18. 08. 2014

Dogajanje na svetovnih borznih trgih so pretekli teden krojili dobri poslovni rezultati ameriških družb, gospodarski podatki, ki nakazujejo počasnejše zmanjševanje denarnih spodbud gospodarstvu v ZDA in dodatne denarne spodbude v EU, ter odsotnost dodatnega zaostrovanja razmer v Ukrajini.

 

RegijaV zadnjem tednu (8.8.2014-15.8.2014)Letos (31.12.2013- 15.8.2014)*
Svet - MSCI World +1,63% +6,31%
ZDA - S&P 500 +1,44% +8,96%
Evropa - DJ STOXX 600 +1,48% +0,44%
Japonska - Topix +3,24% +3,32%
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets +3,00% +10,39%

* Donosnost cenovnega indeksa v EUR;

vir: Bloomberg.

V ZDA se zaključuje obdobje objav o poslovanju ameriških družb v drugem četrtletju letošnjega leta. V povprečju so največje ameriške družbe, vključene v delniški indeks S&P 500, dosegle 8,2 odstotno rast dobičkov in 4,4 odstotno rast prihodkov v primerjavi z enakim obdobjem v lanskem letu. Povečan obseg poslovanja je razviden tudi iz števila novo ustvarjenih delovnih mest, ki je v juliju doseglo najvišjo raven v zadnjih 13 letih. Hkrati ostajajo inflacijska pričakovanja relativno nizka, kar daje ameriški centralne banki dodaten manevrski prostor za počasno umikanje denarnih spodbud gospodarstvu. V preteklem tednu je tako donosnost 10-letnih ameriških državnih obveznic padla na najnižjo raven v zadnjem letu dni (2,34 %), kar povečuje relativno privlačnost ameriških delnic v primerjavi z obveznicami in znižuje dolžniško breme ZDA. Na ravni posameznih podjetij, ki v preteklem tednu niso dosegla pričakovanj analitikov, je druga največja trgovska veriga v ZDA, Macy’s, ki je v preteklem četrtletju dosegla le 3,4-odstotno rast prodaje, medtem ko so analitiki pričakovali 3,9-odstotno rast. Iz družbe so sporočili, da se je povečal delež prodaje v diskontnih trgovinah, kar je negativno vplivalo na marže, vendar pričakujejo izboljšanje že v tretjem četrtletju.

Pretekli teden je bila objavljena prva ocena gospodarske rasti evroobmočja v drugem četrtletju. Medtem ko je Nemčija, ki je v zadnjih letih veljala za lokomotivo evropskega gospodarstva, beležila negativno gospodarsko rast v višini -0,2 % in Francija ničelno gospodarsko rast, je Španija na krilih sprejetih strukturno-varčevalnih reform v zadnjih letih dosegla najvišjo gospodarsko rast po letu 2007 (+0,6 %). Tudi zaradi spodbudnih španskih gospodarskih podatkov je predsednik ECB, Mario Draghi, ponovno pozval države članice k dodatnim strukturno-varčevalnim reformam.

Razloge za upad nemškega BDP lahko delno pripišemo ukrajinski krizi oz. medsebojnim sankcijam med EU in Rusijo, ki negativno vplivajo na mednarodno trgovino. Slednje se kaže predvsem v nižjem izvozu nekaterih nemških podjetij v Rusijo in posledično tudi že v prvih znižanjih napovedi o letošnjem poslovanju nemških družb (npr. Adidas in Henkel). K postopni umiritvi razmer bi lahko pripeljali včeraj začeti pogovori zunanjih ministrov Rusije, Ukrajine, Francije in Nemčije v Berlinu, katerih cilj je prekinitev ognja v Ukrajini.

Zaradi povečane negotovosti, ničelne gospodarske rasti in zaradi najnižje inflacije v zadnjih petih letih vlagatelji pričakujejo še ohlapnejšo denarno politiko, s katero bo ECB skušala omiliti posledice Rusko-Ukrajinskega spora in spodbuditi gospodarsko okrevanje v Evropi. Pričakovanja o ohlapnejši denarni politiki so se pretekli teden že odrazila v zniževanju donosnosti evropskih obveznic. Donosnost nemške 10-letne državne obveznice je tako prvič upadla pod 1 %, donosnost 2-letne državne obveznice pa je večino preteklega tedna vztrajala v negativnem območju, kar pomeni, da kupci teh obveznic plačujejo obresti za varnost, ki jo nudijo 2-letne nemške državne obveznice.

Odsotnost dodatnega zaostrovanja razmer v Ukrajini je pozitivno vplivalo tudi na donosnost japonskih delnic in delnic trgov v razvoju. Ruski delniški indeks MICEX je v preteklem tednu dosegel kar 5,41 odstotno donosnost, h kateri je znatno pripomogla izjava ruskega predsednika Vladimirja Putina med obiskom Krima, da bo naredil vse za konec prelivanja krvi v Ukrajini. Poleg vse mirnejše retorike med Rusijo in Zahodom so k donosnosti trgov v razvoju pripomogli tudi obeti o počasnejšem umiku denarnih spodbud v ZDA in napovedi dodatnih denarnih spodbud v Evropi, kar upočasnjuje odliv kapitala iz razvijajočih se trgov.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

mag. Matej Mazi, CFA
mag. Matej Mazi, CFA

Namestnik direktorja sektorja investicijskih skladov

Vsi članki avtorja