12. 12. 2016

Pretekli teden so vsi pomembnejši borzni indeksi zabeležili občutno pozitivne donosnosti. Med zmagovalci tedna velja izpostaviti evropske banke, ki so po tem, ko je ECB podaljšala program odkupa obveznic vsaj do konca 2017 in ohranila možnost za dodatne odkupe, zabeležile skoraj 10 % tedensko rast delniških tečajev.

V EURV zadnjem tednu (2.12.2016 - 9.12.2016)Letos (31.12.2015 -9.12.2016)*
Svet - MSCI World* +4,31 % +9,13 %
ZDA - S&P 500* +4,40 % +13,97 %
Evropa - DJ STOXX 600*

+4,72 %

-2,85 %

Japonska - Topix* +3,05 % +6,74 %
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* +4,22 %

+13,96 %

* donosnost cenovnega indeksa v EUR, vir: Bloomberg.

Evropska centralna banka (ECB) je trenutni program odkupovanja obveznic, ki se izteče marca 2017, podaljšala do konca naslednjega leta, a je hkrati zmanjšala mesečni obseg odkupov s trenutnih 80 milijard na 60 milijard evrov po marcu 2017. Za vlagatelje je bila posebej spodbudna novica, da je ECB v primeru neugodnih gospodarskih gibanj pripravljena razširiti obseg mesečnih odkupov oziroma program podaljšati tudi v leto 2018. Ključna in depozitna obrestna mera sta ostali nespremenjeni pri 0,00 % in -0,40 %, so pa razširili možni nabor obveznic tudi z nakupi pod -0,40 % donosnosti do dospetja (trenutna obrestna mera za depozite evropskih bank pri ECB). Medtem ko manjši obseg mesečnih odkupov s strani ECB pomeni zvišanje obrestnih mer na dolgem delu krivulje, pa razširitev možnega nabora obveznic še dodatno pritiska navzdol že tako nizke (negativne) obrestne mere na kratkem delu krivulje, kar je voda na mlin bankam, ki v okolju bolj strme krivulje lažje ustvarjajo dobičke. Kapitalski trgi so novico sprejeli z navdušenjem, skoku tečajev bančnih delnic pa so sledili tudi vsi pomembnejši borzni indeksi.

Evrsko gospodarstvo sicer počasi, a stabilno okreva, stopnja inflacije se (predvsem na račun rasti cen nafte) postopno zvišuje. Po napovedih ECB naj bi se stopnja inflacije z letošnjih 0,2 % v letu 2017 zvišala na 1,2 % in se tako približala ciljnim 2 %. Rast BDP evroobmočja je v tretjem četrtletju znašala 1,7 %, prevedeno na letno raven, kar je za 0,1 % točke več od pričakovanj. Optimizem, povezan z novicami ECB, je odvrnil pozornost od nekaterih ne nepomembnih dogodkov preteklega tedna; v senci se je denimo odvijal odstop predsednika vlade v Italiji. Nastala politična kriza v Italiji vnaša negotovost predvsem glede italijanskih bank, ki se soočajo z visokim deležem slabih posojil in kapitalsko podhranjenostjo. V preteklem tednu je tako ECB zavrnila prošnjo ene izmed »najbolj problematičnih« italijanskih bank Monte dei Paschi za podaljšanje časa za dokapitalizacijo banke ter s tem povečala pritisk na italijansko vlado po dokapitalizaciji s strani države. Trgovanje z delnico banke je bilo v petek celo zaustavljeno, ko je tečaj delnice upadel za 11 %.

Tekom konca tedna so se članice OPEC in posamezne države nečlanice OPEC (skupaj predstavljajo kar 60 % celotne proizvedene nafte) na zasedanju na Dunaju dogovorile, da bodo znižale obseg proizvodnje nafte, skupaj za 1.758.000 sodčkov na dan, kar je spodbudilo rast cene nafte na svetovnih trgih. Med njimi bo denimo Rusija obseg proizvodnje znižala za 300 tisoč sodčkov dnevno. Potencial za rast cene nafte se je še povečal, ko je po dogovoru minister Savdske Arabije presenetil z izjavo, da je Savdska Arabija pripravljena znižati proizvedeno količino bolj, kot je bilo dogovorjeno na sestanku članic OPEC-a. Slednja si namreč močno prizadeva dvigniti ceno nad 60 $ na sodček, da zapolni proračunski primanjkljaj. Kljub temu bi trajnejša rast cene nafte proti 60 dolarjem na sodček k proizvodnji spodbudila ameriške proizvajalce nafte iz skrilavcev ter s tem preprečila nadaljnjo rast surovine.

Burno dogajanje na trgu surovin je v preteklem tednu začinila še novica o odprodaji skoraj 20 % deleža drugega največjega proizvajalca nafte, ruskega Rosnefta, švicarskemu surovinarju Glencore in katarskemu državnemu skladu. Gre za največjo investicijo v Rusijo od ukrajinske krize ter največjo transakcijo iz ruskega privatizacijskega plana, s katero bo Rusija sicer še vedno obdržala kontrolni delež v družbi ter hkrati pokrpala del proračunske luknje, medtem ko bo Glencore z dodatnimi 220.000 sodčki načrpane nafte na dan močno okrepil proizvodnjo.

Med posameznimi družbami velja izpostaviti vodilno družbo na področju shranjevanja podatkov, Western Digital, katere tečaj delnica je porasla za več kot 8 % po tem, ko je družba izboljšala izglede glede rasti prodaje in dobička v tem četrtletju, poleg tega pa so vlagatelji kot spodbudno ocenili obnovo dogovora o sodelovanju z družbo Samsung.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Mateja Šivec

Upraviteljica premoženja

Vsi članki avtorja