Skip to main content

Varčevanje za starost

Le kdo si ne želi udobne in brezskrbne jeseni življenja? Demografske spremembe in staranje prebivalstva od nas zahtevajo, da prevzamemo odgovornost za svojo prihodnost. Prej kot se zavemo te odgovornosti in pričnemo varčevati, manj odrekanja trenutni potrošnji bo potrebno. Če začnemo dovolj kmalu, si lahko že z zelo majhnimi zneski zagotovimo solidno rento po upokojitvi. Zadošča lahko že 40 EUR mesečno!

Ali ste vedeli?

Če z NLB Skladi - Varčevalnim načrtom varčujete 30 let po 50 EUR mesečno v delniškem podskladu, lahko naslednjih 25 let črpate pričakovano rento v višini približno 750 EUR (nominalno). Če želite enako rento privarčevati v zgolj desetih letih, morate mesečno privarčevati kar 480 EUR! Čas torej dela za vas, zato je racionalno, da začnete za starost varčevati že danes. Zakaj ne kar s prvo plačo?

Zakaj za starost varčevati v podskladih krovnega sklada NLB Skladi?

  • Davčne ugodnosti: morebitna davčna obveznost nastopi šele ob izplačilu sredstev iz krovnega sklada NLB Skladi, medtem ko so prenosi sredstev med podskladi neobdavčeni. Več o obdavčenju
  • Pestra izbira podskladov: varčevanje za starost se praviloma prične v delniških skladih. S približevanjem trenutka upokojitve počasi prehajamo v manj tvegane uravnotežene in obvezniške podsklade. Vsi so v ponudbi NLB Skladov, med njimi lahko sredstva prenašate brez stroškov * in z odlogom davčne obveznosti. 
  • Strokovni nasvet: tekom varčevanja vam bodo naši pooblaščeni komercialisti z veseljem stali ob strani in svetovali nadaljnje korake pri doseganju vaših ciljev. Naše pooblaščene komercialiste lahko obiščete na enem od preko 100 vpisnih mest NLB Skladi, v NLB Privatnem bančništvu oziroma pokličite NLB Kontaktni center. Za termin sestanka s finančnim svetovalcem lahko pokličete tudi na brezplačno modro številko 080 22 86.
  • Visoka likvidnost: kadarkoli lahko zahtevate izplačilo privarčevanih sredstev. Denar je nakazan na račun najkasneje v šestih delovnih dneh od podaje zahteve za izplačilo, praviloma pa tudi več dni hitreje. Pri tem ni nobenih skritih stroškov "predčasnega odkupa".
  • Načrt periodičnega izplačevanja (renta): omogoča periodično črpanje privarčevanih sredstev, kar je zlasti pomembno pri varčevanju za starost. Hkrati je tak način izplačevanja stroškovno in davčno vsaj tako ugoden kot izplačevanje v enkratnem znesku.

Kateri podskladi so najprimernejši za varčevanje za starost?

Izbira ustreznega podsklada pri varčevanju za starost je odvisna predvsem od oddaljenosti dneva želene upokojitve. V vsakem primeru svetujemo dobro razpršene podsklade, ki so v večji meri usmerjeni na razvite kapitalske trge. 

Želena upokojitev je oddaljena več kot 10 let - > primerni so predvsem delniški podskladi.

Želena upokojitev je oddaljena manj kot 10 let -> primerna je kombinacija delniških in obvezniški naložb oziroma bolj defenzivne delniške naložbe

Ob nastopu upokojitve in pričetku črpanja privarčevanih sredstev svetujemo prenos dela sredstev v nizko tvegan obvezniški podsklad tako, da bo ob upokojitvi skupna izpostavljenost delnicam do 50 %, s staranjem pa naj pada proti 20 %.

* Velja za prvi prenos v koledarskem letu in za sredstva, ki so v podskladu naložena več kot 1 leto. Za nadaljnje prenose se ne zaračunajo izstopni stroški, na vstopne stroške pa se prizna 50 % popust.

NLB 2012 Vse pravice pridržane.

Piškotki

PiškotkiSpletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.