15. 03. 2017

NLB Skladi že od nekdaj konsistentno zagovarjamo disciplinirano investiranje, podprto s strateškim razmislekom in strokovnimi argumenti. Odgovornost, ki jo imamo kot največji upravitelj premoženja in hčerinska družba največje bančne skupine, namreč ne pušča možnosti za eksperimentiranje s prekomernim prevzemanjem naložbenih tveganj. Ponosni in veseli smo, da se naša strategija in trud odražata tudi v izjemnih rezultatih za naše stranke. To se je pokazalo tudi na nedavni podelitvi nagrad za najboljše sklade po izboru revije Moje Finance.

S podelitve nagradn najboljših skladov NLB Skladi prihajamo z izjemnimi dosežki:

  1. Na lestvici absolutno najboljših skladov v triletnem obdobju po razmerju med donosnostjo in tveganjem je med vsemi skladi vseh slovenskih DZU kar 40 odstotkov skladov iz družbe NLB Skladi.

  2. Podsklad NLB Skladi – Slovenija Mešani je bil tako v tej kategoriji izbran za najbolje upravljan slovenski vzajemni sklad.

  3. Še trije podskladi so se uvrstili med najboljših 10 po tem kazalniku v zadnjih treh letih (NLB Skladi – Visoka tehnologija na peto mesto, NLB Skladi – Nepremičnine delniški na šesto in NLB Skladi – ZDA delniški na deveto mesto); s tem smo bili z naskokom najuspešnejši upravljalec v Sloveniji.

  4. Podsklad NLB Skladi – Zahodni Balkan delniški je prejel nagrado med »balkanskimi« skladi tako za obdobje treh kot petih let!

  5. Če se osredotočimo zgolj na kategorijo petletne uspešnosti, je bilo kar nekaj podskladov uvrščenih na prvo ali drugo mesto med slovenskimi, in sicer:

    • NLB Skladi – Podjetniške obveznice EUR med obvezniškimi – evropski

    • posebej nas veseli, da je bil NLB Skladi – Globalni uravnoteženi, naš največji, najbolje prodajani in najbolj dolgočasni, najboljši slovenski mešani globalni podsklad

    • podsklad NLB Skladi – Globalni delniški med delniškimi – globalnimi skladi (razviti trgi + trgi v razvoju)

    • drugo najvišjo oceno med delniškimi globalnimi skladi, usmerjenimi na razvite trge, sta prejela tako NLB Skladi – Dinamični delniški kot NLB Skladi – Svetovni razviti trgi delniški

    • zelo dobro je bil ocenjen tudi NLB Skladi – Visoko rastoča gospodarstva delniški med skladi, ki nalagajo na trge v razvoju

    • podobno velja tudi za podsklad NLB Skladi – Azija delniški med delniškimi Azija in Oceanija

    • tudi v kategoriji Farmacija in zdravstvo in Energija, materiali in javna oskrba smo se uvrstili tik pod vrh s podskladoma NLB Skladi – Naravni viri delniški in NLB Skladi – Farmacija in zdravstvo delniški.

Naša usmerjenost v uravnavanje naložbenega tveganja se je obrestovala tudi preko dejstva, da nismo imeli nobenega podsklada med desetimi najslabše ocenjenimi skladi po kazalcu razmerja med donosnostjo in tveganjem (že omenjeni Sharpov koeficient).

V NLB Skladih smo ponosni na dosežke ne le v Sloveniji največje ekipe upravljalcev in analitikov, ampak tudi na njihovo strokovnost, ekipni duh in dolgoročno dokazan pristop k upravljanju!

Nazaj