01. 04. 2019

Naslov je seveda prvoaprilska potegavščina. Rok za brexit se je podaljšal, nič presenetljivega pa ne bi bilo, če Združeno kraljestvo še par let ne bo zapustilo EU, če sploh kdaj zares bo. Medtem ko se v ZDA vedno bolj kažejo znaki ohlajanja rasti gospodarstva, so vlagatelji bolj osredotočeni na izboljšane odnose med ZDA in Kitajsko.

Indeks Donosnost v zadnjem tednu (22.03.2019-29.03.2019)*Donosnost letos (31.12.2018-29.03.2019)*

Svet - MSCI World*

+1,30%

+14,19%

ZDA - S&P 500*

+1,89%

+15,39%

Evropa - DJ STOXX 600*

+0,81%

+12,27%

Japonska - Topix*

-1,56%

+8,26%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

+0,53%

+11,82%

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR, vir: Bloomberg.

V petek ob polnoči se je iztekel 2-letni rok, v katerem bi se morali Britanci dokončno posloviti od Unije, a so si v zadnjih izdihljajih uspeli izpogajati podaljšanje roka. Potem ko je trenutna predsednica vlade Združenega kraljestva, Theresa May, v parlamentu dobila dovoljenje, da zaprosi za podaljšanje roka, je EU to sicer potrdila, a ne brez pogojev. Če se britanski parlament končno zedini glede sporazuma o brexitu, se z namenom oblikovanja podrobnosti le-tega rok podaljša do 22. maja, v nasprotnem primeru pa le do 12. aprila. Zaradi tega je Mayeva v petek v parlamentu ponovno poskusila dobiti podporo njenemu dogovoru z EU. A ker je to že tretjič poskusila, potem ko je prvič doživela največji poraz v zgodovini parlamenta, v drugo pa ji s tretjim največjim porazom ni šlo bistveno bolje, je naredila nekaj sprememb. Najpomembneje je, da se je zavezala, da bo v primeru podpore sporazumu odstopila, s čimer je računala, da bo to dovolj za večino v parlamentu. Računala je namreč na glasove zagovornikov trdega brexita zaradi njihovega strahu, da brexita v nasprotnem primeru sploh ne bo. Izkazalo se je, da se je ponovno uštela in doživela ponovni poraz, zaradi česar je sedaj skrajni rok za izhod iz EU 12. april letos. Če britanska vlada ne želi preklicati brexita ali pa izstopiti iz EU brez dogovora, ji preostane samo še prošnja EU za daljše podaljšanje roka za izstop, ki ga lahko nato izkoristijo za nove parlamentarne volitve ali pa vnovičen referendum o brexitu. A če se odločijo za ta korak, bodo morali sodelovati na prihodnjih evropskih volitvah. Skratka, zgodba o brexitu, kot kaže, še nekaj časa ne bo zaključena.

Ameriška agencija za ekonomske analize je popravila navzdol gospodarsko rast v zadnjem četrtletju 2018 ter s tem še povečala skrbi glede ohlajanja gospodarske rasti največjega svetovnega gospodarstva. Bruto domači proizvod (BDP) je namreč po novih podatkih v četrtetju zrasel za 2,2 % na letni ravni, kar je za 0,4 odstotne točke manj od predhodne ocene. Gospodarska rast v 2018 pa je znašala 2,9 %, kar je nekoliko manj od cilja Trumpove administracije (3 %). Ameriškemu gospodarstvu nekoliko pohaja sapa, potem ko se učinki nižjih davkov za podjetja v vrednosti 1.500 milijard USD ter povečanega trošenja države zmanjšujejo, hkrati pa negativno vplivajo tudi učinki trgovinske vojne s Kitajsko v kombinaciji z ohlajanjem globalne gospodarske rasti. Že pred tem je na upočasnjevanje gospodarstva odreagirala ameriška centralna banka (Fed), ki se je po treh letih začasno odločila prekiniti trend višanja ključne obrestne mere. Tudi podatki glede potrošnje prebivalstva niso obetavni, saj je potrošnja, ki sicer predstavlja okoli 70 % BDP, januarja minimalno zrasla (+0,1 %), kar je negativno presenetilo analitike. Trgi so kljub temu nekoliko zrasli predvsem zaradi pozitivnih novic glede dogovarjanja med ZDA in Kitajsko. Minister za finance Steven Mnuchin je namreč izrazil zadovoljstvo z zadnjimi pogajanji, kar še povečuje pričakovanja vlagateljev, da bo dogovor med državama kmalu sklenjen.

Japonska je edina med večjimi trgi, ki je minuli teden zabeležila znižanje delniških tečajev. Negativno so na gibanje tečajev vplivale predvsem novice o ohlajanju globalnega gospodarstva ter znižanje vrednosti japonskega jena glede na evro. Makroekonomski podatki sicer niso bili slabi, saj je industrijska proizvodnja februarja po pričakovanjih zrasla, hkrati pa je v istem obdobju upadla že tako nizka stopnja brezposelnost za dodatne 0,2 odstotne točke.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Rok Brezigar
Rok Brezigar

Višji upravitelj premoženja

Vsi članki avtorja