23. 10. 2017

Največ pozornosti je bilo pretekli teden namenjene Španiji in Kataloniji, kjer bo španska vlada po vsej verjetnosti ukinila regijsko avtonomijo. V ZDA se stopnjujejo debate, kdo bo naslednji šef ameriške centralne banke (Fed). Na Kitajskem se je pričel 19. kongres komunistične partije.

V EURV zadnjem tednu (13.10.2017-20.10.2017)Letos (31.12.2016-20.10.2017)*
Svet - MSCI World* +0,75 % +6,20 %
ZDA - S&P 500* +1,25 % +4,62 %
Evropa - DJ STOXX 600*

-0,31 %

+11,18 %

Japonska - Topix* +0,30 % +6,99 %
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* -0,18 %

+18,76 %

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR, vir: Bloomberg.

V Evropi je bil soj žarometov znova usmerjen na Pirenejski polotok. Španski predsednik vlade Mariano Rajoy je v boju proti katalonskim separatistom sprožil najmočnejši člen španske ustave in napovedal odstavitev katalonskega predsednika Puigdemonta, čemur bodo sledile tudi nove regijske volitve. Centralna Španija bo po ratificiranju ukrepov, kar naj bi se zgodilo ta teden, prevzela tudi nadzor nad regijsko policijo, javno televizijo in radijskimi postajami. Hkrati bo centralna oblast imela tudi nadzor nad proračunom in davčnimi prihodki, s čimer želijo preprečiti financiranje separatističnih gibanj. Tečaji španskih delnic in obveznic so po vnovični zaostritvi političnih razmer upadli in rahlo skazili veselje na evropskih borzah. V EU sicer niso najbolj naklonjeni secesijskim težnjam, saj je to v nasprotju s težnjami po večji integraciji. Tako je denimo EU leta 2006 pri črnogorski odcepitvi zahtevala vsaj 55 % podporo neodvisnosti. Hkrati bi uspeh Katalonije lahko sprožil verigo zahtev po neodvisnosti, začenši z Baski v Španiji in flamskimi nacionalisti v Belgiji. Tako ne čudi, da Katalonija razen določenih izjem nima podpore v EU, predvsem pa ne v Franciji, kar je za Katalonce zaradi svoje lege še pomembneje. Poleg tega je pred spornimi dogodki v času referenduma za neodvisnost sodeč po javnomnenjskih raziskavah zgolj 34,7 % prebivalcev Katalonije podpiralo neodvisnost, kar je približno toliko, kot je tam živečih avtohtonih Kataloncev. Kot zanimivost, podpora neodvisnosti je vrhunec doživela leta 2013 na vrhuncu španske krize, od takrat pa se delež podpornikov s čedalje boljšo situacijo v EU in Španiji vztrajno znižuje.

V ZDA lahko v prihodnjem letu pride do najštevilčnejše zamenjave centralnih bankirjev v zgodovini Fed-a, pri čemer je seveda največ pozornosti namenjene morebitnemu nasledniku Yellenove, šefice Feda. Po zadnjih podatkih naj bi v boju za njenega naslednika ostali 3 kandidati, in sicer Yellenova, Taylor, ki je znan tudi po enačbi za določanje obrestnih mer, ter Powell. Stavnice največ možnosti dajejo guvernerju Fed-a Jeromu Powellju, ki sodeč po preteklih odločitvah na sejah Feda podpira zgolj rahlo bolj restriktivno denarno politiko od obstoječe. Ob njegovem imenovanju tako lahko pričakujemo podobno denarno politiko kot pod Yellenovo, in sicer nadaljevanje postopnega dvigovanja ključne obrestne mere, če bodo gospodarske razmere to omogočale.

Sredi tedna se je pričel kongres kitajske komunistične partije, ki poteka vsakih 5 let. Trenutni voditelj partije Xi Jinping je v svojem 3 urnem govoru v komunističnem žargonu pričakovano hvalil dosežke Kitajske v zadnjih 5 letih. Hkrati je opozoril, da morajo v prihodnjih 5 letih - 10 let namreč traja mandat posameznega voditelja - narediti še več za zmanjšanje korupcije in onesnaževanja ter okrepitev tržnih reform.

Pri objavah rezultatov je v preteklem tednu pozitivno presenetil tehnološki gigant IBM, ki je že nekaj let v zatonu in kateremu prodaja upada že več kot 5 let. Iz družbe so ob objavi rezultatov namreč presenetili z napovedjo o vnovični rasti prihodkov v zadnjem letošnjem četrtletju, kar je dvignilo tečaj delnice za 10 %. 

Nazaj