Skip to main content

Kaj je vzajemni sklad?

Vzajemni sklad

je združeno premoženje večjega števila vlagateljev. Tako pri nas kot v tujini so vzajemni skladi čedalje bolj razširjena oblika varčevanja v vrednostnih papirjih. Družba NLB Skladi upravlja krovni sklad NLB Skladi, ki ga sestavljajo:

Kako deluje?

Vzajemni sklad je podjem, ki združuje denarna sredstva velikega števila vlagateljev in jih zanje nalaga v različne vrednostne papirje v okviru investicijskih ciljev in politike, ki jih sklad vnaprej opredeli in so zapisane v prospektu in izvlečku prospekta vzajemnega sklada. Premoženje vzajemnega sklada je razdeljeno na enake enote premoženja, vlagatelj pa pridobi investicijski kupon, ki se glasi na ustrezno število enot premoženja. Z vplačilom vrednosti investicijskega kupona postane kupec lastnik sorazmernega dela premoženja vzajemnega sklada.

Primer

Če ima vzajemni sklad v lasti 100 delnic določenega podjetja in ima izdanih tisoč enot premoženja, vlagatelj, ki kupi eno enoto premoženja vzajemnega sklada, posredno postane imetnik ene desetine delnice tega podjetja.

Prednosti

  • Razpršitev z nižjimi stroški: V primeru neposrednega investiranja v vrednostne papirje lahko vlagatelji  ustrezno razpršitev dosežejo le z višjimi stroški.
  • Visoka likvidnost: Sredstva vložena v vzajemne sklade niso vezana.
  • Davčne ugodnosti: Prehodi med podskladi istega krovnega sklada so neobdavčeni.
  • Strokovno upravljanje: Vzajemne sklade upravljajo izkušeni upravitelji premoženja z zaledjem v borznih analitikih.

Osnovne informacije

Kje lahko postanem vlagatelj v vzajemne sklade NLB Skladi?

O možnostih varčevanja se lahko pozanimate v najbližji NLB poslovalnici, na sedežu družbe NLB Skladi v času uradnih ur ali v NLB Privatnem bančništvu

Za dodatna vplačila in informacije lahko pokličete tudi NLB Kontaktni center.

Za termin sestanka s finančnim svetovalcem lahko pokličete tudi na brezplačno modro številko 080 22 86.

Kaj moram vedeti?

NLB 2012 Vse pravice pridržane.

Piškotki

PiškotkiSpletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.