17. 06. 2019

V preteklem tednu na delniških trgih ni bilo večjih pretresov, medtem pa se je sredi tedna cena severnomorske nafte brent po 5 mesecih spustila pod 60 dolarjev za sod. Mednarodna agencija za energijo v zadnjem poročilu opozarja na presežno ponudbo in šibkejšo rast povpraševanja po nafti.

Indeks Donosnost v zadnjem tednu (07.06.2019-14.06.2019)*Donosnost letos (31.12.2018-14.06.2019)*

Svet - MSCI World*

+1,42%

+17,24%

ZDA - S&P 500*

+1,71%

+18,82%

Evropa - DJ STOXX 600*

+0,41%

+15,12%

Japonska - Topix*

+1,72%

+8,76%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

+2,09%

+8,52%

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR, vir: Bloomberg.

Med glavnimi delniškimi indeksi so največjo tedensko rast dosegle naložbe s trgov v razvoju. Med njimi so s 3,4-odstotno rastjo, merjeno v evrih, izstopale mehiške delnice, ki so v začetku tedna porasle zaradi sklenjenega dogovora med ZDA in Mehiko za zajezitev migrantskega vala, zaradi katerega je Trump preklical napovedane carine proti Mehiki. Solidna je bila tudi rast kitajskih delnic (+2,5 %, merjeno v evrih), ki je niso ustavile gospodarske objave o upočasnjeni rasti industrijske proizvodnje. Le-ta se je v maju v primerjavi s prejšnjim letom povišala za 5 %, kar je manj od prvotnih napovedi in aprilske rasti (oboje 5,4 %) ter predstavlja najnižjo stopnjo rasti po letu 2002. Svetla točka zadnjih gospodarskih podatkov s Kitajske je bila prodaja na drobno, ki je bila v primerjavi z lanskim majem višja za 8,6 %, deloma zato, ker so dodatni prosti dnevi ob majskem prazniku dela spodbudili več turizma in potrošnje. Kljub negotovosti glede razpleta trgovinskega spora med Kitajsko in ZDA kitajski uradniki mirijo vlagatelje, da je tamkajšnje gospodarstvo dovolj močno, da premaga trgovinsko vojno. Guverner kitajske centralne banke pa je pred kratkim dejal, da je na voljo še precej prostora za prilagoditev monetarne politike v primeru poglobitve konflikta.

Na naftnem trgu je bilo v minulem tednu precej pestro. Do srede je cena črnega zlata padala in dosegla najnižjo točko v zadnjih 5 mesecih, saj je bilo treba za sodček severnomorske nafte brent odšteti manj kot 60 ameriških dolarjev. Po novici o četrtkovih napadih na tankerja v Omanskem morju, ki sta prevažala nafto iz Perzijskega zaliva, je cena nafte poskočila za 4,4 %, a je na tedenski ravni kljub temu zabeležila padec (-0,9 %, merjeno v evrih). Mednarodna agencija za energijo (IEA) v petek objavljenem poročilu ugotavlja, da se bodo svetovne zaloge nafte v prihodnjem letu zaradi začetka številnih novih projektov v ZDA, Braziliji, Kanadi in na Norveškem povečale veliko bolj kot povpraševanje, kar bo še dodatno obremenilo kartel OPEC. Poleg negotovosti, povezane s presežno ponudbo, pa je pritisk na ceno nafte tudi na strani povpraševanja. Poročilo IEA kaže na to, da se strahovi glede povpraševanja po nafti že uresničujejo, saj se je v prvem letošnjem četrtletju svetovno povpraševanje povečalo le za 300.000 sodčkov na dan, kar predstavlja najšibkejšo rast od leta 2011. Zaradi nižjih napovedi glede svetovne gospodarske rasti za letošnje leto (majska napoved OECD je bila znižana na 3,2 %) je IEA že drugi mesec zapored znižala oceno rasti povpraševanja po nafti.

V petek so se delnice Facebooka povzpele za 2,8 %, k čemur je pripomoglo poročilo, ki podrobno opisuje načrte podjetja za uvedbo digitalne valute, ki naj bi bila predstavljena v tem tednu. Velikan socialnih omrežij, ki ima poleg mreže Facebook še 4 pomembna poslovna področja (Instagram, Facebook Messenger, WhatsApp in Oculus), je razkril, da uresničevanje kriptovalutnih ambicij uspešno napreduje ter da so se projektu pridružile družbe Visa, Mastercard, PayPal in Uber, ki podpirajo digitalno valuto Facebook. Več podrobnosti bo znanih ta teden, v katerem bodo sicer v ospredju zanimanja vlagateljev predvsem odločitve centralnih bank. Na zasedanju ameriške centralne banke (Fed) se pričakuje razprava o morebitnem znižanju obrestne mere, odločitve glede ohranitve oziroma spremembe denarne politike pa bosta sporočili tudi japonska (BoJ) in angleška centralna banka (BoE).

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Anja Cajner
Anja Cajner

Namestnica direktorja sektorja za nadzor nad tveganji

Vsi članki avtorja