NLB Skladi

Izračuni Tečajnica

Vzajemni sklad

je združeno premoženje večjega števila vlagateljev. Tako pri nas kot v tujini so vzajemni skladi čedalje bolj razširjena oblika varčevanja v vrednostnih papirjih. Družba NLB Skladi upravlja krovni sklad NLB Skladi, ki ga sestavljajo:

  • delniški podskladi, omogočajo varčevanje v delnicah domačih in/ali tujih izdajateljev. Njihova ključna značilnost je, da na dolgi rok prinašajo najvišjo pričakovano donosnost ob višjem sprejetem tveganju (tveganje, da bo dejanska donosnost drugačna od pričakovane, vključno s tveganjem, da vlagatelj ne dobi povrnjenega celotnega vložka v podsklad). Zelo priporočljivo je, da vlagatelj delniške podsklade kombinira z obvezniškimi podskladi in na ta način zmanjša oziroma ustrezno uravnava tveganje celotnega finančnega premoženja.
  • obvezniški podskladi so zelo koristno dopolnilo delniškim podskladom, saj so obvezniški podskladi običajno najbolj donosni ravno v obdobjih, ko so delniški podskladi najmanj donosni. Tveganje obvezniških podskladov je manjše od tveganja delniških podskladov, temu ustrezno nižja pa je tudi njihova pričakovana donosnost.
  • uravnoteženi podskladi sredstva nalagajo tako v delnice kot v obveznice in kot takšni po svojih značilnostih (tako pričakovani donosnosti kot tveganju) sodijo med delniške in obvezniške sklade. Še posebej primerni so za vlagatelje, za katere je ustrezno, da v delnice in obveznice razporedijo približno enako vsoto svojih prihrankov.
  • mešani dinamični podskladi sredstva nalagajo v delnice in obveznice, a so po svoji naravi veliko bolj dinamični kot uravnoteženi podskladi, ki so nekakšen sinonim za zmerno odločitev.

Kako deluje?

Vzajemni sklad je podjem, ki združuje denarna sredstva velikega števila vlagateljev in jih zanje nalaga v različne vrednostne papirje v okviru investicijskih ciljev in politike, ki jih sklad vnaprej opredeli in so zapisane v prospektu in izvlečku prospekta vzajemnega sklada. Premoženje vzajemnega sklada je razdeljeno na enake enote premoženja, vlagatelj pa pridobi investicijski kupon, ki se glasi na ustrezno število enot premoženja. Z vplačilom vrednosti investicijskega kupona postane kupec lastnik sorazmernega dela premoženja vzajemnega sklada.

Prednosti varčevanja v vzajemnem skladu 

Prijavite se na e-novice

Varnostna koda

Vaša privolitev je v skladu z Informacijo o varstvu osebnih podatkov v družbi NLB Skladi in velja do preklica ter jo lahko pisno prekličete kadarkoli na sedežu družbe NLB Skladi, upravljanje premoženja, d.o.o., Tivolska cesta 48, 1000 Ljubljana ali na elektronski naslov dpo@nlbskladi.si. Dokument Informacija o varstvu osebnih podatkov se nahaja na tej povezavi.

 

NASTAVITVE ZASEBNOSTI

Spletno mesto uporablja piškotke. Osnovni so nujni za delovanje, dodatni pa vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dostop do kakovostne vsebine. Preberite več o piškotkih.

Nujni piškotki so potrebni za ustrezno delovanje spletnega mesta. Nastavijo se samodejno ob vaši interakciji s tem spletnim mestom. Analitični piškotki so namenjeni zbiranju podatkov o uporabi spletnega mesta za izboljšanje uporabniške izkušnje in zmogljivosti.