18. 01. 2016

Negativni sentiment prvega tedna novega leta se je na delniških trgih nadaljeval tudi v drugem tednu - v negativnem območju so zaključili vsi pomembnejši svetovni delniški indeksi, pri čemer so bile najbolj negativne donosnosti delnic s trgov v razvoju.

RegijaV zadnjem tednu (8.1.2016-15.1.2016)Letos (31.12.2015 - 15.1.2016)
Svet - MSCI World* -3,15 % -9,24 %
ZDA - S&P 500* -2,73 % -8,72 %
Evropa - DJ STOXX 600* -3,37 % -9,83 %
Japonska - Topix* -2,81 % -6,72 %
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* -4,72 % -11,39 %

*Donosnost cenovnega indeksa v EUR, vir: Bloomberg.

Gospodarski podatki v preteklem tednu sicer niso bili »briljantni«, a vzrok za upadanje delniških tečajev je še vedno predvsem v zaskrbljenosti glede upočasnitve kitajske gospodarske rasti in posledic za globalno gospodarstvo. Po uradnih podatkih naj bi kitajsko gospodarstvo v 2016 doseglo 6,5-odstotno stopnjo rasti, a drugi pokazatelji (zlasti potrošnja komunalnih storitev in energentov) kažejo, da bi stopnja rasti lahko bila celo nižja. Kitajska je v globalno gospodarstvo vpeta predvsem preko naročil iz tujine ter potrošnje surovin. Nadaljevanje krčenja uvoza blaga na Kitajsko potrjuje v preteklem tednu objavljen podatek. Ob nižjih pričakovanih stopnjah gospodarske rasti in tranziciji proizvodnega kitajskega gospodarstva v bolj storitveno in potrošniško je na udaru trg surovin, kar se odraža na donosnostih družb iz tega sektorja - cena delnice družbe Freeport McMoran, ene izmed največjih proizvajalk premoga, je denimo samo letos upadla že za več kot 33 %, cena delnice družbe Alcoa, proizvajalke aluminija, pa za približno 30 %.

Cena surove nafte se je v preteklem tednu še dodatno znižala, in sicer na dvanajstletno dno ter pod 30 dolarjev za sodček. Omenjeno je, poleg pričakovanega nižjega kitajskega povpraševanja, povezano predvsem z razpletom dogodkov na strani ponudbe. Ob umiku sankcij Iranu se namreč pričakuje na strani ponudbe dodatnih 500.000 sodčkov na dan, pri čemer je ponudba zaradi izjemno velike proizvodnje v Savdski Arabiji že brez »iranskega prispevka« presežna. Na nove razmere se z nižjimi investicijami, odpuščanji in racionalizacijami poslovanja prilagajajo energetske družbe, med katerimi bodo nekatere zaradi bistveno previsoke zadolženosti ob novih pogojih na naftnem trgu bankrotirale. Padec cene nafte niža tudi inflacijska pričakovanja po svetu, kar je malenkost znižalo obete glede nadaljevanja dvigov ključne obrestne mere v ZDA. K temu so deloma pripomogle tudi nekoliko manj spodbudne objave gospodarskih podatkov v ZDA, objavljene v preteklem tednu, predvsem podatek o krčenju industrijske proizvodnje v decembru (-0,4 %) in podatek o nižji maloprodaji v decembru (-0,1 %), ki je razočaral predvsem v kontekstu dobrih razmer na trgu dela.

Med 499 ameriškimi družbami, uvrščenimi v indeks S&P 500, jih je za zadnje četrtletje lanskega leta do sedaj poročalo 32, od tega jih je 75 % objavilo dobiček nad pričakovanji, le slaba polovica jih je presenetila tudi z objavljenimi prihodki od prodaje. V preteklem tednu so bile med objavami v ospredju ameriške banke, ki so večinoma pozitivno presenetile. S poslovnimi rezultati za zadnje četrtletje je na primer presenetila banka Citigroup, a je tečaj delnice na dan objave kljub temu upadel za 6,4 %, saj so bili dobri rezultati povezani predvsem z enkratnimi dogodki. Poslovne rezultate je objavila tudi banka Wells & Fargo, največja banka po tržni kapitalizaciji. Objava dobička je bila v primerjavi z letom prej nespremenjena, tečaj delnice pa je zaradi podatka o nižji obrestni marži upadel za 3,6 %. Tečaj delnice JPMorgan Chase je v dolarjih porasel za 1,5 %, in sicer po objavi višjega dobička, ki ga je dosegel na račun nižanja stroškov. Tudi ameriški proizvajalec čipov in tehnoloških komponent Intel je z objavo poslovnih rezultatov pozitivno presenetil, a je hkrati za prvo četrtletje letošnjega leta napovedal nižjo prodajo, ki naj bi bila povezana z manjšim povpraševanjem po osebnih računalnikih. Tečaj delnice je v petkovem trgovanju zaključil z 9,1-odstotno negativno donosnostjo.

Donosnosti delnic v preteklem tednu niso bile ravno takšne, kakršnih si vlagatelji v delniške naložbe želimo. A ravno nakupi v takšnih razmerah, negotovih in prežetih s pesimizmom, so v preteklosti vodili v nadpovprečne donosnosti.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Saša Dragonja
Saša Dragonja

CFA, direktorica sektorja za trženje in prodajo

Vsi članki avtorja