12. 02. 2024

Navkljub besedam guvernerja Ameriške centralne banke (Fed), Jeroma Powella, da bodo obrestne mere najverjetneje nižali počasneje od trenutnih pričakovanj, se optimizem vlagateljev na ameriškem kapitalskem trgu ni zamajal, kar se kaže v novem rekordu indeksa S&P 500. Spodbudne novice pa prihajajo tudi s Kitajske, kjer so vlagatelji z odprtimi rokami sprejeli načrte kitajskih oblasti v smeri ponovne oživitve kapitalskih trgov, ki so od vrha v letu 2021 izgubili več kot 40 % vrednosti.

INDEKS

Donosnost v zadnjem tednu*

(2.2.2024 – 9.2.2024)

Donosnost letos*
(31.12.2023 – 9.2.2024
)

Svet - MSCI World

+1,05%

+6,33%

ZDA - S&P 500

+1,38%

+8,24%

Evropa - DJ STOXX 600

+0,23%

+1,35%

Japonska - Topix

+0,15%

+4,57%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets

+0,74%

-0,18%

*vključujoč dividende, preračunano v EUR.

vir: Bloomberg

Sanjski »zeleni« niz na kapitalskem trgu v ZDA se nadaljuje. Vsi glavni delniški indeksi so v zadnjih 15 tednih kar 14 tednov zaključili zeleno obarvani. Cenovni indeks S&P 500, merjen v USD, je na krilih »veličastnih 7« in ob robustnih objavah poslovnih rezultatov prvič v zgodovini presegel magično mejo 5.000 indeksnih točk. Pred vstopom v zadnjo tretjino sezone objav poslovnih rezultatov ameriških družb je po podatkih FactSet-a 75 % podjetij preseglo pričakovanja glede ustvarjenega dobička na delnico, kar je sicer malenkost pod 5-letnim povprečjem (77 %). 12-mesečna ocena kazalnika P/E (20,3) indeksa S&P 500 je prvič po dveh letih presegla vrednost 20, kar je še vedno bistveno pod rekordom iz leta 1999, ko je vrednost P/E kazalca znašala 24,4. Pestro je bilo tudi dogajanje na obvezniških trgih, saj so zahtevane donosnosti na 2-letno oz. 10-letno ameriško državno obveznico porasle za 12 oz. 14 bazičnih točk. Rast je predvsem posledica namigov s strani Fed-a, da so trgi morda preveč optimistični glede rezov obrestnih mer v letu 2024, in nedavnih podatkov o robustnosti ameriškega gospodarstva, kar zvišuje inflacijske pritiske ter povečuje privlačnost delniških naložb. Po zadnjih predvidevanjih naj bi Fed letos obrestno mero znižal trikrat, medtem ko trgi pričakujejo pet rezov. Da je Fed na dobri poti k znižanju ravni inflacije na 2 %, je pokazalo tudi letno revidiranje jedrne inflacije, saj so bili podatki o stopnji inflacije celo nekoliko prilagojeni navzdol. To pa je dalo še dodaten veter v jadra delniških trgov.

Pretekli teden je bil tudi v znamenju premikov na trgih energentov. Cena za sodček nafte je zabeležila skoraj 6 % rast, pri tem pa so bila v glavni vlogi geopolitična tveganja, povezana z zaostrovanjem konfliktov na Bližnjem vzhodu. ZDA so v napadu z droni ubile vodjo militantske skupine Hezbollah, kar predstavlja potencialno zaostrovanje odnosov med Iranom, enim izmed glavnih proizvajalcev nafte, in ZDA. Olje na ogenj je prilil tudi izraelski premier z zavrnitvijo predloga Hamasa za sklenitev trajnega premirja. Udeležence na trgu skrbi predvsem širitev konflikta v ostale države, kar bi lahko povzročilo dodatne motnje pri transportu nafte, posledično pa bi se povišale cene nafte.

Na stari celini so delniški trgi sicer zabeležili manjšo rast, in to navkljub podatkom, ki nakazujejo na potencialne težave evropskega gospodarstva. V evroobmočju se storitveni sektor še naprej krči, saj vrednost storitvenega indeksa PMI od avgusta 2023 vztraja pod 50 točkami. Zaskrbljujoče pa je tudi stanje nemškega gospodarstva, kjer je izvoz v decembru beležil 4,6-odstotni padec, še bolj pa je upadel uvoz, in sicer za 6,7 %. Svetla točka nemškega gospodarstva je bila objava rezultatov tovarniških naročil, ki so presenetila pričakovanja analitikov in za december prikazala 8,9-odstotno rast.

Dobre novice prihajajo tudi s Kitajske, kjer je finančni regulator izrazil resno namero stabilizacije delniških trgov. Ukrepi predvidevajo omejitve pri prodaji na kratko in ukrepanje »nacionalne ekipe« finančnih institucij pri izvajanju strateških nakupov delnic za krepitev delniških trgov. Vlagatelji so ukrepe sprejeli z odprtimi rokami, saj je kitajski borzni indeks CSI 300 teden zaključil 3,01 % višje, merjeno v evrih.

Nazaj