27. 12. 2016

V zadnjih dneh so vlagatelji z vrednostnimi papirji trgovali občutno manj kot običajno, predzadnji decembrski teden pa so, sodeč po tedenskih donosnostih, sklenili umirjeno. Teden so sicer zaznamovale predvsem evropske banke. Ključni sta bili dve: Deutsche Bank, ki je privolila v poravnavo z ameriškim regulatorjem zaradi prodaje spornih hipotekarnih vrednostnih papirjev pred svetovno finančno krizo, ter italijanska Monte dei Paschi di Siena, ki je zaprosila za državno pomoč.

V EURV zadnjem tednu (16.12.2016 - 23.12.2016)Letos (31.12.2015 -23.12.2016)*
Svet - MSCI World* +0,23 % +10,03 %
ZDA - S&P 500* +0,23 % +15,19 %
Evropa - DJ STOXX 600*

-0,01 %

-1,59 %

Japonska - Topix* -0,34 % +6,94 %
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* -1,75 %

+10,22 %

* donosnost cenovnega indeksa v EUR, vir: Bloomberg.

Oči evropskega finančnega trga so bile v tednu pred božičem uprte v bančni sektor. Najstarejša še delujoča banka Monte dei Paschi di Siena po pričakovanjih ni zbrala dovolj svežega kapitala, zato je vlada novega italijanskega premiera Paola Gentilonija odobrila nov 20 milijard evrov velik sklad za pomoč italijanskim bankam v težavah. Kot velevajo pravila Evropske unije, bodo breme reševanja banke, ki se je v težavah znašla zaradi 360 milijard evrov slabih posojil, nosili tudi zasebni vlagatelji. Kljub vsemu pa bodo po zagotovilih tamkajšnje vlade izvzete fizične osebe, kar v evropskih krogih vzbuja mešane občutke. Trgovanje z delnicami Monte dei Paschi di Siena je bilo v petek, dan po odločitvi, zaustavljeno, novica pa je blagodejno vplivala na ceno delnice konkurenčne banke Intesa Sanpaolo, ki se je povzpela na 8-mesečni vrh. Predpraznično trgovanje v evropski finančni panogi je zaznamovala še novica o poravnavi Deutsche Bank ter Credit Suisse z ameriškimi preiskovalnimi organi. Za svojo vlogo v hipotekarni krizi se bo prva pokesala s 7,2 milijarde ameriških dolarjev, druga pa 5,3 milijarde dolarjev globe. Največji nemški banki je grozilo do 14 milijard dolarjev kazni, zato je trg novico sprejel z odobravanjem; tečaj delnice je ob petkovi otvoritvi trgovanja poskočil za 5 %. Navdušenje se je do konca dneva ohladilo, tako da so delnice Deutsche Bank predbožični teden zaključile z 2,3-odstotno izgubo. Kljub relativno pomembnim novicam za bančni sistem na stari celini je evropski delniški indeks teden sklenil na skoraj identični vrednosti, kot ga je začel.

Tudi ameriški delniški indeksi so se v tedenski primerjavi le malo spremenili. Med tamkajšnjimi naslovnimi borznimi zgodbami se je večkrat omenjal indeks DIJA (The Dow Jones Industrial Average), ki se je približal mejniku 20.000 indeksnih točk, a ga še ni presegel. Med pomembnejšimi objavami onkraj Atlantika je spodbudna novica prišla z Univerze v Michiganu, ki objavlja raziskave o razpoloženju ameriških potrošnikov. Indeks zaupanja potrošnikov se je namreč decembra povzpel na 14-letni vrh, a se je izboljšanje nekoliko upočasnilo v primerjavi s takojšnjim skokom po volitvah v novembru. Po Trumpovi zmagi so očitno Američani optimistični glede svojega finančnega stanja in gospodarstva ZDA. Pozitivno vzdušje pa je moč zaznati tudi na ameriškem nepremičninskem trgu. Prodaja novih hiš in stanovanj v ZDA se je novembra v primerjavi z oktobrom povišala za 5,2 % (prevedeno na letno raven), višja pa je bila tudi prodaja rabljenih stanovanj, ki je dosegla najvišjo raven po februarju 2007.

Ples na borznem parketu oziroma gibanje ključnih indeksov ne zavisi le od gospodarskih objav in napovedi ter poslovnih rezultatov podjetij, temveč tudi od geopolitičnih tveganj (nemiri, teroristični napadi itd.), ki načeloma vplivajo na obseg negotovosti. Vendar pa v minulem tednu geopolitični pretresi niso imeli omembe vrednega vpliva na gibanje delniških indeksov. Medtem ko so mediji obširno poročali o napadu na božičnem sejmu v Berlinu, o streljanju v muslimanskem verskem centru v središču Züricha ter o atentatu na ruskega veleposlanika v Turčiji, je bila pozornost vlagateljev očitno usmerjena drugam.Vsako novo teroristično dejanje je na finančnih trgih manj opazno; zdi se, kot da bi vlagatelji postajali čedalje odpornejši na tovrstne dogodke.

Res pa je tudi, da so v predprazničnem tednu vlagatelji z delnicami trgovali precej manj kot v minulih tednih. Tako je denimo v petek promet z delnicami, vključenimi v ameriški indeks S&P, znašal manj kot 50 odstotkov 30-dnevnega povprečja. Likvidnost je bila nižja tudi na evropskih finančnih trgih, kjer je bilo število delnic, ki so v preteklem tednu zamenjale lastnika, kar za 27 % nižje od povprečja zadnjih 30 dni. Kot vse kaže, so tudi vlagatelji že praznično razpoloženi.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Anja Cajner
Anja Cajner

Namestnica direktorja sektorja za nadzor nad tveganji

Vsi članki avtorja