupov državnih obveznic in nepremičninskih skladov (mesečno približno 58 mrd €) podvojila količino  gotovine in obseg tekočega stanja na računih pri centralni banki (ang. monetary base). Haruhiko Kuroda, guverner BoJ, je postavil cilj 2-odstotne inflacije v obdobju naslednjih dveh let ter z retoriko v stilu Evropske centralne banke (ECB), da bo ukrepal "kakorkoli bo potrebno", poskrbel za dvig pričakovanj kapitalskih trgov glede okrevanja japonskega gospodarstva. Tečaji japonskih delnic so po četrtkovi objavi poskočili, a so japonske delnice, merjeno v evrih, teden vseeno zaključile v negativnih številkah zaradi precejšnjega upada vrednosti jena proti evru iz istega razloga.

Vplivnejše svetovne centralne banke so tako danes "na liniji", tudi ECB namreč že nekaj časa izvaja ohlapno monetarno politiko. Na prvi tiskovni konferenci ECB po dogovoru o rešitvi ciprskih težav se je predsednik ECB, Mario Draghi, poleg rednega komentarja dotaknil tudi nespretnega reševanja ciprskih težav in postopka nadaljnjih reševanj evropskih bank, s čimer je skušal pomiriti imetnike depozitov v drugih evropskih državah. Poudaril je, da prvotni predlog pri pogojih za mednarodno pomoč Cipru nikakor ni predvidel »zasega« zajamčenih denarnih vlog. Predlagana enkratna »obdavčitev« zajamčenih vlog, kot rezultat kasnejših pogajanj s ciprskimi oblastmi, je bil nespretna poteza, ki so jo nemudoma popravili. Ciper tako po besedah Draghija ni model za morebitno nadaljnje reševanje posameznih evropskih držav, v primeru nadaljnjih odpisov evropskih bank pa se bo zasledoval vnaprej znani zaporedni red tveganosti naložb, pri katerem so zajamčene vloge nedotakljive, imetniki nezavarovanih depozitov pa ostajajo zadnja kategorija (po lastnikih in drugih upnikih), v katero se posega.

Tudi zaostrovanje političnih razmer v Severni Koreji je v preteklem tednu stopnjevalo nervozo vlagateljev. Vse višjo politično negotovost so v največji meri občutile delnice južnokorejskih družb, ki so dosegle 8-mesečno dno (index KOSPI). Usodo korejskih delnic so v preteklem tednu delile tudi delnice družbe Samsung Electronics, ki pa so pretežni del tedenske izgube nadoknadile s petkovo objavo dobička, višjega od pričakovanj zaradi izjemne prodaje pametnega telefona Galaxy.

Sodeč po donosnostih je za nami eden izmed slabših borznih tednov letošnjega leta, predvsem na račun nekoliko slabših gospodarskih objav, geopolitičnega tveganja v Severni Koreji ter previdnosti vlagateljev, konec marca so namreč delniški tečaji dosegli nove rekordne nivoje. V tem tednu delniške trge v ZDA že čaka nov preizkus – začenja se sezona objav poslovnih rezultatov družb.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Saša Dragonja
Saša Dragonja

CFA, direktorica sektorja za trženje in prodajo

Vsi članki avtorja