02. 09. 2019

Dogajanje na političnem parketu ostaja v središču pozornosti borznih vlagateljev. Nekoliko bolj spravljivi toni med ZDA in Kitajsko so poskrbeli, da so vrednosti ključnih svetovnih borznih indeksov teden zaključile močno nad izhodišči.

Indeks Donosnost v zadnjem tednu* (23.08.2019-30.08.2019)Donosnost letos* (31.12.2018-30.08.2019)

Svet - MSCI World*

+3,54%

+20,52%

ZDA - S&P 500*

+4,25%

+23,34%

Evropa - DJ STOXX 600*

+2,20%

+15,91%

Japonska - Topix*

+1,14%

+10,88%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

+2,55%

+8,59%

* vključujoč dividende, preračunano v EUR.
Vir: Bloomberg.

Ameriški predsednik Donald Trump je z izjavo, da so obeti za sklenitev trgovinskega sporazuma s Kitajsko najboljši v zadnjem času, že v začetku tedna poskrbel za vnos optimizma na kapitalske trge. Zatrdil je, da so Kitajci poklicali ameriške pogajalce s predlogom za ponoven začetek trgovinskih pogovorov ter da si Kitajci »zelo močno želijo skleniti dogovor«. Kljub prvotnemu zanikanju kitajskih oblasti je posredna potrditev Trumpovih besed prišla v četrtek, ko je kitajsko ministrstvo za trgovino sporočilo, da se Kitajska na zadnje ameriške carine za zdaj ne namerava odzvati s povračilnimi ukrepi. Hkrati je kitajsko zunanje ministrstvo izjavilo, da med obema stranema poteka »učinkovita komunikacija«. Vse omenjeno je tekom celotnega tedna skrbelo za dobro razpoloženje na globalnih borzah.

Pestro politično dogajanje je bilo tudi na Stari celini. Pri naših zahodnih sosedih je šef Severne lige Matteo Salvini izstopil iz koalicije z namenom sprožitve predčasnih volitev, na katerih bi izkoristil zanj trenutno zelo ugodne javnomnenjske ankete. Priča pa smo bili nepričakovanemu preobratu. Vodstvo populističnega gibanja Pet zvezd je zgladilo nesoglasja z Demokratsko stranko in se dogovorilo, da sestavijo novo vlado pod vodstvom dosedanjega premiera Conteja. Osmoljenec Salvini se bo tako očitno (vsaj začasno) preselil v opozicijo. Ob novici je osrednji italijanski indeks FTSE MIB močno poskočil in teden zaključil dobre 4 % višje od izhodišča. Svež veter politične stabilnosti in predvidevanja, da bi novo zavezništvo omililo trenja z Evropsko komisijo glede italijanskega proračuna, so ugodno vplivala tudi na italijanske državne obveznice. Cene slednjih so se močno zvišale in letna zahtevana donosnost 10-letne italijanske državne obveznice je ob koncu tedna upadla pod 1 %.

Na Otoku se je nadaljevala saga o Brexitu. Za presenečenje je poskrbel predsednik vlade Združenega kraljestva Boris Johnson, ki je dosegel zaustavitev dela britanskega parlamenta za pet tednov in s tem znatno povečal možnosti, da Združeno kraljestvo konec oktobra letos zapusti Evropsko unijo brez dogovora. Politična negotovost glede brexita je ključna pri nekaj nižji donosnosti evropskih borz v preteklem tednu glede na svetovne indekse.

Med makroekonomskimi objavami je bilo v ZDA v prejšnjem tednu objavljeno poročilo o rasti BDP-ja za drugo četrtletje, ki je bila revidirana malenkost nižje (iz 2,1 % na 2,0 % prevedeno na letno raven). Kljub nekoliko nižji rasti je poročilo vseeno pokazalo, da ameriški potrošnik ostaja v precej dobri kondiciji, kar je pozitivna novica, saj potrošnja predstavlja približno 70 % ameriškega BDP-ja. Da pa ameriški potrošnik vendarle ni imun na negotovosti glede razpleta trgovinskih nesoglasij, je nakazala petkova objava indeksa zaupanja potrošnikov Univerze v Michiganu za avgust, ki je zabeležil najvišji mesečni upad po decembru 2012. Trenja v trgovinskih pogajanjih negativno vplivajo tudi na nemške makroekonomske podatke. Nemški inštitut IFO je namreč objavil podatek o poslovni klimi za avgust, ki je na najnižji točki v zadnjih sedmih letih.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Nino Jelenc
Nino Jelenc

Direktor sektorja upravljanja portfeljev

Vsi članki avtorja