30. 07. 2018

Teden je minil v znamenju poročanja poslovnih rezultatov za drugo četrtletje letošnjega leta. Dobički podjetij rastejo in pozitivno presenečajo analitike. Ameriški predsednik Donald Trump in predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker sta dosegla dogovor o umiritvi trgovinskih sporov.

V EURV zadnjem tednu (20.7.2018-27.7.2018)*Letos (31.12.2017-27.7.2018)*

Svet - MSCI World*

+1,25 %

+7,31 %

ZDA - S&P 500*

+1,05 %

+9,88 %

Evropa - DJ STOXX 600*

+1,70 %

+3,43 %

Japonska - Topix*

+2,99 %

+3,52 %

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

+2,60 %

-0,96 %

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR, vir: Bloomberg.

Doslej je približno 53 % podjetij ameriškega vodilnega indeksa S&P 500 objavilo poročila o poslovanju, pri čemer je 88 % družb preseglo napovedi glede višine dobička. Najbolj pozitivno so presenetila podjetja iz skupine dejavnosti Maloprodaja, kjer izstopa podjetje Amazon. Temu je namreč uspelo dobiček na delnico povečati na 5,07 dolarja, medtem ko so analitiki pričakovali 2,49 dolarja dobička na delnico. Glavni razlog za dobre rezultate je odlična prodaja storitev v oblaku, ki je v drugem četrtletju porasla za 48,9 %. Delnica podjetja je letos na krilih dobrega poslovanja v evrih pridobila kar 60,24 % vrednosti. Tudi podjetje Alphabet je z 11,75 dolarja dobička na delnico preseglo pričakovanja trga (9,45 dolarja). Podjetje je tako kljub 5 milijard dolarjev visoki kazni EU zaradi kršenja konkurenčnih pravil uspelo ustvariti 3,2 milijardi dolarjev dobička.

Po drugi strani sta z rezultati negativno presenetili družbi Facebook in Intel. Facebook vlagateljev ni prestrašil le z rezultati, ki so bili rahlo pod pričakovanji analitikov, ampak tudi z napovedjo o počasnejši prihodnji rasti prihodkov. Hkrati so potožili, da imajo zaradi ukrepov za preprečitev zavajanja na družbenem omrežju čedalje višje stroške na račun pospešenega zaposlovanja. Posledično se je vrednost družbe prek noči znižala za približno 19 % oziroma 120 milijard dolarjev. Drugi največji proizvajalec mikroprocesorjev, Intel, je objavil rezultate, s katerimi je presegel pričakovanja analitikov. Kljub temu je delnica podjetja zaradi skrbi vlagateljev glede zamud pri dobavi nove generacije mikroprocesorjev teden zaključila skoraj 8 % nižje. Slab teden so imeli tudi delničarji podjetja Fiat Chrysler. Zaradi nenadnega poslabšanja zdravstvenega stanja Sergia Marchionneja, ki je pozneje tudi umrl, je vodenje družbe prevzel Mike Manley, ki je do sedaj vodil Jeep. V tednu po zamenjavi je družba izgubila 12 % borzne vrednosti, saj med vlagatelji velja mnenje, da je Marchionne, ki je med drugim na borzo uvrstil družbo Ferrari, ponovno tudi oživil prestižno znamko Alfa Romeo ter z združitvijo uspel rešiti propadajoča Fiat in Chrysler.

Dobrim rezultatom podjetij so sledili tudi spodbudni makroekonomski podatki. Ameriško gospodarstvo je v drugem četrtletju raslo po 4,1-odstotni stopnji (prevedno na letno raven), kar je največja rast v skoraj štirih letih. Hkrati so popravili oceno za rast v prvem četrtletju letošnjega leta. Konec tedna sta se sestala ameriški predsednik Donald Trump in predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker ter z (ne)dogovorom vsaj malo pomirila napetosti glede morebitne trgovinske vojne. Dogovorila sta se, da bo Evropa povečala uvoz utekočinjenega zemeljskega plina in soje iz ZDA. Hkrati bodo prihodnji pogovori potekali v smeri ničelnih carin ter odprave necarinskih ovir in subvencij za industrijske izdelke (z izjemo avtomobilov). 

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Matic Volf
Matic Volf

Višji upravitelj premoženja

Vsi članki avtorja