23. 03. 2015

Na svetovnih delniških trgih so v preteklem tednu izstopale evropske delnice, ki so v povprečju pridobile na vrednosti. Največ pozornosti je v začetku minulega tedna požel nemški delniški indeks (DAX), ki je prvič v zgodovini presegel 12.000 točk, konec tedna pa je razveselil še britanski delniški indeks FTSE100, ki je prvič v zgodovini prebil mejo 7.000 točk. Razloge za rast gre iskati predvsem v razumevanju investitorjev, da Fed ne bo še tako hitro začel z dvigovanjem obrestnih mer, znakih o podaljšanju finančne pomoči Grčiji ter učinkih programa kvantitativnega sproščanja.

Regija V zadnjem tednu (16.3.2015 - 20.3.2015)* Letos (31.12.2014 - 20.3.2015)*
Svet - MSCI World* -0,19 % +15,79 %
ZDA - S&P 500* -0,70 % +14,22 %
Evropa - DJ STOXX 600* +1,87 % +17,95 %
Japonska - Topix* -0,95 % +25,33 %
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* -0,19% +13,09 %

*Donosnost cenovnega indeksa v EUR, vir: Bloomberg.

Prejšnji teden je predsednica ameriške centralne banke (Fed) Janet Yellen v svojem govoru nakazala, da bodo obrestne mere ostale nespremenjene dalj časa, kot je bilo to sprva mišljeno, saj so inflacijska pričakovanja še vedno prenizka, da bi upravičila dvig obrestne mere. Na odločitev o dvigu obrestnih mer bo vplivala hitrost zniževanja stopnje brezposelnosti in z njo rast plač, ter posledično inflacijska pričakovanja. Brezposelnost je v februarju znašala 5,5 %, napoved Fed pa je, da bo do konca leta znašala med 5 % in 5,2 %. Novica je pozitivno vplivala na ameriške delniške indekse, ki so, merjeno v dolarjih, pridobili na vrednosti. Zaradi odloga dviga obrestnih mer se je ustavila tudi rast dolarja proti evru, kar je vplivalo tudi na ceno nafte, ki je končala pri 46 USD (WTI) in 55 USD (Brent) za sodček.

Kvantitativno sproščanje Evropske centralne banke (ECB), ki je vplivalo na znižanje tečaja evra, kar posledično pozitivno vpliva na evropske izvoznike in pričakovanja vlagateljev o povečani prodaji in dobičkih izvoznih družb. Vse omenjeno opazimo tudi v rasti cen evropskih delnic. Tako je v preteklem tednu nemški delniški indeks (DAX), prvič v zgodovini presegel vrednost 12.000 točk, britanski FTSE100 pa je prvič presegel 7.000 točk.

Poleg že omenjenega odkupovanja obveznic s strani ECB je v drugi polovici preteklega tedna vlagatelje dodatno opogumila odločitev držav članic EU, da bo Grčiji dovoljena naslednja tranša pomoči, vendar pod pogojem, da v naslednjih dneh pripravijo seznam specifičnih reform. Po objavi je grški delniški indeks pridobil 2,9 % vrednosti. Novica je vplivala tudi na krepitev evra proti dolarju, ki se je odbil od najnižjega nivoja po decembru 2002 in samo v petek pridobil 1,7 %.

Poleg kvantitativnega sproščanja ECB nadaljuje s programom ciljno usmerjenih operacij dolgoročnega financiranja (TLTRO). Tokrat je bila ponujena obrestna mera na posojilo postavljena pri ključni obrestni meri ECB 0,05 % letno, kar je za 10 bazičnih točk nižje kot v prejšnjih dveh avkcijah. Banke so si tako na tretji avkciji, ki je potekala prejšnji teden, izposodile skupaj 97,8 mrd EUR, kar je preseglo pričakovanja pri približno 40 mrd EUR.

Nizke obrestne mere je izkoristila tudi Slovenija, ki se je uspešno zadolžila z izdajo 20-letne obveznice v višini 1 mrd EUR in kuponsko obrestno mero 1,5 %. Ob tem, da gre za najcenejšo zadolžitev v zgodovini samostojne države in dejstvih, da je povpraševanje po obveznicah za 30 % preseglo ponudbo ter da je donosnost do zapadlosti nižja od primerljivih španskih in italijanskih obveznic, to odraža veliko zaupanje mednarodnih investitorjev v Republiko Slovenijo. Največ zanimanja za nakup so pokazali investitorji iz Nemčije in Avstrije, ki so skupaj pokupili 40 % izdaje. Pridobljena sredstva bodo namenjena financiranju državnega proračuna za letošnje in deloma tudi za prihodnje leto.

Od podjetniških novic je potrebno izpostaviti podjetje Biogen Idec, ki je sporočilo izjemno uspešne rezultate pri testiranju zdravila za Alzheimerjevo bolezen, ki je v zaključni fazi razvoja. Cena delnice podjetja je od decembra lani, ko so izdali prve rezultate testiranja, do sedaj zrasla za 54 %.

Nazaj