14. 01. 2019

V prvih dneh novega leta so vsi pomembnejši svetovni delniški indeksi pridobivali na vrednosti predvsem zaradi novic o reševanju trgovinskega spora med ZDA in Kitajsko. Rasti niso ustavili niti zaustavitev delovanja ameriške zvezne birokracije, pogajanja o gradnji zidu ob meji z Mehiko in slabše napovedi svetovnih proizvajalcev zabavne elektronike.

Indeks Donosnost v zadnjem tednu (04.01.2019-11.01.2019)*Donosnost letos (31.12.2018-11.01.2019)*

Svet - MSCI World*

+2,13%

+3,66%

ZDA - S&P 500*

+1,89%

+3,35%

Evropa - DJ STOXX 600*

+1,71%

+3,44%

Japonska - Topix*

+3,32%

+3,89%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

+3,07%

+3,42%

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR, vir: Bloomberg.

Borze so leto začele spodbudno. Med glavnimi novicami je zopet kraljeval predsednik Donald Trump. Odprtih ima več pogajalskih bitk, zlasti s Kitajsko in s kongresom.

Donald Trump in Ši Džinping sta začela pogajanja glede trgovinskega spora prvič po decembrski vzpostavitvi premirja. Decembrska korekcija na kapitalskih trgih in že nekoliko slabši podatki glede mednarodne trgovine med državama pa so vršili določen pritisk na sodelujoče v pogajanjih. Tekom tedna se je tudi zaradi optimistične objave Trumpa, da pogajanja potekajo dobro, med vlagatelji krepil optimizem, da bo dogovor med državama dosežen. Na domačih tleh pa se ameriški predsednik pogaja s kongresom glede 5,6 milijarde USD vredne gradnje zidu na meji z Mehiko. Pogajanja med Belo hišo in kongresom, v kateri imajo od začetka leta večino demokrati, so bila neuspešna kar je tudi glavni razlog, da niso uspeli doseči dogovora o financiranju vladnih agencij. Vladne agencije so tako zaprte že rekordni dvaindvajseti dan, približno 800 tisoč zveznih javnih uslužbencev pa je zaradi zaprtja brez plače.

Objavljen je bil zapisnik z decembrskega zasedanja ameriške centralne banke, ki jo vodi Jerome Powell, kjer je poudarjeno, da bodo potrpežljivi pri dvigovanju obrestne mere in da centralni bankirji budno spremljajo dogajanje na finančnih trgih. Inflacija je kljub izjemno nizki brezposelnosti še vedno pod nadzorom. Pomnimo, v letu 2018 so obrestno mero dvignili štirikrat, zadnjič na raven od 2,25 % do 2,5 %. Za leto 2019 pa so sprva napovedovali tri dvige, sedaj pa le še dva.

Leto se je slabo pričelo za tehnološko podjetje Apple, ki je v prvih dneh leta znižalo prodajne načrte za prvo četrtletje iz predvidenih prihodkov med 89 in 93 milijard dolarjev na 84 milijard dolarjev, le nekaj dni kasneje pa so znižali tudi proizvodnjo mobilnika iPhone za 10 %. Kot glavni razlog so navedli nižje povpraševanje na Kitajskem in trgovinsko vojno med ZDA in Kitajsko. Medtem pa analitiki opozarjajo na previsoko ceno telefona, ki je za kitajske in indijske potrošnike previsoka. Da pa se nekaj kuha, je bilo mogoče opaziti že novembra, ko so sporočili, da bodo prenehali objavljati kvartalne podatke o prodanih telefonih, delnica podjetja je od takratnega vrha merjeno v evrih izgubila 34 %. Applu sta s slabimi rezultati preteklega četrtletja sledila tudi Samsung in LG, Samsungov dobiček je upadel za 28 %, LG-jev pa za 80 % v primerjavi z enakim obdobjem predhodnega leta. Oba kot glavne razloge navajata nižje povpraševanje in ostro konkurenco kitajskih proizvajalcev, kot sta Xiaomi in Huawei.

Med evropskimi makroekonomskimi novicami je bila tudi objava podatka o nemški novembrski industrijski proizvodnji, ki je upadla za 1,9 % v primerjavi z oktobrom, medtem ko so analitiki pričakovali 0,3 % rast. Analitiki se tako sprašujejo, kaj se dogaja z BDP-jem Nemčije, ali je mogoče celo upadel v zadnjem četrtletju. Spodbudne rezultate so sporočili iz domače Luke Koper, kjer so sporočili, da so čisti prihodki v letu 2018 znašali 223 milijonov evrov in so se povišali za 7 % v primerjavi s preteklim letom kot posledica povečanja ladijskega pretovora za 3 %.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Matic Volf
Matic Volf

Višji upravitelj premoženja

Vsi članki avtorja