02. 02. 2015

Makroekonomski podatki o stanju ameriškega gospodarstva, poslovni rezultati družb ter politične napetosti v Grčiji so vnesle negotovost in poskrbele za volatilen teden na kapitalskih trgih.

RegijaV zadnjem tednu (16.1.2015-23.1.2015)*Letos (31.12.2014 - 23.1.2015)*
Svet - MSCI World* -2,06% +5,18%
ZDA - S&P 500* -3,05% +3,87%
Evropa - DJ STOXX 600* -0,90% +7,16%
Japonska - Topix* +0,91% +10,16%
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* -3,24% +7,79%

*Donosnost cenovnega indeksa v EUR, vir: Bloomberg.

Onkraj celine so bile v preteklem tednu v ospredju objave o stanju ameriškega gospodarstva. To se je v zadnjem četrtletju preteklega leta okrepilo za 2,6 % (prevedeno na letno raven), kar je manj od pričakovanj in predstavlja upočasnitev v primerjavi s 5 % rastjo, zabeleženo v predhodnem četrtletju. Upad je v večji meri posledica nižje investicijske dejavnosti podjetij in nižje potrošnje s strani države, medtem ko je k porastu gospodarske aktivnosti spodbudno vplivala zasebna potrošnja. Krepitev počutja ameriškega potrošnika je nakazalo tudi poročilo s strani Univerze v Michiganu, ki je januarja zaradi čedalje boljših razmer na trgu dela in nižjih stroškov energije doseglo najvišjo raven v 11 letih. Pretekli teden je zaznamovalo tudi zasedanje Fed-a, ki ob nizki inflaciji in ohlajanju globalnega gospodarstva, kljub padajoči stopnji brezposelnosti, še vedno odlaša z zaostritvijo denarne politike. Skladno s pričakovanji je Fed na zadnjem zasedanju ohranil časovni okvir povišanja obrestne mere nespremenjen, ki ostaja planiran za sredino letošnjega leta.

V polnem teku na ameriških tleh je tudi sezona objav poslovnih rezultatov družb za zadnje četrtletje preteklega leta. Po trenutno objavljenih podatkih družb, vključenih v S&P indeks, so dobički na letni ravni v povprečju porasli za 5,3 %, kar pa je počasnejša rast kot v predhodnem četrtletju, ko so družbe na letni ravni v povprečju zabeležile porast v višini 11,1 %. Upad cene nafte je namreč močno oklestil dobičke energetskih družb (-23 % na letni ravni), pri čemer je številne družbe pri doseganju rezultatov presenetila še močna krepitev dolarja. Kljub dolarski ranljivosti pa so številne multinacionalke poročale o nadpovprečnih rezultatih, med katerimi velja izpostaviti ameriškega tehnološkega giganta Apple, ki je z rekordno prodajo nove različice pametnega telefona ustvaril kar 18 mrd USD dobička in s tem postavil nov rekord med zaslužkarji. Čeprav objave poslovnih rezultatov družb pošiljajo nekoliko zaskrbljujoče signale, pa je končna ocena trenutno objavljenih poslovnih rezultatov družb še vedno ugodna. 73 % družb, torej več v primerjavi z dolgoletnim povprečjem (63 %), je z objavo poslovnih rezultatov presenetilo pričakovanja analitikov.

Na stari celini je bila pozornost ponovno usmerjena v Grčijo. Visoka zmaga stranke Syriza, ki jo je na položaj zavihtela obljuba o prekinitvi varčevalnih ukrepov prezadolžene države, je v pričetku tedna poskrbela za precejšen pretres v Grčiji. Zahtevana donosnost do dospetja desetletne grške obveznice se je tako povzpela nad 10 %, osrednji borzni indeks pa je na tedenski ravni upadel za 14 %, pri čemer so bile največje poraženke grške banke. Izjava nove vladne politike o razveljavitvi številnih reform in prekinitvi strogega varčevanja je sprva razburila tudi mednarodne finančne trge, ki pa jo je proti koncu tedna že ublažil pogovor z Evropo, v katerem je grška stran omilila prvotno retoriko. Novoizvoljeno vlado in grško prebivalstvo so finančni trgi tako že prvi teden po volitvah spravili na realna tla in jim pokazali, da bo predvolilne obljube težko uresničiti.

Za slabše razpoloženje je v Evropi poskrbela tudi objava o poglobitvi deflacije v območju evra, saj so cene januarja na letni ravni v povprečju upadle za 0,6 %, kar je največ od kriznega leta 2009. Po drugi strani se razpoloženje v nemškem gospodarstvu še vedno izboljšuje. Kazalec gospodarske klime, ki ga meri institut za ekonomske raziskave IFO, se je januarja že tretji mesec zapored, na račun tako boljšega trenutnega stanja kot tudi bolj optimističnih napovedi za prihodnost, zvišal. Porast je bil zabeležen tako v segmentu proizvodnje kot prodaje, dodaten zagon pa se zaradi nizke vrednosti evra s strani izvoznikov pričakuje tudi v prihodnje.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

mag. Bianka Logar
mag. Bianka Logar

Namestnica direktorja Sektorja upravljanja portfeljev

Vsi članki avtorja