03. 08. 2020

Z 9,5-odstotnim v ZDA in 12,1-odstotnim upadom gospodarske aktivnosti v evroobmočju bo drugo četrtletje letošnjega leta ostalo zaznamovano kot eno najbolj negativnih v zgodovini. Po drugi strani največjim ameriškim tehnološkim podjetjem ne pride do živega niti javno zaslišanje pred odborom ameriškega kongresa zaradi morebitnih kršitev protimonopolne zakonodaje.

Indeks  Donosnost v zadnjem tednu* (27.7.2020-31.7.2020) Donosnost letos* (31.12.2019-31.7.2020)

Svet - MSCI World*

-0,65%

-5,65%

ZDA - S&P 500*

+0,61%

-2,50%

Evropa - DJ STOXX 600*

-2,68%

-12,58%

Japonska - Topix*

-5,97%

-13,78%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

+0,17%

-6,21%

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR

Vir: Bloomberg.

Preden so pretekli teden sploh imeli priložnost objaviti rezultate poslovanja v drugem četrtletju, so se morali izvršni direktorji podjetij Apple, Amazon, Alphabet (matična družba Googla) in Facebook zglasiti na zaslišanju pred odborom ameriškega kongresa zaradi morebitnih kršitev protimonopolne zakonodaje. Kot zanimivost, skupno premoženje štirih izvršnih direktorjev, ki so se udeležili zaslišanja, je vredno 265,8 milijarde dolarjev, kar je več od portugalskega bruto domačega proizvoda (BDP) ali pa tržne kapitalizacije podjetja Disney.

Se torej Big Tech razbija? Vseeno še ne. Medtem ko je bila tema zaslišanja monopolno in protikonkurenčno obnašanje podjetij, se je Facebook znašel na udaru tudi zaradi zatiranja svobode govora. Hkrati so bili na zaslišanju predloženi številni dokazi, ki kažejo na protikonkurenčno obnašanje prej omenjenih družb. Vendar zaslišanje, ki je bolj malo pokazalo, kaj nameravajo narediti protimonopolni uradniki, vlagateljev ni preveč zmotilo, saj so se naslednji dan na račun dobrih rezultatov cene delnic vseh omenjenih podjetij povišale. Najbolj je presenetil Apple, ki je navkljub splošnemu zaprtju trgovin objavil 11-odstotno rast prihodkov v drugem četrtletju. Navdušujoče rezultate sta objavila tudi Amazon in Facebook, prvi z izjemnim dobičkom in 47,8-odstotno rastjo segmenta spletne trgovine, drugi pa ravno tako z visokim dobičkom in 11-odstotno rastjo prihodkov. Alphabet, katerega rezultati so tudi presegli pričakovanja analitikov, je sicer prvič, odkar je na borzi, zabeležil upad četrtletnih prihodkov na letni ravni.

Izjemni rezultati največjih ameriških tehnoloških podjetij pa niso v skladu z dogajanjem v celotnem gospodarstvu, saj se je prva objava ameriškega BDP za drugo četrtletje vpisala v zgodovino. Ameriško gospodarstvo je v tem obdobju na četrtletni ravni zabeležilo rekordno 9,5-odstotno krčenje (32,9-odstotno, prevedeno na letno raven) in po 1,3-odstotnem padcu v prvem četrtletju so ZDA sedaj, tehnično gledano, v recesiji. BDP je v zgolj dveh četrtletjih upadel za več kot 10 odstotkov. Za primerjavo, med finančno krizo leta 2008 se je gospodarstvo od najvišje do najnižje ravni skrčilo za »zgolj« 4 odstotke. Padec, ki je potrdil nujnost ukrepov kongresa in ameriške centralne banke, je po vsej verjetnosti obeležil tudi zaključek recesije, povezane s koronavirusom, in pričetek novega poslovnega cikla.

Nacionalne račune so objavile tudi države v Evropi, rezultati pa so bili na žalost še slabši kot v ZDA. V negativnem smislu je prednjačila Španija, kjer se je BDP v drugem četrtletju znižal za 18,5 odstotkov, francoski in italijanski BDP pa sta tudi upadla za dvomestno številko. Obseg gospodarske aktivnosti celotnega evroobmočja se je tako zmanjšal za 12,1 odstotka. Znižanje pretekle gospodarske aktivnosti odraža učinek strogih karantenskih ukrepov na podjetja in porabo potrošnikov ter krčenje turizma.

Na Japonskem, kjer je borzni indeks pretekli teden zabeležil relativno visok padec, so podjetja v povprečju objavila slabše rezultate kot drugje. Prav tako so trgi postali previdni glede drugega vala izbruhov COVID-19 po vsej državi, število novih primerov se je povzpelo tudi na 1.800 na dan, pred tem jih je bilo dnevno največ 700 v prvem valu.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Jaša Perossa
Jaša Perossa

Direktor sektorja upravljanja portfeljev

Vsi članki avtorja