31. 08. 2015

V začetku preteklega tedna so tečaji delnic na svetovnih borzah zaradi skrbi, povezanih s kondicijo kitajskega gospodarstva, zabeležili največji padec vse od finančne krize leta 2008. Makroekonomski podatki ZDA pa so poskrbeli, da so kasneje v tednu ameriški borzni indeksi dosegli najvišjo dvodnevno rast po letu 2009 in kljub slabšemu začetku teden zaključili v zelenem območju.

RegijaV zadnjem tednu (21. 8. 2015-28. 8. 2015)*Letos (31. 12. 2014 - 28. 8. 2015)*
Svet - MSCI World* + 2,03 % + 4,93 %
ZDA - S&P 500* + 2,52 %

+ 4,51 %

Evropa - DJ STOXX 600* +0,55 % +6,05 %
Japonska - Topix* + 0,47 % +17,80 %
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* +2,58 % -7,20 %

*Donosnost cenovnega indeksa v EUR, vir: Bloomberg.

Po razprodaji kitajskih in svetovnih delnic v začetku tedna se je stampedo vlagateljev tekom tedna vendarle ustavil. Kitajske oblasti so namreč z ukrepi, namenjenimi spodbujanju tamkajšnjega gospodarstva, umirile dogajanje na finančnih trgih. Kitajska centralna banka (PBoC) je v torek napovedala znižanje obrestne mere za posojila in depozite za četrtino odstotne točke, kar naj bi zmanjšalo stroške financiranja tamkajšnjega podjetniškega sektorja. Poleg tega so napovedali tudi za pol odstotka nižjo stopnja obveznih rezerv bank, s čimer želi, skupaj z nižjo obrestno mero PBoC spodbuditi posojilno aktivnost in s tem tudi ustaviti ohlajanje gospodarstva. Omenjena ukrepa sta omilila padec šanghajskega indeksa, vendar so kitajske delnice kljub temu na tedenski ravni izgubile 6,39 % svoje vrednosti (v EUR).

Čez lužo je vlagatelje pretekli teden pozitivno presenetila 3,7 odsotna rast ameriškega gospodarstva v drugem letošnjem četrtletju (prevedeno na letno raven), saj so prve objave kazale na precej nižjo rast, pričakovanja analitikov pa so bila posledično za več kot odsotno točko nižja. Razlog za visoko rast je predvsem v krepitvi potrošniškega povpraševanja, vezanega na nakupe prevoznih sredstev. Pospešek rasti največjega svetovnega gospodarstva toliko bolj izstopa, saj so ZDA v začetku leta pestile vremenske nevšečnosti, sicer bi bila polletna rast še višja. Gospodarska rast v prvi polovici leta tako znaša nekaj nad 2 %, prevedeno na letno raven, kar je primerljivo z lanskim dosežkom v enakem obdobju. Zaupanje potrošnikov, ki ga meri indeks univerze v Michiganu, je avgusta upadlo na trimesečno dno, saj je zadnje turbulentno obdobje na delniških trgih med Američane vneslo nekaj negotovosti glede njihovega gospodarstva v prihodnjem letu. Po drugi strani trg dela v ZDA še naprej lepo okreva, kar potrjujejo podatki o številu novih zahtevkov za nadomestilo v primeru brezposelnosti.

Ob pomanjkanju pomembnejših makroekonomskih objav na stari celini lahko izpostavimo 0,4 odstotno gospodarsko rast Nemčije v drugem četrtletju glede na prvo četrtletje, kar je za desetinko odsotne točke več kot v prvih treh mesecih letošnjega leta. V večji meri je rast posledica krepitve nemškega izvoza, ki je deloma povezana s šibkejšim evrom. Vlagatelje je ob nemirnih borzah pozitivno presenetil podatek o nemški poslovni klimi, ki ga izračunava inštitut Ifo. Indeks je v avgustu rahlo porasel, kar kaže odpornost nemškega gospodarstva na turbolentnost finančnih trgov. Poročilo še navaja, da so tako trenutnimi razmerami kot s prihodnjimi obeti najbolj optimistična podjetja iz gradbeništva ter iz prodaje na drobno.

Vsesplošno bojazen zaradi ohlajanja kitajskega gospodarstva, ki je pretekli teden vznemirila finančne trge, je kot nakupno priložnost izkoristil Warren Buffett, eden najuspešnejših vlagateljev zadnjega pol stoletja. Družba Berkshire Hathaway Inc., katere ustanovitelj je omenjeni milijarder, je pridobila 10 % delež v naftni rafineriji Phillips 66, s čimer je okrepila stavo na energetski sektor. To je v sektor, ki je zaradi nizkih cen nafte na udaru vlagateljev, vneslo nekaj novega optimizma. Buffett je sicer znan po tem, da rad investira v naložbe v času, ko te med borznimi vlagatelji niso ravno priljubljene oziroma so celo nezaželene. Tako je tudi omenjen nakup prišel v tednu, ko je cena nafte dosegla šestletno dno in ko na trgu že dlje časa vlada presežna ponudba tega črnega zlata.

Za pretekli teden bi lahko uporabili rek »nobena juha se ne poje tako vroča kot se skuha«. Vlagatelji, ki v paniki niso hiteli prodajati svojih naložb, so namreč izgube iz začetka tedna v celoti nadoknadili že do petka. Še več, kot pišemo v zadnjih strategih v zadregi, izkušnje zadnjih 200 let kažejo, da se je z nakupi delnic po korekcijah povečala verjetnost za višjo doseženo donosnost od pričakovane.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Martin Podberšič

upravitelj premoženja

Vsi članki avtorja