13. 06. 2016

Negotovost glede izstopa Velike Britanije iz Evropske unije je pretekli teden premikala kapitalske trge. Umik vlagateljev iz bolj tveganih delniških v bolj varne obvezniške naložbe je ob stalnem nakupovanju centralnih bank zahtevane donosnosti državnih obveznic varnih evrskih držav znižal na rekordno nizke nivoje.

V EUR V zadnjem tednu (3.6.2016 - 10.6.2016) Letos (31.12.2015 - 10.6.2016)*
Svet - MSCI World* -0,37 % -3,51 %
ZDA - S&P 500* +0,28 % -1,20 %
Evropa - DJ STOXX 600*

-2,45 %

-8,99 %
Japonska - Topix* -0,42 % -6,32 %
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* +1,37 % -0,05 %

* donosnost cenovnega indeksa v EUR, vir: Bloomberg.

Najpomembnejša postranska stvar na svetu, nogomet, je vlagatelje minuli konec tedna za trenutek odnesla z borznih tečajnic in grafov pred televizijske sprejemnike. V petek se je namreč v Franciji začelo Evropsko prvenstvo v nogometu, ki bo naslednje štiri tedne razveseljevalo nogometne navdušence in polnilo blagajne gostincem.

Manj veselja so prejšnji teden prinesli delniški trgi. Predsednica ameriške centralne banke (Fed), Janet Yellen, je sicer v ponedeljek v Philadelphiji nakazala na preložitev dviga ključne obrestne mere z junijskega na poznejši termin, zaradi česar so trgi v začetku tedna pridobivali na vrednosti. V drugi polovici tedna je objava javnomnenjskih anket glede izstopa Velike Britanije iz Evropske unije skazila veselje na borzi. Indeks VIX, ki je poznan kot mera strahu vlagateljev na delniških trgih, je do konca tedna poskočil na najvišje nivoje v zadnjih treh mesecih.

Predsednica Fed-a je v svojem nastopu izrazila prepričanje, da je ameriško gospodarstvo na poti rasti in potrdila naklonjenost dvigu ključne obrestne mere. Hkrati je posredno nakazala, da bo zaradi slabših podatkov s trga dela ter tveganj, povezanih s Kitajsko in izstopom Velike Britanije iz Evropske unije, odločitev o dvigu najverjetneje začasno preložila. Po podatkih Bloomberga je tako verjetnost za dvig na junijskem zasedanju nična, trgi pa realne možnosti za dvig vidijo šele od septembra dalje. Podatek je pozitivno vplival na delniške trge. Delniški indeks S&P500 je do srede pridobil slab odstotek in je (merjeno v dolarjih in vključujoč dividende) že presegel najvišje vrednosti v zgodovini. Odlog je pozitivno vplival tudi na ameriške državne obveznice, zahtevana donosnost 10-letnih obveznic je namreč upadla na 1,63 % in se s tem zelo približala nivojem iz leta 2012, ko je bila donosnost pri 1,43 % najnižja vse od leta 1962.

Na drugi strani je v Evropi prisotna vse večja negotovost glede morebitnega izstopa Velike Britanije iz Evropske unije. Javnomnenjske ankete, ki so bile objavljene v drugi polovici prejšnjega tedna, so pokazale, da kar 55 % Britancev podpira izstop iz Evropske unije, kar je potisnilo svetovne borzne indekse opazno navzdol. Britanski funt je padel na osem tedensko dno in je tako od začetka leta izgubil že dobrih 7 %. Čez konec tedna je bila v časniku Observer objavljena še anketa analitske hiše Opinium, ki je pokazala milejšo sliko, in sicer 44 % za obstanek in 42 % za izstop. Medtem na London School of Economics ocenjujejo, da se bo slaba tretjina volivcev o glasovanju odločila šele teden pred referendumom, od tega pa polovica šele na dan referenduma.

Ta teden bodo oči investitorjev uprte v zasedanje japonske in ameriške centralne banke. Medtem ko za Fed vlagatelji pričakujejo ohranitev ključne obrestne mere pri 0,5 %, pa na Japonskem pričakujejo dodatne denarne spodbude gospodarstvu. Ob tem naj povemo še, da je zahtevana donosnost desetletnih japonskih državnih obveznic tudi na podlagi pričakovanj o novih ukrepih prejšnji teden upadla  na -0,157 %, kar je zgodovinsko najnižja vrednost.

Nazaj