25. 02. 2019

V preteklem tednu se je nadaljevala rast delniških tečajev na kapitalskih trgih. Na razpoloženje vlagateljev so pozitivno vplivale špekulacije o napredku v trgovinskih pogajanjih med ZDA in Kitajsko ter tudi previdnejša retorika centralnih bank glede zaostrovanja prihodnjih denarnih politik.

Indeks Donosnost v zadnjem tednu (15.02.2019-22.02.2019)*Donosnost letos (31.12.2018-22.02.2019)*

Svet - MSCI World*

+0,38%

+12,14%

ZDA - S&P 500*

+0,01%

+12,79%

Evropa - DJ STOXX 600*

+0,71%

+10,24%

Japonska - Topix*

+1,37%

+8,09%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

+2,13%

+10,82%

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR, vir: Bloomberg.

Nadaljevanje špekulacij o napredku trgovinskih pogajanj med ZDA in Kitajsko je tudi v preteklem tednu pozitivno vplivalo na donosnost ključnih delniških indeksov. V Washingtonu je potekal že sedmi krog pogajanj, odzivi z obeh strani pa kažejo na dober napredek. V želji po čim hitrejšem dogovoru so kitajski pogajalci celo podaljšali svoj obisk za dodatna dva dneva. Glede dosedanjih dogovorov je znanega zelo malo. Do sedaj naj bi dosegli dogovor glede manipuliranja Kitajske z lastno valuto, neuradno se je Kitajska zavezala k nakupu ameriškega blaga v vrednosti 1.200 milijard ameriških dolarjev, v pripravi za podpis pa je več memorandumov o razumevanju glede ključnih točk spora, ki bodo temeljili kot osnova za pripravo končnega trgovinskega sporazuma. Ameriški predsednik Donald Trump je v petek v Beli hiši tudi sprejel kitajske pogajalce in ob tem potrdil, da se bo predvidoma konec marca srečal s kitajskim predsednikom Ši Džinpingom, ki ga je povabil na svoj priljubljeni resort Mar-a-Lago na Floridi. Trump se je ob zadnjih napredkih v pogovorih nagibal k možnosti, da rok za dosego sporazuma podaljša, v nedeljo pa je podaljšanje tudi dokončno potrdil.

Podporo delniškim tečajem so dali tudi zapisi preteklega zasedanja odbora ameriške centralne banke (Fed) in Evropske centralne banke (ECB), kjer je razviden manj restriktiven govor. Iz zapisov januarskega zasedanja Fed-a je razvidno, da bodo glede prihodnjih dvigov obrestnih mer bolj potrpežljivi in da obstaja velika verjetnost, da bodo ob koncu letošnjega leta prenehali zmanjševati bilančno vsoto. Podobno je tudi v zapisih zasedanja ECB izražena večja previdnost, kjer ne izključujejo možnosti spodbud v obliki dodatnih dolgoročnih posojil bankam.

Z zaslužkom so lahko zadovoljni tudi vlagatelji v plemenite kovine. Cena zlata je porasla na najvišjo vrednost v zadnjih desetih mesecih, rekorde pa podira tudi cena paladija. Po zavidljivi rasti je cena paladija prvič presegla vrednost 1.500 ameriških dolarjev za unčo. Paladij se namreč med drugim uporablja v avtomobilski industriji pri izdelavi katalizatorjev, vse strožja regulacija izpušnih plinov pa je med drugim razlog za porast povpraševanja po tej kovini. V zadnjem letu je cena porastla že za dobrih 40 %.

V podjetniški sferi še zadnja podjetja objavljajo svoje poslovne rezultate za preteklo leto. Pozitivno je izstopala ameriška trgovska veriga Walmart, ki je zabeležila najboljše četrto četrtletje v zadnjih desetih letih. K dobri prodaji je prispevala odlična praznična prodaja ter 43 % porast prodaje preko spleta. Visoka rast prodaje preko spleta delničarjem Walmarta vliva upanje, da lahko družba konkurira spletnemu velikanu Amazonu. Z negativno objavo pa je izstopal proizvajalec prehrambnih proizvodov Kraft Heinz. Tečaj družbe je po objavi, da so v višini 15,4 milijard ameriških dolarjev odpisali vrednost blagovnih znamk Kraft in Oscar Mayer, upadel za skoraj 25 %.

Nazaj