06. 07. 2016

Za nami je zelo zanimivo in predvsem negotovo polletje, ki pa pod črto ni prineslo večjih sprememb na kapitalskih trgih.

Delniški tečaji so namreč v povprečju na nivojih s konca lanskega leta, do največjih premikov pa je prišlo na obvezniškem trgu. Če ste mislili, da obrestne mere ne morejo nižje, ste se motili. Brexit, ki je v času evropskega nogometnega prvenstva skoraj zagotovo pritegnil pozornost celo največjih nogometnih entuziastov, grožnja deflacije v velikem delu razvitega sveta, ohlajanje kitajskega gospodarstva in upad cene nafte v začetku leta so strašili vlagatelje. Slednji so posledično svoja sredstva premikali v manj tvegane obvezniške naložbe, kar je še znižalo obrestne mere posebno varnih obveznic, to pa se kaže tudi v čedalje nižjih in za nekatere celo negativnih depozitnih obrestnih merah.

Konec lanskega leta smo ob izdaji zadnje številke Analitskega pregleda že tradicionalno pogledali v kristalno kroglo, da bi nam olajšala sila nehvaležno opravilo, in sicer napoved borznih gibanj v letu 2016. Po preteku "prvega polčasa" je primeren čas, da preverimo vmesni rezultat in se odločimo za morebitne "zamenjave". Temu je namenjen prvi prispevek, v katerem analiziramo naše napovedi iz decembra 2015 in preverjamo, ali so potrebne spremembe priporočil. Pocenitev bolj tveganih naložb in podražitev varnih še bolj kot ob koncu preteklega leta govorita v prid bolj tveganim delniškim naložbam, saj je verjetnost pozitivnega presenečenja še višja. V preostanek leta 2016 zremo z zmernim optimizmom.

Brexit, ena najbolj spremljanih tem v zadnjih mesecih, je presenetil večino vlagateljev. Še na dan referenduma so delniški tečaji po svetu ob krepitvi pričakovanj, da bodo Britanci izglasovali obstanek v EU (t.i. Bremain), rasli. Po zaprtju borz, ko so le-te zaključile trgovanje v zelenem, funt pa je zrasel proti vsem najpomembnejšim valutam, je vse kazalo, da bodo rezultati referenduma zgolj potrdili pričakovanja stavnic in kapitalskih trgov. Zgodilo se je ravno nasprotno, saj so Britanci s skoraj 52 % izbrali Brexit. Ker kapitalski trgi nimajo radi negativnih presenečenj, je v petek sledila znatna korekcija, posebno v Evropi, kjer so vodilni indeksi izgubili približno 7 % svoje vrednosti. Kljub skorajšnjemu Armageddonu pa so delniški trgi izgubili zgolj v tednu pred referendumom »neupravičeno« rast zaradi pričakovanj o Bremainu. Kaj Brexit pomeni za vlagatelje za naprej, si lahko preberete v našem drugem prispevku.

Drugo največje svetovno gospodarstvo, Kitajska, ki je še nedavno raslo z dvomestno stopnjo, se ohlaja. Več kot 6 % gospodarska rast je še vedno zelo dobra, a je počasnejša od še nedavnih pričakovanj. To je negativno vplivalo na tečaje kitajskih delnic, ki kotirajo v Hongkongu in katere v splošnem kupujemo tuji vlagatelji, saj dejansko spremembe v pričakovanjih poganjajo tečaje. Delniški tečaji so tako od vrha aprila lani, ko so bila vrednotenja izjemno visoka, upadli za približno 40 %. Tudi v zadnjih petih letih se jim ne godi bistveno bolje, saj so v tem obdobju porasli zgolj za 2 % in za razpršenim globalnim portfeljem zaostali za več kot 60 odstotnih točk. Ker korekcije na kapitalskih trgih navadno prinašajo tudi priložnosti za vlagatelje, smo za vas v tretjem prispevku predstavili Kitajsko. Je takšen upad delniških tečajev že priložnost za nakup ali lahko ob ohlajanju gospodarstva pričakujemo nadaljnji upad?

Želimo vam obilo poletnih užitkov in prijetno počitniško branje.

Nazaj