31. 03. 2014

Na gibanje kapitalskih trgov so močno vplivala pričakovanja vlagateljev glede ukrepov centralnih bank ter vlad. Medtem ko so dobri gospodarski podatki v ZDA povečali verjetnost zniževanja denarnih spodbud centralne banke, kar se je odrazilo v padcu cen delnic, je bil proces na Kitajskem obraten. Umirjanje krize v Ukrajini je dvignilo tečaje ruskih delnic ter zniževalo negotovost vlagateljev širom zemeljske oble.

RegijaV zadnjem tednu (21.4.2014-28.4.2014)Letos (31.12.2013- 28.4.2014)*
Svet - MSCI World +0,83% +0,31%
ZDA - S&P 500 -0,17% +0,76%
Evropa - DJ STOXX 600 +1,78% +1,68%
Japonska - Topix +3,35% -6,60%
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets +4,55% -1,52%

* Donosnost cenovnega indeksa v EUR; vir: Bloomberg.

V ZDA je najbolj odmevala objava rasti potrošnje gospodinjstev kot posledica rasti dohodkov. To je močan pokazatelj ekonomskega okrevanja ameriškega gospodarstva, saj kar 70 % strukture bruto domačega proizvoda (BDP) predstavlja prav potrošnja. Pozitivne novice prihajajo tudi z ameriškega trga dela, ki kaže na postopno, a zanesljivo okrevanje. Število novih prosilcev za nadomestilo ob brezposelnosti je namreč ponovno upadlo in je na najnižji stopnji od novembra lani. Pozitivno je presenetilo tudi 2,2-odstotno povečanje naročil trajnih dobrin. Kljub pozitivnim makroekonomskim novicam so ameriški borzni indeksi pretekli teden rahlo upadli. Razlog je predvsem v tem, da dobre gospodarske objave dvigujejo verjetnost in časovno oddaljenost zmanjševanja denarnih spodbud s strani ameriške centralne banke (Fed), svoje pa so dodali tudi rezultati stres testov ameriških bank. Fed namreč enkrat letno opravi stres test večjih ameriških bank, s čimer želijo preprečiti, da bi se ponovila zgodba iz leta 2008, ki je spravila na kolena ameriški finančni sistem. Izmed 30 bank, vključenih v test, jih namreč 5 testa ni opravilo, med njimi ena največjih bank Citigroup, medtem ko sta prav tako pomembni, Goldman Sachs Group in Bank of America, test komaj opravili.

Rast evropskih delniških indeksov je predvsem posledica pričakovanj vlagateljev, da bo Evropska centralna banka (ECB) povečala spodbude z namenom podpore trenutno krhkega okrevanja evropskega gospodarstva in preprečevanja tveganja deflacije. Poleg tega je spodbudno tudi povečanje ekonomskega zaupanje v evroobmočju in povečanje maloprodaje v Nemčiji, ki je preseglo pričakovanje analitikov. Nekoliko je k rasti na kapitalskih trgih prispevala tudi umiritev krize v Ukrajini, saj se je umirjanje negotovosti čutilo tudi na evropskih borzah.

Visoka rast japonskega delniškega indeksa v preteklem tednu je posledica več dejavnikov. Zaradi nizke pričakovane inflacije in načrtov japonske vlade za zagon gospodarstva analitiki vedno bolj pričakujejo še ohlapnejšo monetarno politiko japonske centralne banke. Poleg tega se je stopnja brezposelnosti znižala na šestletni minimum 3,6 %. Dodatno pa so pozitivno vplivali tudi dobri ekonomski podatki v ZDA ter pričakovanja glede nadaljnjih spodbud kitajskemu gospodarstvu.

Delniški indeksi razvijajočih se držav so v preteklem tednu močno porasli. Na Kitajskem vlagatelji pričakujejo, da bo tamkajšnja vlada sprostila spodbude za povečevanje gospodarske rasti, potem ko se gospodarska rast že peti zaporedni mesec umirja. Kitajski premier je namreč že dejal, da ima vlada pripravljene ukrepe za spodbujanje gospodarske rasti. Indija je v zadnjem času izboljšala javno bilanco, prav tako pa upada tudi inflacija, zaradi česar so jo ugodno ocenili tudi analitiki pomembnejših investicijskih bank. Delniški trgi v Rusiji so občutno porasli, potem ko so se razmere v Ukrajini začele umirjati. Razlog za rast vrednosti delnic v Braziliji pa je predvsem nadaljnje slabšanje podpore trenutne predsednice vlade Dilme Rousseff pred volitvami oktobra letos. Podpora predsednici namreč že dalj časa pada, gospodarska rast se ohlaja, javni dolg pa povečuje. Zadnje znižanje bonitetne ocene države ter protesti nakazujejo na zamenjavo politike v tej državi. Slednja pa prinaša bolj optimistični pogled v gospodarsko prihodnost Brazilije.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Rok Brezigar
Rok Brezigar

Višji upravitelj premoženja

Vsi članki avtorja