02. 06. 2014

Med kopico gospodarskih objav preteklega tedna so pozornost tokrat pritegnili indeksi, ki merijo razpoloženje potrošnikov. Številni izmed njih so se namreč občutno izboljšali, predvsem v nekaterih članicah evroobmočja in Združenem kraljestvu. Optimističnejši potrošniki so zadnji v vrsti podatkov, ki potrjujejo vzdržnost evropskega gospodarskega okrevanja.

 

RegijaV zadnjem tednu (23.5.2014-30.5.2014)Letos (31.12.2013- 30.5.2014)*
Svet - MSCI World +0,92% +4,38%
ZDA - S&P 500 +1,12% +5,20%
Evropa - DJ STOXX 600 +0,73% +4,87%
Japonska - Topix +1,88% -3,65%
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets -1,55% +3,61%

* Donosnost cenovnega indeksa v EUR; vir: Bloomberg.

Razpoloženje potrošnikov v evroomočju se krepi, pesimizem je preteklost, optimizem se vrača. Sodeč po indeksu potrošniškega razpoloženja Evropske komisije je bilo razpoloženje evropskih potrošnikov najvišje v zadnjih 11 letih.  Razpoloženje po posameznih državah se še naprej seveda močno razlikuje. Najbolje se v svoji koži še vedno počutijo Skandinavci, zelo solidno Nemci, a optimizem se tu ne krepi. Za rast evropskih indeksov razpoloženja so zaslužne PIIGSS države, kjer se pesimizem šibi in ponekod tudi optimizem krepi (Irska), ter Združeno kraljestvo. V slednjem smo priča krepitvi gospodarskega okrevanja, ki se ob ohlapni denarni politiki in potrošnikih, ki tako dobro razpoloženi niso bili že vse od leta 2005 dalje, odraža tudi v močni rasti cen nepremičnin. Rast BDP naj bi v Združenem kraljestvu letos presegla 3 %.

Natančnejši izračun letošnje ameriške gospodarske rasti prvega četrtletja je pokazal na kar 1 % padec, a podatek sam, čeprav je bil slabši od pričakovanj ni omembe vredno vplival na potek borznega dogajanje tekom tedna. Podatek namreč govori o prvih treh mesecih letošnjega leta in priča bolj o ostri zimi, kot o ameriški gospodarski rasti. V mesecih, ki so sledili so Američani vse med ostro zimo odloženo delo, dokončali, vsaj če sodimo po tekočih kazalcih gospodarske aktivnosti, kot so aprilska naročila trajnih dobrin, tekoče aktivnosti v storitvenem sektorju (Markit US Services PMI) ter še naprej okrevajočem trgu dela. Večina ekonomistov sicer ocenjuje, da bo letošnja gospodarska rast v ZDA znašala okoli 2,5 %.

Solidni gospodarski podatki ter rastoče cene nepremičnin otežujejo odločitve centralnim bankirjem. Sledni so v razvitem zahodnem svetu v letošnjem letu več teže v svojem razmisleku namenili še vedno nizki inflaciji (še posebej EMU) ter neizkoriščenosti kapacitet, kot pa ostalim, vse solidnejšim, gospodarskim podatkom. Med tem ko sta angleška in ameriška  centralna banka odložili pričetek dvigovanja obrestnih mer v kasnejšo prihodnost, je g. Draghi napovedal dodaten napad na nizko inflacijo evroobmočja. S svojimi izjavami so tekom 2014 uspeli doseči dodatno znižanje tržnih obrestnih mer oz. cene zadolževanja.

A solidna gospodarska rast postopoma niža število brezposelnih in proste kapacitete v gospodarstvu, s tem pa se tudi bliža čas, ko bodo pričela rasti inflacijska pričakovanja. Sodeč po optimističnem potrošniškem razpoloženju bi se premik v politikah centralnih bank od trenutne usmeritve k spodbujanju gospodarske rasti k postopnemu pričetku omejevanja inflacijskih pričakovanj  lahko pričel prej, kot pa smo donedavnega ocenjevali.

V preteklem tednu so vlagatelji po več kot dvomesečnem premoru zopet našli nekaj navdušenja za tehnološko - internetne družbe. Izmed slednjih je v ZDA v preteklem tednu izstopala družba Priceline, ki ima v lasti tudi največjo evropsko internetno potovalno agencijo (booking.com). Poslovanje družbe je iz leta v leto boljše predvsem zaradi prehoda strank iz klasičnih potovalnih agencij na internetne različice, dodaten veter pa družbi daje tudi globalno okrevanje in posledično višje razpoloženje potrošnikov, ki viša število ljudi, ki se odločijo potovati.

 

Nazaj