21. 07. 2014

Pretekli teden so se kapitalski trgi sprva negativno odzvali na sestrelitev malezijskega potniškega letala na ukrajinsko-ruski meji. Že dan kasneje pa je večina delniških indeksov po svetu porasla, saj se je strah vlagateljev, da bo incident sprožil nestabilnost mednarodnih razsežnosti z znatnim vplivom na mednarodni kapitalski trg, polegel. ZDA in države Evropske Unije bi namreč lahko zaradi višje podpore domače javnosti naredile odločnejši korak k uvedbi hujših ekonomskih sankcij, usmerjenih proti Rusiji, s tem pa prisilile Putina, da odločilno pripomore k umiritvi razmer na vojnem območju.

RegijaV zadnjem tednu (11.7.2014-18.7.2014)Letos (31.12.2013- 18.7.2014)*
Svet - MSCI World +1,10% +7,11%
ZDA - S&P 500 +1,17% +9,16%
Evropa - DJ STOXX 600 +0,82% +3,47%
Japonska - Topix +1,20% +2,62%
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets +1,06% +8,16%

* Donosnost cenovnega indeksa v EUR; vir: Bloomberg.

Poleg omenjenega konflikta vedno bolj nestabilen postaja tudi Bližnji Vzhod, saj je izraelska vojaška operacija v Gazi terjala že več kot 500 žrtev na palestinski strani. Kljub velikim človeškim tragedijam na omenjenih območjih investitorji omenjena konflikta zaenkrat ocenjujejo kot lokalno omejena in brez resnejših možnosti za širitev. Pozornost vlagateljev je bila tako usmerjena v makroekonomske objave, rezultate podjetij za drugo četrtletje letošnjega leta, prevzemne aktivnosti in signale, ki jih na trg pošiljajo centralne banke.

V ZDA so bile gospodarske objave brez izrazitih posebnosti. Pričetek gradenj stanovanjskih nepremičnin je nepričakovano upadel v juniju, rahlo je razočarala tudi prodaja na drobno. Po drugi strani je indeks vodilnih indikatorjev v juniju zrasel že peti mesec zapored. Število Američanov, ki zaprošajo za nadomestila za brezposelnost, se je ponovno zmanjšalo, kar kaže na nadaljevanje že dalj časa trajajočega pozitivnega trenda na trgu delovne sile.

Okoli 77 odstotkov podjetij, vključenih v indeks S&P 500, ki so že razkrila podatke o poslovanju za drugo četrtletje letošnjega leta, je preseglo pričakovanja analitikov glede višine dobička, medtem ko je 70 % podjetij preseglo tudi pričakovanja o višini prihodkov. Med bolj zvenečimi podjetji so pozitivno presenetili tehnološki velikani: Amazon, Google in Intel. Cena delnic slednjega je na tedenskem nivoju porasla največ po letu 2011, in sicer za 7,8 % na krilih obetavnih napovedih prodaje polprevodnikov za tretje četrtletje 2014, kar ima sicer širši pozitivni vpliv, saj  kaže tudi na rast prodaje osebnih računalnikov. Po drugi strani se je opazno znižala cena delnic podjetja Twitter (- 3,3 %) na podlagi komentarja Ameriške centralne banke, da bi lahko bile cene delnice nekaterih internetnih in biotehnoloških podjetij že predrage. Omenjeni komentar Janet Yellen je bil precej medijsko odmeven, je pa potrebno dodati, da je hkrati izrazila prepričanje, da je delniški trg kot celota vrednoten v skladu z zgodovinskimi povprečji. Njen komentar glede celotnega trga bi lahko razumeli v smeri, da ameriška centralna banka ne bo posegla po večjih restriktivnih ukrepih, vsaj dokler se cene delnic v povprečju ne bodo povečevale bistveno hitreje od rasti dobičkov na delnico.

K dobremu vzdušju na borznem parketu so pripomogle tudi prevzemne aktivnosti podjetij, ki so v letošnjem letu skoraj tedenska stalnica. Podjetje Twenty – First Century Fox naj bi bilo pripravljeno plačati več kot 85 USD za delnico podjetja Time Warner, cena delnic slednjega se je na podlagi teh novic v preteklem tednu podražila za več kot 20%. Med ostalimi večjimi posli velja omeniti tudi nakup tobačne družbe Lorillard, ki je vodilni proizvajalec elektronskih cigaret, s strani konkurenčnega podjetja Reynolds American za 25 milijard USD.

Indeks S&P 500 je teden končal z 0,5 % rastjo (v EUR: + 1,17%) le malenkost pod rekordno vrednostjo. V tem tednu bodo na razpoloženje na kapitalskih trgih pomembno vplivali nadaljnji razvoj dogodkov na kriznih območjih in objave rezultatov poslovanja ter napovedi podjetij za prihodnje obdobje.  Podatke bodo med drugimi objavili: McDonald's, Boeing, Apple in Microsoft.

Za konec se dotaknimo še enega izmed obrobnih trgov. Ob koncu tedna je bilo na slovenskem borznem parketu čutit razočaranje vlagateljev, ki so pričakovali, da bo sklep vlade glede zaustavljene privatizacije morda preklican že tekom preteklega tedna.

 

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Simon Logar, mag.
Simon Logar, mag.

Direktor sektorja investicijskih skladov

Vsi članki avtorja