13. 05. 2019

Pretekli teden se je zaključil z največjim tedenskim padcem najpomembnejših borznih indeksov v letošnjem letu, za kar je poskrbel ameriški predsednik Trump s svojim že tradicionalnim tvitanjem.

Indeks Donosnost v zadnjem tednu (03.05.2019-10.05.2019)*Donosnost letos (31.12.2018-10.05.2019)*

Svet - MSCI World*

-2,60%

+16,27%

ZDA - S&P 500*

-2,46%

+17,99%

Evropa - DJ STOXX 600*

-3,09%

+13,83%

Japonska - Topix*

-3,22%

+7,50%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

-4,86%

+9,66%

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR, vir: Bloomberg.

Čeprav se je še pred tedni zdelo, da se strasti v trgovinskem sporu med Kitajsko in ZDA iz dneva v dan bolj umirjajo, je Trump pred začetkom borznega tedna preko Twitterja napovedal dvig carin na uvoz kitajski izdelkov v vrednosti 200 milijard ameriških dolarjev z 10 % na 25 %.

V petek je napovedana ameriška uvedba carin stopila v veljavo, pri čemer izdelki, ki so že zapustili Kitajsko, ne bodo obremenjeni z višjimi carinskimi stopnjami. Ameriški borzni indeksi so se tako na zadnji dan trgovanja v preteklem tednu že utapljali v rdečih številkah. Uro pred koncem borznega trgovanja je Trump preko Twitterja sporočil, da so pogovori s Kitajsko vseeno še vedno konstruktivni. Val optimizma, ki je tik pred zdajci pljusknil na borzni parket, je pognal delniške tečaje v zeleno območje, kar je nekoliko omililo siceršnji največji tedenski padec tečajev delnic letos.

Na stari celini se je delnicam godilo še za odtenek slabše. Delnice avtomobilskega proizvajalca Daimler so zgolj v petek izgubile več kot 3 % vrednosti. Evropska avtomobilska panoga je tudi sicer zaradi stalno grozečih višjih ameriških carinskih stopnjah že precej časa na prepihu. Anketni indeks PMI za avtomobilsko panogo v Evropi je v aprilu ponovno pokazal na upad aktivnosti. Tako zaposlenost kot število novih naročil v panogi namreč še vedno strmo padata. Vrednosti indeksa pod 50 predstavljajo krčenje aktivnosti glede na mesec poprej. Pri trenutni vrednosti indeksa 43,2 pa to predstavlja celo 72-mesečno dno. V primeru nadaljevanja takšnega trenda bodo to negativno občutili tudi slovenski izvozniki različnih avtomobilskih delov.

V podjetniški sferi se ena najbolj pričakovanih prvih javnih ponudb delnic (IPO) v zadnjem obdobju, podjetja Uber, ki je znan predvsem po poceni taksi prevozih, ni izšla po pričakovanjih obstoječih lastnikov. Tečaj delnic je na prvi dan upadel za 8 % glede na doseženo ceno ob javni prodaji, kar predstavlja enega najslabših začetkov nasploh. Tudi delnicam konkurenčnega podjetja Lyft, ki prav tako ponuja različne oblike cenovno ugodnih prevozov, se ne godi dobro; od začetka kotacije v marcu so namreč izgubile že tretjino svoje vrednosti.

Turbulentnost na borznih trgih vsakič znova poraja vprašanja nekaterih zaskrbljenih vlagateljev. Največ, kar lahko storimo, je, da varčujemo v skladu s svojim finančnim profilom. Osebni nemir zaradi kratkoročne nestanovitnosti na kapitalskih trgih lahko zmanjšamo že s preprostim trikom: podaljšamo obdobja, v katerih preverjamo donosnosti svojih naložb. Nenazadnje tudi cene nepremičnine v lasti ne preverjamo vsak dan znova.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Simon Logar, mag.
Simon Logar, mag.

Direktor sektorja investicijskih skladov

Vsi članki avtorja