23. 09. 2019

Apple je v petek začel s prodajo pametnih telefonov iPhone 11. Tradicionalne vrste pred trgovinami so bile krajše kot v preteklih letih. Še dodatno pa je izstopala Kitajska, kjer se zaradi patriotskih vzgibov potrošniki odrekajo Applovim telefonom in prisegajo zvestobo podjetju Huawei.

Indeks Donosnost v zadnjem tednu* (13.09.2019-20.09.2019)Donosnost letos* (31.12.2018-20.09.2019)

Svet - MSCI World*

+0,26%

+23,76%

ZDA - S&P 500*

+0,13%

+26,03%

Evropa - DJ STOXX 600*

+0,32%

+20,11%

Japonska - Topix*

+1,25%

+16,67%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

+0,17%

+12,66%

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR

Vir: Bloomberg.

V soju žarometov pa ni bil samo Apple, ampak tudi Huawei s predstavitvijo nove linije telefonov Mate 30. Prvi testi sicer kažejo, da telefoni spadajo med najboljše na trgu, če ne kar na sam prestol. Kljub temu, da je Apple pri Iphone 11 vpeljal sistem treh kamer na zadnji strani, ga Huawei še vedno prekaša v marsikateri rešitvi (denimo 3 oziroma 5-kratni optični povečavi slike). Kitajsko tehnološko podjetje tako žanje sadove večletnega sodelovanja s priznanim nemških podjetjem Leica, ki deluje v premijskem segmentu fotoaparatov in optike. Pod najdražji Mate 30 Pro, katerega priporočena maloprodajna cena presega celo 2.000 EUR, pa se je podpisal Porsche Design. Glede na vpetost nemških podjetij v proces izdelave teh pametnih telefonov in pomembnost velikega evropskega trga tako ne preseneča, da se je predstavitev odvijala ravno v Münchnu.

Strojna in oblikovna dovršenost nove serije telefonov Mate 30 bo vseeno premalo za uspešno prodajo na trgih izven domače Kitajske. Namreč po ukazu ameriške vlade je Google odpovedal podporo svojih storitev novim telefonom. Huawei sicer lahko uporablja odprtokodni operacijski sistem Android (ne pa licenciranega), vendar brez ostalih storitev Googla. Potrošniki tako ne bodo imeli na voljo aplikacije Play Store in dostopa do že praktično vsakodnevnih spremljevalcev uporabnikov, kot so: Gmail, Google Maps, YouTube, itd.

Od začetka letošnjega leta, ko je ameriška vlada pričela z raznimi aktivnostmi proti Huaweiju, sta glavna zmagovalca te trgovinsko tehnološke vojne na področju pametnih telefonov Apple in Samsung. Delnice Appla so tako s skoraj 40 % rastjo tečaja v dolarjih letos najbolj donosne v ameriškem indeksu Dow Jones.

Samsung, ki je v preteklih letih izgubljal svoj tržni delež predvsem proti Huaweiju (16 % svetovni tržni delež ob polletju 2019), pa je uspel zaustaviti ta trend s povečanjem svetovnega tržnega deleža na 22 % ob polletju 2019. Prvotne projekcije, da naj bi Huawei v letu 2020 dokončno zamenjal Samsung na svetovnem prestolu pametnih telefonov, se verjetno ne bodo uresničile. Največje zasluge za to pa nimajo zgolj novi proizvodi Samsunga, ampak tudi Trump. Južnokorejski velikan si je ravno na sredini predstavite novih kitajskih Huawei telefonov privoščil provokativno potezo z objavo slogana za svoje telefone: »Uživajte ob posodobitvah, aplikacijah in Googlovih storitvah«. Ob morebitni zgladitvi sporov med ameriško administracijo in podjetjem Huawei bi Samsung utrpel relativno večjo škodo kot Apple (10 % svetovni tržni delež ob polletju 2019) zaradi manjše lojalnosti potrošnikov južnokorejski znamki. Evropski potrošniki veljajo še najbolj ravnodušni do vprašanja, Huawei ali Samsung, bolj kot sama znamka jih zanima vrednost za plačano ceno.

Opozoriti pa velja, da veljajo omejitve poslovanja ameriških podjetij le za Huawei in ne za ostale kitajske proizvajalce. Kitajski Xiaomi tako z 9 % svetovnim tržnim deležem Applu že močno diha za ovratnik.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Simon Logar, mag.
Simon Logar, mag.

Direktor sektorja investicijskih skladov

Vsi članki avtorja