27. 12. 2021

Pretekli teden je zaznamoval nižji obseg trgovanja, kar je za predpraznično obdobje precej običajno. Začetnemu negativnemu gibanju delniških tečajev v sicer skrajšanem tednu, v petek je bila namreč večina glavnih borz zaprtih, je sledil preobrat, tako da so pomembnejši svetovni delniški indeksi teden zaključili v zelenem.

Indeks  Donosnost v zadnjem tednu* (17.12.2021 - 24.12.2021) Donosnost letos* (31.12.2020 - 24.12.2021)

Svet - MSCI World*

+1,72%

+31,12%

ZDA - S&P 500*

+1,67%

+37,59%

Evropa - DJ STOXX 600*

+1,83%

+24,15%

Japonska - Topix*

-0,93%

+10,10%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

-0,03%

+4,52%

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR

Vir: Bloomberg.

Ponedeljek se je nadaljeval v znamenju negotovosti zaradi omikrona in odločitve ameriške centralne banke FED o postopnih dvigih ključne obrestne mere. Za dodatne slabe novice je poskrbel senator Joe Manchin, ki je dejal, da ne bo glasoval za Bidnov predlog zakona o povečanju porabe za socialo in okolje oz. tako imenovani »Build Back Better Act«. Osrednji ameriški delniški indeks S&P 500 je tako že tretji zaporedni dan končal z negativno dnevno donosnostjo, kar se je zgodilo prvič po maju. Že v torek pa je sledil preobrat, saj so bili vlagatelji bolj optimistični glede omikrona, pri katerem naj bi bil potek bolezni nekoliko bolj blag. Prav tako je Joe Biden sporočil, da še vedno obstaja možnost, da bi bil omenjeni predlog zakona vseeno sprejet.

Po podatkih Reutersa, objavljenih v prejšnjem tednu, je bilo v letu 2021 na globalni ravni sklenjenih za približno 5.630 milijard ameriških dolarjev poslov na področju združitev in prevzemov (M&A), kar je zgodovinsko najvišja vrednost, rekord pa je predvsem posledica obilja poceni denarja, visokih vrednotenj lastniških vrednostnih papirjev in rekordno nizkih obrestnih mer. V investicijski banki JP Morgan pravijo, da so bilance stanj podjetij v zelo dobri kondiciji, poleg tega pa podjetja »sedijo« na ogromnih količinah denarja – samo v Ameriki naj bi bilo teh sredstev za skoraj 3.000 milijard ameriških dolarjev. Donosnost delnic investicijskih bank Goldman Sachs in Morgan Stanley, ki veliko prihodkov ustvarita prav na področju združitev in prevzemov, znaša v letošnjem letu več kot 45 %, kar je precej bolje od donosnosti osrednjih ameriških delniških indeksov.

Vlagatelji na stari celini so bili pretekli teden prav tako lahko zadovoljni z izkupičkom na borzah. Tečaji indeksov vseh glavnih borz so teden zaključili v zelenem, pri čemer sta bila v ospredju sektorja polprevodnikov in potrošnih storitev. Čeprav se inflacija tudi v Evropi zaenkrat še ne umirja, je predsednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde v sredo dejala, da pričakuje upad inflacije v prihodnjem letu, prav tako pa je izrazila pripravljenost ukrepati, če bi bilo to potrebno. Po podatkih Evropske komisije je zaupanje potrošnikov v evroobmočju sicer že tretji mesec zapored upadlo in vrednost indeksa je na najnižji točki po marcu. Rezultati raziskave, ki jo je izvedlo podjetje GfK, ki je ponudnik podatkov in analitike za industrijo potrošniškega blaga, kažejo, da bi lahko zaupanje potrošnikov v Nemčiji v januarju zaradi povišane inflacije in novih omejitev zaradi koronavirusa še dodatno upadlo.

Za konec si na kratko oglejmo še trge v razvoju. Kitajski internetni velikan Tencent je v četrtek objavil, da namerava zmanjšati lastništvo v podjetju JD.com, ki se ukvarja s spletno trgovino. Delnice omenjenega podjetja naj bi Tencent razdelil svojim delničarjem v obliki enkratne dividende v višini 16 milijard dolarjev, eden izmed glavnih razlogov za omenjeno transakcijo pa naj bi bila nesoglasja Tencenta s kitajskim regulatorjem. Vrednost delnice podjetja JD.com je na dan objave novice upadla za približno 7 %. V Turčiji pa se je medtem upad lire nekoliko ustavil, saj je turški predsednik Erdogan predstavil ukrepe za stabilizacijo domače valute, med drugim tudi program za zaščito prihrankov pred nihanjem lire napram ostalim glavnim svetovnim valutam. Delnice turških podjetij, ki v veliki meri sovpadajo z gibanjem turške lire, so bile zaradi tega zmagovalke prejšnjega tedna, saj je turški delniški indeks Bist 100 poskočil za dobrih 38 %.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Rok Vrčkovnik
Rok Vrčkovnik

Upravitelj premoženja

Vsi članki avtorja