04. 12. 2017

Pričakovanja glede sprejema Trumpove davčne reforme so se pretekli konec tedna uresničila, kar je znova pognalo ameriške delnice na rekordne ravni, v ospredju zanimanja tržnih udeležencev pa je bil tudi dogovor članic in nečlanic OPEC-a o nadaljevanju omejenega črpanja nafte do konca leta 2018. Po nadpovprečno visokih rasteh v letošnjem letu so bile pretekli teden najbolj na udaru delnice tehnoloških podjetij ter družb s trgov v razvoju.

V EURV zadnjem tednu (24.11.2017-1.12.2017)Letos (31.12.2016-1.12.2017)*
Svet - MSCI World* +0,71 % +7,13 %
ZDA - S&P 500* +1,79 % +6,53 %
Evropa - DJ STOXX 600*

-0,68 %

+9,63 %

Japonska - Topix* +0,69 % +11,29 %
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* -3,12 %

+17,23 %

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR, vir: Bloomberg.

Pričakovanja vlagateljev glede sprejetja nove davčne reforme so v preteklem tednu dvigovala delniške tečaje v ZDA. Verjetnost za sprejetje reforme se je okrepila konec tedna, ko je senator Mitch McConnel sporočil, da so republikanci zbrali dovolj glasov za sprejem reforme ter s tem tlakovali pot najpomembnejšemu gospodarskemu dosežku Trumpove administracije. Grenak priokus onkraj luže je v petek vnesla novica, da je nekdanji svetovalec za nacionalno varnost ZDA, Michael Flynn, pripravljen pričati proti ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu glede ruskega vmešavanja v ameriške volitve. Ameriške delnice so takoj po objavi novice izgubile 1,6 % vrednosti. A že tekom dneva so na krilih optimizma zaradi učinkov davčne reforme na gospodarstvo delniški trgi nadoknadili izgubljeno, ameriški delniški indeks Dow Jones pa je hkrati prvič presegel mejo 24.000 točk. Po trgovanju v noči na soboto je senat z 51 glasovi za (od 100) sprejel med vlagatelji težko pričakovano davčno reformo, kar je sodeč po terminskih pogodbah vneslo optimizem na borze tudi na začetku tega tedna.

V ospredju pozornosti vlagateljev je bilo v preteklem tednu tudi dogajanje na naftnem trgu. Skladno s pričakovanji tržnih udeležencev so se članice in nečlanice OPEC-a na četrtkovem zasedanju na Dunaju dogovorile o podaljšanju programa omejenega črpanja nafte, ki sicer poteče marca 2018. Države članice in nečlanice Opeca, z Rusijo na čelu, bodo kot odgovor na presežno količino ponudbe na trgu, nadaljevale z 1,8 mio sodčkov manj načrpane nafte dnevno vsaj še do konca leta 2018. Rast cene severnomorske nafte Brent, ki se je od letošnjega dna doseženega v juniju zvišala že za več kot 30 % (v evrih), se je posledično nadaljevala tudi pretekli teden. Cena črnega zlata je tako teden zaključila nad 63 dolarji za sodček, kar predstavlja najvišjo raven vse od julija 2015.

Precej manj spodbudno je bilo dogajanje na trgu industrijskih kovin, kjer so v povprečju vse pomembnejše kovine beležile tedenski upad vrednosti, kar se je odrazilo v močnem znižanju tečajev delnic družb s trgov v razvoju. K slednjemu so še dodatno pripomogle nekoliko slabše gospodarske objave z azijske celine, kjer velja izpostaviti nadaljevanje upočasnjene rasti proizvodne aktivnosti na Kitajskem. Anketni indeks prihodnje proizvodne aktivnosti manjših in srednje velikih podjetij (Caixin/Markit PMI indeks) je namreč z vrednostjo 50,8 v novembru zaostal tako za napovedmi analitikov kot tudi vrednostmi predhodnega meseca (51,0). Kazalnik sicer še vedno nakazuje na rast proizvodnega sektorja na Kitajskem, a z upočasnjeno stopnjo.

Zaključuje se sezona objav poslovnih rezultatov družb za tretje četrtletje. Evropska in ameriška podjetja so v omenjenem obdobju v povprečju presegla pričakovanja analitikov tako z rastjo prihodkov kot tudi z rastjo dobičkov, s čimer še naprej podpirajo vrednotenja na delniških trgih. V preteklem tednu so bili sicer najbolj na udaru tečaji delnic tehnoloških družb, kar lahko vsaj deloma pripišemo dejstvu, da bodo koristi nove davčne reforme, ki med drugim predvideva znižanje korporativnega davka s 35 % na 20 % zelo verjetno najmanjše ravno za tehnološka podjetja, saj ta že sedaj plačujejo precej nižje davke, večinoma tudi po nižji stopnji od znižanega predloga.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Mateja Šivec

Upraviteljica premoženja

Vsi članki avtorja