11. 04. 2023

Krajši delovni teden je minil brez večjih pretresov na borzah. Še preden smo dobro pričeli teden, nam je OPEC napovedal višjo ceno nafte. Minuli teden bo ostal v spominu delničarjev banke Credit Suisse.

INDEKS

Donosnost v zadnjem tednu*
(31.3.2023 – 7.4.2023
)

Donosnost letos*
(31.12.2022 – 7.4.2023
)

Svet - MSCI World

-0,36%

+5,93%

ZDA - S&P 500

-0,66%

+5,24%

Evropa - DJ STOXX 600

+0,34%

+8,92%

Japonska - Topix

-1,82%

+2,35%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets

-0,64%

+1,85%

*vključujoč dividende, preračunano v EUR.

vir: Bloomberg

Pretekli teden se je začel negativno, saj je ravno v nedeljo nepričakovano zasedala razširjena skupina naftnih proizvajalk članic združenja OPEC+. Sporočili so, da bodo vključno z majem do konca leta znižali proizvodnjo načrpane nafte za 1,16 milijona sodčkov na dan, kar je povzročilo takojšno podražitev cene nafte nad 80 dolarjev za sodček. Spomnimo, cena sodčka nafte je vrh dosegla marca lansko leto pri 123 dolarjih na sodček, letos do zasedanja pa se je gibala v razponu med 70 in 80 dolarjev na sodček. Z nenapovedanim znižanjem proizvodnje je OPEC+ zažugal ZDA, ki so v lanskem letu uspešno nižale ceno nafte predvsem z zajetnim sproščanjem nafte iz strateških blagovnih rezerv. Rezerve so ZDA nameravale polniti ob nižjih cenah nafte ter tako pomagati blažiti inflacijo.

Če so bile švicarske banke včasih pojem za stabilnost, večnost in zaupanje, to žal ne drži več. V Zurichu se je v sredo na zadnji skupščini delničarjev zbralo skoraj 2 tisoč vlagateljev švicarske banke Credit Suisse. Delničarji pa niso glasovali o hitrem prevzemu banke; UBS je namreč pod nadzorom švicarske centralne banke prevzela Credit Suisse za 3 milijarde frankov, da le-ta ne bi propadla. Delničarji so skupščino uporabili za razglabljanje o razpoloženju vlagateljev, ki se počutijo opeharjenje in nikakor niso zadovoljni z izkupičkom.

Zopet je postalo jasno, da se goljufija ne izplača niti revizorjem, saj je nemški regulator revizorjev APAS zaradi škandala Wirecard in hudih nepravilnosti nemški podružnici revizijske hiše Ernst & Young za dve leti prepovedal nove revizije vseh družb v posebnem interesu oziroma javnih družb. Podružnica bo morala plačati 500 tisoč evrov kazni, 5 posameznih revizorjev pa je prejelo kazen v višini med 23 in kar 300 tisoč evrov. Leta 2020 je namreč zelo obetaven fintech Wirecard naznanil insolvenčni postopek, ko je zmanjkalo približno 2 milijardi evrov premoženja, ki pravzaprav nikoli nista obstajali. Delničarji so se takrat spraševali, kako je možno, da družba, članica elitnega nemškega indeksa Dax, ki se jo redno revidira, lahko izpelje tako kaznivo dejanje.

Francoski L’Oréal je napovedal prevzem luksuzne znamke Aesop za približno 2,5 milijarde dolarjev, s katero želi krepiti segment luksuzne kozmetike in pripomočkov za osebno nego. Delnica družbe L’Oréal je v letošnjem letu pridobila 23 % vrednosti. Na domačem parketu pa se zopet veselijo delničarji Krke, saj je uprava predlagala 6,6 evra dividende. S tem predlogom bi se dividenda povišala za 17 % v primerjavi z lansko, dividendna donosnost bi znašala zavidljivih 6 %, cena delnice pa je v tem letu pridobila 16 %. Krka je lani kljub vojni v Ukrajini poslovala rekordno, saj so zdravila izvzeta iz sankcij, ter na ravni skupine ustvarila več kot 1,7 milijarde evrov prihodkov in 363,6 milijona evrov čistega dobička. S tem rezultatom je Krka prihodke letno povečala za 10 % ter z dobičkom presegla predhodna pričakovanja. Za leto 2023 družba napoveduje nekoliko nižji, a še vseeno zavidljiv dobiček, ki naj bi znašal okrog 300 milijonov evrov.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Matic Volf
Matic Volf

Višji upravitelj premoženja

Vsi članki avtorja