12. 09. 2016

Pretekli teden kapitalski trgi niso navdušili, saj so delniški tečaji v povprečju upadli. Delniške naložbe je v večji meri oslabila nespremenjena politika ECB in izjave dveh ameriških bankirjev, ki sta izrazila naklonjenost dvigu obrestnih mer že na septembrskem zasedanju ameriške centralne banke.

V EURV zadnjem tednu (2.9.2016 - 9.9.2016)Letos (31.12.2015 -9.9.2016)*
Svet - MSCI World* -1,99 % -0,48 %
ZDA - S&P 500* -2,85 % +0,86 %
Evropa - DJ STOXX 600*

-1,40 %

-5,55 %
Japonska - Topix* +0,92 % -0,82 %
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* +0,61 %

+10,94 %

* donosnost cenovnega indeksa v EUR, vir: Bloomberg.

V četrtek so bile oči finančne javnosti uprte v zasedanje Evropske centralne banke. Ta po pričakovanjih ni posegla po dodatnih ukrepih, saj trenutna tveganja, vključno z izstopom Velike Britanije iz Evropske unije, po mnenju bančnikov vsaj zaenkrat ne predstavljajo nevarnosti za okrevanje evroobmočja. Obrestne mere so ostale nespremenjene, program odkupovanja obveznic pa ostaja na ravni 80 milijard EUR mesečno vsaj do marca prihodnje leto. Kljub nekaterim kritikom je predsednik ECB Mario Draghi ponovno poudaril, da nedavno sprejeti ukrepi učinkujejo, hkrati pa izpostavil, da zgolj denarni ukrepi niso zadostni in da je za okrevanje evropskega gospodarstva bistvena tudi hitra in učinkovita izvedba strukturnih reform. Odločitev ECB je sicer okrepila vrednost evra, vendar pa negativno vplivala na kapitalske trge.

Na drugi strani Atlantika v preteklem tednu ni bilo večjega števila objav, še najbolj sta izstopala podatka s trga dela in podatek o aktivnosti v storitvenem sektorju. Medtem ko trg dela nadaljuje po poti okrevanja - v tednu, ki se je končal 2. septembra, je za nadomestila za brezposelnost zaprosilo le 259.000 Američanov, kar je manj od pričakovanj -, je nasprotno razočarala objava podatkov o storitveni aktivnosti. Ta se je avgusta upočasnila na najnižjo raven v zadnjih šestih letih. Kljub malce slabšim podatkom v zadnjem tednu pa je splošna slika ameriškega gospodarstva še vedno solidna in predvideva 3 % gospodarsko rast, prevedeno na letno raven v tretjem četrtletju. Posledično se v ameriški centralni banki krepi pritisk na dvig ključne obrestne mere že na septembrskem zasedanju, kar je ključno za petkov in tudi tedenski upad delniških tečajev.

Težko pričakovana je bila onkraj luže v preteklem tednu tudi že tradicionalna predstavitev nove različice pametnega telefona iPhone ameriškega tehnološkega velikana Apple. Novinec s številko 7 je sicer trgu ponudil kar deset novosti, ki bodo razveselile marsikaterega ljubitelja, vendar pa najnovejši različici izdelka, ki predstavlja več kot polovico prodaje podjetja, ni uspelo potešiti pričakovanj vlagateljev. Vrednost delnice je posledično upadla za 2,4 odstotka. Nasprotno pa je objava Appla, da v njihovo trgovino App Store prihaja video igrica Super Mario Run, ki trenutno sodi med najbolj priljubljene video igre, povzročila kar 13-odstoten poskok vrednost delnic družbe Nintendo, saj bo pozitivno vplivala na prodajo podjetja.

Ob robu srečanja voditeljev najmočnejših držav na svetu sta Rusija in Savdska Arabija, dve največji svetovni proizvajalki nafte, sklenili dogovor za sodelovanje pri stabilizaciji cene črnega zlata. Cena severnomorske nafte Brent je tako po izjavi poskočila nad 49 dolarjev, a je 5-odstotna rast hitro uplahnela, potem ko je savdski minister za energijo poudaril, da za zdaj ni potrebe po zamrznitvi proizvodnje.

Največja država s trgov v razvoju, Kitajska, je v avgustu na račun povečanega uvoza premoga in drugih surovin poročala o rasti uvoza za 1,5 odstotka, kar je prvič v skoraj dveh letih in prijetno presenečenje v primerjavi s predhodnim mesecem, ko je bilo na letni ravni zabeleženo 12,5-odstotno znižanje. Rast cen surovin sicer deloma predstavlja pomemben dejavnik rasti uvoza, a povečanje odraža tudi močnejše domače povpraševanje. Slednje poleg izboljšanja stanja drugega največjega svetovnega gospodarstva nakazuje tudi na boljše obete za kitajske proizvajalce. Znake izboljšanja je zabeležil tudi izvoz, ki je na račun krepitve povpraševanja iz Amerike, Evrope in Japonske upadel za manj od pričakovanj.   

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

mag. Bianka Logar
mag. Bianka Logar

Namestnica direktorja Sektorja upravljanja portfeljev

Vsi članki avtorja