30. 12. 2021

Ta članek je del publikacije Analitski pregled, letnik 14, št. 1, december 2021.

Predpraznični čas je čas ritualov. Le v tem delu leta se ob poslušanju božičnih melodij lotimo peke piškotov in priprave aromatičnega kuhanega vina ter božičnega čaja. Oblečeni v pletene puloverje s prazničnimi motivi posegamo po zaprašenih škatlah z okraski in krasimo stanovanja. Zaključek leta je kot nalašč za to, da potegnemo črto, premislimo in začnemo znova. Ko delamo povzetek leta, ki se izteka, se z otroško radovednostjo že sprašujemo, kaj nam prinaša novo leto.

Tudi družba NLB Skladi ima ob zaključku leta svoj ritual, to je priprava naše letne publikacije Analitski pregled, ki ponuja pregled preteklega leta na kapitalskih trgih in zlasti strateški pogled v prihajajoče leto. V njem so napotki za preudarno vlaganje, ki jih naša analitska ekipa vsako leto pripravi z največjo skrbnostjo.

Za vlagatelje, ki so imeli sredstva vložena v delniške naložbe, je bilo leto 2021 izjemno leto. Tečaji globalnih delnic so, na krilih zadostnega lansiranja cepiva proti koronavirusu, sproščanja omejitvenih ukrepov in odpiranja gospodarstev, dosegli kar 25-odstotno donosnost. Obvezniške naložbe so bile v letu 2021, skladno z našimi napovedi, slabša izbira, saj so dosegle rahlo negativno donosnost, in sicer zlasti zaradi sprememb pričakovanj glede višine prihodnje referenčne obrestne mere ter tudi zaradi rastoče inflacije. Do le-te je prišlo zaradi rasti cene nafte, prekinjenih dobavnih poti ter primanjkljaja ponudbe delovne sile v posameznih segmentih gospodarstva.

Inflacijska tveganja, zaostanki v dobavnih verigah, geostrateške napetosti ter nenazadnje nove različice koronavirusa bodo tudi v prihodnje verjetno krojile borzno dogajanje. K temu se poraja veliko vprašanj, denimo, ali se bo inflacija še naprej poviševala ali pa se bo pričela postopno umirjati ter tudi, ali bodo delnice tudi v prihodnjem letu boljša izbira kot obveznice? Odgovore na ta in druga z vlaganjem v 2022 povezana vprašanja najdete v pričujoči publikaciji Analitski pregled.

Če boste sklepali kakšne novoletne zaobljube, pa ne pozabite na priporočeni enkrat letni pregled razporeditve vaših prihrankov in zlasti posvet s finančnim strokovnjakom. S takšnim ravnanjem boste svoje varčevanje uskladili s svojimi trenutnimi zmožnostmi in željami ter tako dosegli optimalen rezultat.

Želim vam prijetno branje ter donosno, zdravo in nasmehov polno leto 2022!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vljudno vabljeni k prebiranju člankov publikacije:

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Saša Dragonja
Saša Dragonja

CFA, direktorica sektorja za trženje in prodajo

Vsi članki avtorja